Приозерне. Палац Реїв

Mar 21, 2013 09:00



Приозерне (до 1961 року - Псари) - невелике село в Рогатинському районі на Івано-Франківщині. Перші відомості про село датуються другою половиною XVIII століття, проте багато хто вважає, що поселення є більш давнім, і що на місці палацу колись навіть стояв замок, але виглядає так, що наразі ці припущення є суто гіпотетичними.



Першим відомим власником Псарів був Юзеф Яблоновський, який побудував тут класичний палац. Проте довго простояти йому не довелось, бо по смерті Яблоновського новий власник села граф Станіслав Рей розбирає будівлю, а поруч зводить нову садибу.



Проект нового палацу розробив відомий львівський архітектор Юліан Захаревич, а будівництво маєтку завершили у 1882 році. Палац оточував парк площею в 30 гектарів, який був засаджений модринами, дубами, кленами, магноліями, ясенами, липами. Багато дерев збереглось до наших днів, а от ставки позаростали.



Реї володіли палацом до 1939 року, поки не прийшла радянська влада, і маєток довелось покинути. Проте для останнього власника графа Людвіка Рея Приозерне не було основною резиденцією, адже більшість часу він проживав у Францію, а сюди навідувався лише для літнього відпочинку.



В роки Другої світової війни в маєтку почергово дислокувались радянські і німецькі війська. Саме в той час було розграбовано палац та понищено його інтер'єри. В повоєнний час в будівлі спочатку розташовувалась філія сільськогосподарського технікуму, а потім відділення психіатричної лікарні.



В часи незалежності палац спочатку перебував без господаря, а потім його передали Свято-Успенському жіночому монастирю УПЦ КП, проте це не відобразилось на стані споруди в кращу сторону. У 2005 році монастир покинув ці приміщення і з того часу палац стоїть пусткою та доволі швидко руйнується, а навколишній парк швидкими темпами перетворюється в непролазні хащі.



Колись палац був оздоблений цікавою ліпниною.



Значна її частина ще збереглась, проте процес руйнації невблаганно знищує оздоблення.



Також варто звернути увагу на герби, що прикрашали парадну вежу з трьох боків.



Неподалік від палацу можна побачити в'їзні ворота з прибудованим двоповерховим корпусом, до кута якого примикає кругла башта. Цікаво те, що ці ворота є старшими від палацу і були збудованими у 1822 році.



У 1970-х роках проїзд замурували, а в ніші, що утворилась, хотіли поставити пам'ятник Леніну, проте до встановлення монумента справа так і не дійшла.



Якщо є бажаня подивитись на палац в Приозерному, то варто поспішати, бо невідомо як довго йому вдасться простояти в такому стані.

Франківщина, палаци, мандрівки, Приозерне, фото

Previous post Next post
Up