Білокриниця

May 13, 2008 17:39




Потрапив у Білокриницю я випадково під час мандрівки Волинню і північним Тернопіллям, коли ми переїжджали з Дубна в Кременець. Випадковість полягала в тому, що до цього про білокриницький неоготичний палац я навіть не чув. І якби друг, який родом з Кременця, випадково не сказав, що в Білокриниці є палац, то так би і в"їхали в Кременець не зробивши там зупинки.
Вже коли повернувся додому, почав шукати, що ж то за палац і звідки він там взявся. Проте інформативний в таких речах сайт castles.com.ua дав лише кілька фото і речень про палац. Зате в книжці/брошурі Володимира Собчука "Перлина в короні України: Кременець" вдалось знайти потрібну інформацію, яку також можна почитати в інтернеті тут

Так от, виявляється у селі, яке лежить за 5 км на північ від Кременця, колись був замок, який в 1806 році знищив вогонь, а саме село відоме ще з 1438 року і належало Кременецькому замку. Замок тут побудували на початку XVII ст. князі-брати Юрій і Криштоф Збаразькі. Саме ті, що спорудили замок в Збаражі, і на яких припинився княжий рід Збаразьких. Потім замком і селом почергово володіли Вишневецькі, Радзівіли і Чосновські. Відомо, що в замку гостював гетьман Іван Мазепа.
Саме на місці замку в 40-х роках XIX ст. тодішній власник Білокриниці Юзеф Чосновський почав будівництво палацу, проте через борги його завершено не було. Завершував будівництво у 60-х роках XIX ст. новий власник маєтку росіянин Олександр Воронін, який був вихідцем із кріпаків Курської губернії і дослужився до генеральського чину та посади чиновника особливих доручень при київському генерал-губернаторі. Мабуть пам"ятаючи про своє походження Воронін заповів своє майно на освіту дітей місцевих селян. У 1892 році в палаці відкривається сільськогосподарська школа, яка була досить престижною в околицях Кременця, проте після першої світової війни припинила своє існування. На початку 20-х років ХХ ст. тут відкрили агрономічну й лісову школу. Навчальний заклад на території палацу працює і сьогодні. Зараз тут перебуває кременецький лісотехнічний технікум.



В"їздна брама



Загальний вид на палац

Білокриниця, палаци, мандрівки, замки, фото, Тернопільщина

Previous post Next post
Up