Корецький замок

Sep 06, 2012 22:56



Корець розташовується за 60 кілометрів на схід від Рівного при трасі на Київ. Вперше населений пункт згадується у 1150 році в Іпатіївському літописі, а перший замок в Корці було споруджено у ХІV столітті. Існує кілька версій щодо будівничого твердині. Найбільш ймовірно, що у 1386 році замок звів князь Федір Острозький. Згідно іншої версії твердиню збудував Дмитро Ольгердович, якого вважають засновником роду Корецьких. Якби там не було, але відомо, що у ХVІ столітті князь Богуш Корецький на місці попереднього дерев"яного укріплення зводить муровану твердиню.
Достеменних відомостей про облоги чи штурми замку немає, але, безсумнівно, в ті буремні часи вони були. Відомо лише, що у 1495 році князь Семен Гольшанський розбив татар поблизу замкових мурів.
Корецькі володіли містом до 1651 року, після чого воно разом з замком перейшло у володіння роду Чарторийських. У 1780 році Юзеф Клемент Чарторийський перебудовує замок на палац, в"їзд на територію якого вінчала висока надбрамна вежа. Оскільки власник Корця вів доволі скромний спосіб життя, то і його резиденція не вирізнялась якимись розкішними інтер"єрами та ектер"єрами. Після смерті Юзефа Клемента Чарторийського у 1810 році в замку-палаці практично більше ніхто не жив, а у 1832 році резиденція згоріла, і з того часу більше не відновлювалась, якщо не брати до уваги невдалої спроби відбудови у 1990 році.
А тепер переглянемо деякі фото з замку.

Міст на ровом:



Набрамна вежа:





Брама:



Вид на браму і руїни палацу з замкового подвір"я:



Надрамна вежа з подвір"я:



Руїни добряче заростають, тому в теплу пору року їх щільно закривають молоді дерева.



Руїни палацу:



Перекриття над брамою вже частково обвалились.



Решта перекриттів теж не в кращому стані:





Руїни палацу:



А тут видно змішану кам"яно-цегляну кладку:



Вид від замку на річку Корчик і церкву святих Кузьми і Дем"яна на протилежному березі:



Ще один храм на тому березі річки - церква святої Параскеви Пятниці:



Вид від замку на долину Корчика:



Корець може похвалитись не тільки замком. Тут можна побачити ще ряд цікавих споруд, які заслуговують окремої розповіді і більш грунтовного огляду, який я сподіваюсь зробити під час наступних відвідин цього міста.

Рівненщина, мандрівки, замки, Корець, фото

Previous post Next post
Up