Кременець. Будинки-близнюки

May 24, 2012 23:39



Після деякої перерви продовжуємо знайомство з Кременцем. Сьогодні на черзі розповідь про найстаріші зі збережених житлових споруд міста, а саме про будинки-близнюки.



Дані будівлі, що розташовуються за адресою вул. Медова 1-3, є пам"ятками архітектури національного значення.



Їх зведення датують ХVII століттям, проте і пізніше будинки зазнавали деяких незначних перебудов.



Вже з назви будівель можна здогадатись, що вони якщо є не повністю однаковими, то принаймі повинні бути дуже схожими. Так і є насправді, і як говориться - спробуйте знайти 10 відмінностей :)



Побудовані у стилі бароко будинки мають однакові розміри 10х20 метрів. Такий розмір є типовим для кам"яниць XVІ-XVІІ століть, що зводились в ті часи в містах на території України.



Будівлі мають одну спільну стіну, проте дахи, входи і все решта у них окремі. З південно-східного боку будинок підкріплений міцним контрфорсом, аналогічний якому далеко не кожна оборонна споруда має.



Стара легенда говорить, що колись ці будівлі звели брати-близнюки. А щоб і на далі не сильно відрізнятись один від одного, то і будинки вирішили побудувати однакові. Чи було так насправді невідомо, але безумовно така легенда має право на життя.



Не знаю як там всередині, але зовні будинки, на жаль, виглядають не надто презентабельно і явно потребують ремонту. Хотілось би сподіватись, що рано чи пізно екстер"єри таки приведуть в порядок - все ж таки це єдині збережені житлові будівлі на старому ринку. Аби тільки їх не пофарбували, як це зараз модно, в якийсь до болі яскравий колір.



І на закінчення вид на будинки-близнюки з гори Бони.



Інші записи про Кременець можна переглянути тут.

Кременець, мандрівки, фото, Тернопільщина

Previous post Next post
Up