Найстарішому трактору-пам'ятнику на Закарпатті невдовзі виповниться 70

Sep 28, 2017 22:52

Оригинал взят у pan_baklazhan в Найстарішому трактору-пам'ятнику на Закарпатті невдовзі виповниться 70
Поруч із найвідомішим в Берегові розважальним комплексом «Магнум» знаходиться будівля, яка в радянський час була адміністративним корпусом об’єднання «Сільгосптехніка», а в перші часи української незалежності тут містилася податкова служба. Нині від потужного об’єднання не лишилося й сліду. І від пам’ятника, який його символізував - також. А колись там на п’єдесталі стояв старовинний трактор, якому сильно пощастило - його не здали на брухт, і тепер він стоїть перед відомим і за межами Закарпаття «Будинком вина Берегвідек», в центрі села Яноші ( див. Яноші та Балажер - туристичне передмістя Берегова). Про цей трактор в пресі нерідко пишуть різні нісенітниці. Наприклад, що в минулому ним обробляли виноградники, і саме тому старовинна машина опинилися біля Будинку вина. В одній газеті якось прочитав, начебто трактор цей безцінний, і німці були готові дати за нього 200.000 євро. (Хіба б за таку ціну він би простояв отак при дорозі не один рік? Та й чому там стоїти таких грошей, якщо від трактора залишився хіба остов ?).



Будинок вина Берегвідек

Про більш-менш справжню історію цього трактора автор дізнався з радянського путівника «Берегово» (1983).В статті про досягнення радянської колгоспної Берегівщини йдеться про таке: «На майданчику перед адміністративним корпусом на гранітному постаменті стоїть старенький трактор «Універсал». Це перший трактор, що з’явився на полях району після звільнення Закарпаття Радянською Армією. Працював на ньому учасник Великої Вітчизняної війни, кавалер ордену Леніна, ланковий механізованої ланки приміського колгоспу імені Карла Маркса А. Бондаревський. Він і тепер в рядах передовиків, вирощує високі врожаї кукурудзи. Цей старенький трактор «Універсал», який виглядає тепер карликом поруч з нинішніми машинами й механізмами, дорогий серцю кожного сільського трудівника. Адже саме на ньому в 1947 році була прокладена перша борозна в колгоспі імені Леніна села Береги, що став першим господарством нового типу на Берегівщині».



Залишки постаменту біля колишньої "Сільгосптехніки"

Попри типовий радянський пафос цього допису, варто погодитись з його головною думкою - трактор цей дійсно дорогий людям, і не лише тим, хто ностальгує за радянськими часами, а й поціновувачами техніки, любителям її історії. Стаття у російській «Вікіпедії» (відповідної української сторінки, на жаль, нема) говорить про трактор «Універсал» наступне: «сільськогосподарський трактор, що випускався на Ленінградському заводі «Красный Путиловец» з 1934 по 1940 рр. и на Володимирському тракторному заводі з 1944 по 1955 рр. …був першим радянським трактором, що поставлявся з СРСР на експорт. Прототипом трактора «Універсал» був американський трактор Фармолл (Farmall F-20)». Загалом, було випущено 211.500 тракторів цієї марки. Німецька сторінка додає: деякі з «Універсалів» до сих пір збереглися в музеях чи в якості пам’ятників, один екземпляр знаходиться в Німеччині.



Типовий "Універсал", світлина з Вікіпедії

Не 100%-ий факт, що цей трактор справді був першим в історії сільгосптехніки на Берегівщині. Адже багато видів та марок тракторів з початку ХХ-го століття виготовлялося в Чехії, і в період перебування нашого краю в складі Чехословаччині такі сільгоспмашини могли бути задіяні і на наших землях. Але так чи інакше, старовинний «Універсал», який з постаменту (нині зруйнованого) перенісся до «Будинку вина» є гідним взірцем історії техніки, і заслуговує на увагу та пошану, тим паче що наступного року йому виповниться 70.



история транспорта, трактор

Previous post Next post
Up