Каплиця Боїмів

Feb 09, 2013 19:40



Каплицю Боїмів, мабуть, бачив кожен, хто був у Львові. Значно менше людей було всередині, а дарма, бо навіть попри вишуканість пишного зовнішнього оздоблення інтер'єри створюють просто неймовірні враження. Таке навряд чи ще десь можна побачити, бо споруда є справді унікальною і не схожою на жодну іншу. То ж пропоную подивитись на оздоблення каплиці трохи детальніше.



Каплицю було побудовано у 1609-1615 роках на території тодішнього міського цвинтаря, який оточував Латинський кафедральний собор. Усипальницю для родини замовив Георгій Боїм - представник відомого купецького роду угорського походження, який залишив вагомий слід в історії Львова. За заповітом Георгія Боїма в усипальниці мало бути поховано три покоління родини. Усього в каплиці було поховано чотирнадцять представників роду.
Ймовірно збудував каплицю архітектор Андреас Бемер, який в ті часи звів у Львові будівлю ратуші, а також оздобив каплицю Кампіянів при катедрі. А над оздобленням працювали такі відомі майстри як Йоган Пфістер та Гануш Шольц.
У другій половині XVIII століття, коли було розформовано цвинтар, поховання з каплиці були перенесені на львівські цвинтарі, які розташовувались на околицях міста.
У 1969 році каплиця Боїмів увійшла до складу Львівської картинної галереї. З тих пір її відкрито для відвідувачів.



А тепер перейдемо до розгляду окремих елементів споруди. Першим звертає на себе увагу фігура Ісуса Христа на куполі каплиці. Такий образ є доволі рідкісним в християнських зображеннях, бо показує образ Христа Засмученого. На відміну від інших схожих образів Христа, Ісус на капиці Боїмів опирається на ліву руку, а, не як більш розповсюджено, на праву. Ліхтар під Христом оточує напис на латині: "Гляньте й побачте, усі, хто дорогою йде: чи є такий біль, як мій біль? Плач Єремії 1.12".



З північного боку на одній з сторін восьмигранного барабана, на якому стоїть купол, можна побачити рельєфне зображення Юрія (Георгія) Змієборця, патрона засновника каплиці Георгія Боїма.



А тепер поглянемо не елементи найбільш насиченого декораціями західного фасаду. Оздоблення розділено на три рівні. На верхньому зображено три етапи розп'яття Ісуса Христа - шлях на Голгофу, саме розп'яття і зняття з хреста.



Центральний елемент верхнього рівня на західному фасаді:



Лівий бік західного фасаду:



Права сторона західного фасаду, до якої впритул примикає будинок, який було збудовано у ХІХ столітті.



На другому ярусі над зображеннями пророків в картушах можна побачити біблійські цитати:
"Foderunt manus meos et pedes meos/ DA Psal. XXI" ("Прокололи вони мої руки та ноги мої/ Псал. 22 (21)") і "Corpus meum dedi percucientibus et genas vellentibus/ Esai. L" ("Підставив я спину свою тим, хто б'є, а щоки свої щипачам/ Ісаї 50").



"Mittamus lignum in panem eius. Et eradamus eum de terra viventium/ Ier: XI" ("Зрубаймо це дерево з плодом його, і з краю живих його витнім/ Єремії 11") і "Et post hebdomadas LXII occidetur Christus/ DAN. IX" ("А по 62-х тижнях буде погублений месія/ Даниїла 9").



"Et appenderunt mercedem meam XXX argenteos/ Zach XI" ("І вони платню мою відважили - тридцять срібняків/ Захарії 11") і "In Virga percutien maxillam ivdicis/ Mich. V." ("Тростиною б'ють по щоці суддю/ Міхея 5)".



Над зображенням святого Петра, яке розташовується зліва на нижньому ярусі, є напис (на жаль на фото не попав): "Morte turpissima condemnemus/ eum sapi I" ("Засудімо його на смерть ганебну/ Кн. Мудрости І").



Зображення святого Павла розташовується з правого боку нижнього ярусу, а над ним напис: "Et dicent non est Rex Noster/ Ose X" ("І скажуть вони: нема в нас Царя/ Осії 10").



Куди ж без левів у Львові? :)



А тепер зайдемо всередину каплиці.



Першим кидається в очі вишуканий вівтар, який, як і оздоблення екстер'єру, зображає біблійські сцени.



Основну кількість скульптурних робіт всередині каплиці виконав Йоган Пфістер.



Нижня частина вівтаря, по боках якого розташовані входи в критпу:



Центральний ярус вівтаря:



Верхня частина вівтаря, який плавно переходить в купол:



Головною тематикою вівтарного оздоблення є Страсті Христові. Центральною композицією виступає "Моління про чашу".



Ліворуч розташоване зображення таємної вечері, в правому кутку якого під Юдою можна побачити зображення диявола, через яке тодішній архієпископ не хотів освятити каплицю.



Справа в середньому ярусі вівтаря розташовується рельєфне зображення "Омивання ніг":



Внутрішня чаша куполу виступає яскравим довершенням цілісного архітектурного ансамблю.



Плавний перехід від вівтаря до купола:



Оздоблення купола розділено на три ряди, в кожному з яких розташовано по дванадцять кесонів.



Кожне зображення на куполі є унікальним, що надає їм ще більшої цінності.



Верхня частина ліхтаря прикрашена вісьмома барельєфами ангелів, по центру яких розміщено стилізоване зображення Святої Трійці:



Один з кутів під куполом:



Вхід в критпу, по боках якого зображення пророків:



На південній стіні розташовані епітафії Боїмам, які виконав Йоган Пфістер.



Однією з найвиразніших частин епітафії є скульптурна група "Оплакування", на якій в центрі Марія тримає на руках тіло Ісуса Христа, по боках Георгій і Ядвіга Боїми стоять на колінах, а вгорі зображено дітей і онуків Георгія Боїма.



Львів, каплиці, фото

Previous post Next post
Up