Як нам реорганізувати ДОСААФ у Кайтселійт

May 17, 2016 22:35

Відповіді на поставлене в заголовку питання я не маю.

Але певен - треба працювати саме в цьому напрямку. Концепція швейцарської або ізраїльської армії для нас практично нереальна (принаймні, наразі), а от естонського Кайтселійта* - цілком. Хоча й непросто це, враховуючи той факт, що український ДОСААФ (себто, Товариство сприяння оборони України) за 25 років закономірно перетворилося на спілку курсів водіїв автомобілів + структуру, яка пиляє нехілий бюджет та залишки основних фондів (землі, приміщення тощо). Чи реально з цього совкового напівтрупа виростити дієву оборонну машину - ентузіасти кажуть, що шанси є. І наводять приклади вдалого реформування на місцях, зокрема, в одному з прикордонних районів Харківщини.

Це я тут міркую, підбадьорений зборами нашої міськрайонної тероборони під патронатом військомату, що пройшли минулого тижня:
На Берегівщині пройшли показові заняття територіальної оборони



* Кайтселійт - Союз оборони, (ест. Kaitseliit) - добровольчі воєнізовані формування в Естонії. Поряд зі Збройними силами Естонії входить до складу Сил оборони Естонії. ... В 1992 після відновлення незалежності і приходу до влади уряду Тійта Вяхі «Кайтселійт» був визнаний на державному рівні. У лютому того ж року «Кайтселійту» були повернуті стрілецькі клуби та тири (зі зброєю та боєприпасами), які раніше належали йому . 28 квітня 1992 уряд Естонії прийняв постанову, відповідно до якої «Кайтселійт» оголошено складовою частиною Оборонних сил Естонської республіки (ОСЕР). Керівництво «Кайтселійт» отримало військові звання Естонії і права офіцерів регулярної армії. Тепер командира «Кайтселійт» та начальника штабу призначає уряд Естонії за пропозицією керівника головного штабу ОСЕР. Діяльність «Кайтселійт» фінансується із сум, передбачених на державну оборону, озброєння і спорядження надається головним штабом ОСЕР. У своїй діяльності «Кайтселійт» керується законами Естонії та іншими нормативними актами, затвердженими ще в 1930-і роки статутом і внутрішнім розпорядком «Кайтселійт». Сьогодні відділення «Кайтселійт» діють у всіх 15 повітах Естонії. Загальна його чисельність разом з жіночими та дитячими організаціями досягла майже 20 000 осіб, які перебували в 17 дружинах. Кайтселійт регулярно бере участь у загальновійськових та міжнародних навчаннях, проводить власні навчання і спецпідготовку кадрів в самих різних напрямках. Членами організації можуть бути як громадяни, так і негромадяни Естонії. Члени поділяються на кілька груп: діючі, помічники, ветерани.

умные вещи, Украинская Революция, Интернет не ограничен рамками ЖЖ, Пан Баклажан

Previous post Next post
Up