Коломия. Благовіщенська церква

Oct 11, 2012 22:13



Церква Благовіщення Пресвятої Богородиці в Коломиї вважається однією з найстаріших серед церков гуцульського типу. Даний храм по праву вважається чи не найціннішим представником гуцульської архітектурної школи, і його закономірно можна вважати еталонним зразком, який не зазнав сучасних спотворень пластиком і металом.



Благовіщенська церква стоїть на старому цвинтарі, який колись розташовувався на західній окраїні Коломиї, а тепер перебуває всередині міста, яке з часом суттєво розрослось.



Храм звели у 1587 році, проте початково він мав дещо інший вигляд. На той час церква складалася з трьох зрубів.



У XVIII столітті церкву перетворили на хрестову в плані, добудувавши ще два зруби з північного і південного боків. Роботу було виконано настільки майстерно, що неозброєним оком неможливо відрізнити стару частину від нової.



Церква виглядає доволі приземкуватою, але від того не менш гармонійною. Нині храм добре доглянутий і, що особливо тішить, його не зачепили модні сьогодні ремонти і переробки з використанням бляхи, пластику і фарб яскравих кольорів.



Таблиця пам"ятки архітектури на церкві:



Поруч з храмом стоїть стара дерев"яна двоярусна дзвіниця, перший ярус якої є зрубним, а другий являє собою каркасну конструкцію у вигляді відкритої аркади-галереї. Дзвіницю звели у XVIII столітті, але, як бачимо, нижче на таблиці пам"ятки архітектури хтось їй накинув ще два століття, витерши останні дві цифри.



Таблиця пам"ятки архітектури на дзвіниці:



На закінчення зайдемо всередину церкви, щоб подивитись на її інтер"єри.



Іконостаси, звісно ж, бувають і більш вишукані та багаті, але й цей є доволі цікавим.



Франківщина, храми, мандрівки, Коломия, фото, церкви

Previous post Next post
Up