Острозький замок

Sep 29, 2012 22:27



Острог належить до тієї категорії міст, що відіграли значну роль в історії не тільки свого краю, але й України загалом. Місто є досить давнім, відоме ще з часів Київської Русі - перша письмова згадка датується 1100 роком. Назва міста теж походить з тих давніх часів - в давньоруській мові острогами називались добре укріплені поселення. Так що вже тільки з назви міста можна зробити висновок, що фортифікації тут були від часу заснування поселення. Безперечно, спочатку це були дерев"яні укріплення, від яких, звісно ж, до наших днів не залишилось й сліду, бо у 1241 році їх знищили монголо-татари.
Найбільшого розвитку місто і замок досягли у XIV-XVI століттях, коли Острогом володіли князі Острозькі, які на той час були однією з найбагатших і найвпливовіших родин в Речі Посполитій. Саме в Острозі й перебувала їхня основна резиденція.
Протягом століть замок неодноразово перебудовувався і змінював свій зовнішній вигляд. Найдавнішою серед збережених споруд твердині є Мурована башта, яку звели у XIV столітті. Характерною особливістю цієї вежі є те, що окрім оборонних функцій вона виконувала ще й роль житлового приміщення - саме тут мешкали князі Острозькі. Зараз у вежі перебуває краєзнавчий музей.
У південно-західному куті замового подвір"я розташовується Кругла башта, яку ще інколи називають Новою. Цю споруду було зведено у XVI столітті, хоча є версії, які кажуть, що дана башта існувала і раніше, а в XVI столітті лише набула ренесансового вигляду.
У 1521 році на замковому подвір"ї було зведено Богоявленський собор, який окрім релігійних функцій також виконував роль оборонної споруди, про що яскраво свідчить 3-метрова товщина стін храму з північної сторони.
Найбільшого розквіту Острог досяг в часи володіння ним князя Василя-Костянтина Острозького (1526-1608), який був останнім православним представником знатного роду. В ті часи в місті з"явився перший на східно-слов"янських землях прототип університету - Острозька Академія, яка стала найбільшим науковим осередком на українських землях. Тут працював, творив і навчався цілий ряд визначних особистостей того часу, серед яких були Іван Федоров, Іов Борецький, Мелетій і Герасим Смотрицькі, Северин і Дем"ян Наливайки, Петро Конашевич-Сагайдачний і т.д.
Після короткої історичної довідки пропоную переглянути кілька фотографій замку в Острозі.

Мурована башта:



Кругла башта:





Надбрамна дзвіниця:





Богоявленський собор:





Пам"ятний хрест, який встановили на честь 2000-ліття Різдва Христового:



Кругла башта з замкового подвір"я:



Як бачимо зараз вона досить занедбана:



Ще один відголос сучасності на замковому подвір"ї:



Мурована башта з замкового подвір"я:



Герб на Мурованій башті:



Вхід в підземелля Мурованої башти:



Рівненщина, Острог, храми, мандрівки, замки, фото, церкви

Previous post Next post
Up