Карти національного складу Києва у 1919 р.

May 06, 2013 16:55

Звичайно, я ніяк не міг покинути національний склад Києва у 1919 р. з недавнього посту без карт) Ось і вони.

Тут районування більш детальне. Наприклад, з Солом'янської частини виділені окремо дані по Чоколівці, Олександрівській слободі, Батиєвій горі, Солом'янці та смузі відчуження (ст.Київ 1), з Сирець-Дачної окремі дані по Сирцю та Шулявських дачах, з Куренівки-Пріорки - по Куренівці та Пріорці. Крім того, з Гостино-Двірної частини окремо виділено Труханів острів, і окремо - "материкова" частина.

клікабельно
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/90/Kyiv1919ethnic.PNG



Росіяни - 42,6%
У центрі трохи понижена присутність. Найвища - між центром та Деміївкою, та між центром та північно-західними передмістями. Ну а абсолютний максимум - у робітничих селищах на Трухановому острові.


Українці - 23,6%
Абсолютно переважали тільки на Пріорці і відносно - у Пущі Водиці. Найменше їх було у єврейських районах. І загалом у центрі менше ніж у передмістях.


Євреї - 21,0%
Два яскраво виражених анклави - північний (Подільська, Плоська частини) та південний (Троїцька, Тарасівська). В інших центральних районах, за винятком Гостино-Двірної частини, присутність менша ніж у середньому по місту, а у передмістях - дуже низька (крім Деміївки, Слобідок та, чомусь, Пущі-Водиці). У Олександрівській слобідці не було зафіксовано жодного єврея (з 1206 жителів).


Поляки - 6,8%
Найвищий відсоток у центральних районах. У Старокиївській та Львівській частинах поляки посідали 3 місце, випереджаючи євреїв. Дуже мало їх було на Подолі і суміжних районах, а також у північних та південних передмістях. Тоді як у західних передмістях присутність поляків була значна, особливо на Шулявських дачах.


Малороси - 1,5%
Є кореляція з українцями - у центрі, особливо єврейських районах, найменше, у передмістях найбільше, і у Пріорці один з найвищих результатів. Але і багато дивного, наприклад у Чоколівці - найбільша присутність (7,4%, 94 з 1273), тоді як у сусідній Олександрівській слобідці - найменша (0,1%, 1(!) з 1206). Це, до речі, те саме місце, де не було і жодного єврея. Схожа ситуація і з Сирцем (6,0% малоросів) та Шулявськими дачами (0,2%).


kyiv census 1919, kyiv, ethnic structure, urban population

Previous post Next post
Up