Замок в Скалі-Подільській

Jul 03, 2012 23:09



Замок в Скалі-Подільській розташовується на високій скелі на правому березі Збруча. Власне, звідти і пішла назва поселення, яке спочатку називалось Скалою, а потім Скалою-над-Збручем. Оборонна споруда мала досить витягнуту форму, що було зумовлено місцевим рельєфом. Заомк був добре укріпленим - з трьох боків мав природній захист у вигляді крутих скелястих берегів Збруча, а з четвертого боку було споруджено глибокий рів, а для додаткового захисту зведено міцні мури з напівкруглою пороховою вежею, яка збереглась до наших днів. Тут же поруч колись був в"їзд в замок. Посеред замкової території було побудовано двоповерховий палац, який розділяв подвір"я на дві частини, одна з яких була господарською, а інша - парадною.
Існують припущення, що перше дерев"яне укріплення було збудовано ще в часи Київської Русі на місці давнього городища, проте його було знищено монголо-татарами. У 1370-х роках тодішні власники Поділля князі Коріатовичі зводять кам"яний замок, який став одним з найбільш укріплених на подільських землях.
У 1515 році король Сигізмунд І віддав Скалу-Подільську у довічне користування кам"янецькому старості Станіславу Лянцкоронському, який суттєво укріпив твердиню, проте навіть нові укріплення не допомогли, бо вже наступного 1516 року замок спалили татари. Для відновлення фортифікацій місцеве населення на два роки було звільнене від податків. У 1518 році Скала отримує магдебурзьке право, що дало новий поштовх у розвитку містечка, а разом з ним укріплювався і замок.
У 1538 році місто разом з замком знищують волохи, проте відразу ж Станіслав Лянцкоронський починає відбудову твердині. У 1615 році замок знову руйнують татари, а у 1620 році укріплення зазнають ушкоджень під час нападу турків, які спалили місто, але фортецю не захопили. У 1648 році замок практично без бою був здобутий козаками Максима Кривоноса. У 1657 році Скалу захопив трансільванський князь Дердь ІІ Ракоці, загони якого суттєво знищили укріплення. У 1672 році на ці землі вже вкотре прийшли турки, і замок знову не втримав оборону і був зруйнований.
В середині ХVІІІ століття місцевий староста Адам Тарло перебудовує замок на резиденцію, звівши шикарний бароковий палац, проте і йому не пощастило, бо невдовзі резиденція була знищена пожежею, яка виникла внаслідок влучання блискавки в палац. З того часу замок більше не відновлювався. На початку ХХ століття замкові руїни використовувались як прикордонна застава, а в часи Першої світової війни на території твердині було викопано шанці, залишки яких можна побачити і сьогодні.
У 2008 році замок в Скалі-Подільській увійшов до складу Державного історико-архітектурного заповідника «Замки Тернопілля».
Далі пропоную просто переглянути фото мальовничих руїн.





















































палаци, мандрівки, Скала-Подільська, замки, фото, Тернопільщина

Previous post Next post
Up