Горянська ротонда

Jan 10, 2013 23:31



Горянська ротонда - одна з найдавніших пам'яток архітектури та один з небагатьох представників романського стилю в Україні. Розташовується храм на південно-східній околиці Ужгорода в передмісті Горяни, яке до 1970 року було окремим селом, після чого поселення було приєднано до Ужгорода.



Точна дата побудови пам'ятки достеменно невідома, проте найбільш ймовірно, що найстарішу її частину у формі ротонди звели у XII-XІV століттях. Прямокутну готичну наву храму було прибудувано до ротонди у XIV-XV століттях, після чого в останній розташувалась вівтарна частина.



Ймовірно, що ротонда виконувала функції замкового храму, який було зведено в Горянах після зруйнування монголо-татарами твердині в Ужгороді. Проте деякі дослідники вважають, що замок тут був і раніше. Як би там не було, але товщина стін ротонди в 2.5 метри говорить, що храм був пристосованим до оборони.



Чи не найцікавіша подія в більш-менш сучасній історії церкви трапилась у 1879 році, коли під час ремонту було виявлено старі фрески, які спеціалісти датують XIV-XV століттям. На жаль, побачити їх мені не вдалось, адже під час моїх відвідин храм був зачиненим.



У 1912 році над церквою було проведено перші реставраційні роботи, під час яких було зашито тріщини в ротонді, укріплено фундаменти, а також розчищено фрески. Наступну реставрацію фресок було проведено у 1932 році.



У 1959 році церкву було закрито, а протягом 1960-1962 років було проведено чергову реставрацію фресок. У 1966 році церква увійшла до складу Закарпатського краєзнавчого музею. В наші дні храм виконує свої прямі функції - тут розміщується церква святого Миколая.



Закарпаття, храми, мандрівки, Ужгород, фото, церкви

Previous post Next post
Up