Поляни. Петропавлівський костел

Dec 26, 2012 08:30



Поляни - невелике село (близько 700 жителів) в Золочівському районі на Львівщині, яке розташовується за 13 кілометрів на південний схід від райцентру. Поселення є достатньо давнім - перша згадка датується 1453 роком. До 1946 року село називалось Риків. Кажуть, що був тут і замок, проте знищено його було ще у ХVІІ столітті. Потім в селі розташовувався графський палац, проте і від нього нічого не залишилось, зараз на його місці стоїть школа. До цікавих споруд, які дійшли до наших днів в Полянах, належать дерев'яна церква Воскресіння Господнього 1903 року побудови (архітектор Василь Нагірний) і костел святих апостолів Петра і Павла.
Оскільки занесло мене в Поляни пізнього вечора по дорозі з Поморян, то в сутінках вдалось оглянути лишень костел. Власне, тому тільки про нього і піде мова.



На початку ХХ століття нечисленні римо-католики Полян (тоді ще Рикова) належали до парафії в Поморянах, проте тодішні власники села Францішек Гурський та Валеріан Вольський вирішили побудувати тут каплицю.



У 1904 році храм було зведено за проектом відомого архітектора Юліана Захаревича.



Коли у 1920 році в село переселилось близько 70 родин поляків, то було прийнято рішення утворити тут окрему парафію, яка з'явилась в Рикові у 1924 році.



В травні 1944 року ксьонз залишив село. А одразу ж після Другої світової війни радянська влада влаштувала в храмі колгоспний склад. Задля цього приміщення костелу було розділено на два поверхи. Не знаю чи сьогодні в храмі і надалі перебуває склад, але принаймі вхід до костелу є закритим, а на вхідних гратах видніється напис "склад", а сама будівля перебуває у занедбаному стані.



Поляни, храми, мандрівки, костели, фото, Львівщина

Previous post Next post
Up