Саманта, русалка з Бачки та сербська патріотка України

May 02, 2016 16:25

Вона не просить нічиєї допомоги, але точно її потребує. Вона, живучи в Сербії, збирала та передавала допомогу для наших бійців на Східному фронті. Після реальних погроз їй самій та її родині покинула рідну країну та в якості біженця опинилася в Україні, в притулку для біженців під Мукачево - з цих країв понад дві сотні років тому її предки виїхали на Балкани:

"...Ще в листопадi 2013 року, коли в Українi почалася Революція гiдностi, я відчула, що мені потрібно підтримати своїх друзів та знайомих, підтримати Україну і волю її народу. Де тільки це було можливо, я разом із українцями публічно підтримувала Україну в країні, де це було заборонено. Як результат - страшні погрози та залякування з боку проросійських організацій, угруповань. Так я, 28-річна жінка, змушена була жити замкнена в хаті з дітьми, під охороною поліції… У прокуратурі відмовилися допомогти, а життя у постійному страху, переживання за дітей і стали головними причинами, через які ми покинули рідний Керестур та Сербiю.
... Коли я ще жила в Сербії, часто посилала допомогу бійцям через волонтерські центри або ж напряму. Так і тепер, сконтактувавши зі знайомими, розповіла про свою ідею, знову почали співпрацю. Перший пакунок, вагою 33 кілограми, відправили в волонтерський центр у Кременчук. Потім другий, через Фонд пана Володимира Голоднюка з Тернопільської області. І що радує - майже всі біженці відгукнулися і залюбки віддають свої продукти та речі особистої гігієни для допомоги хлопцям в АТО. Тож я дуже рада, що нині разом із родиною живу в країні, де можу без остраху займатися справою, яку роблю щиро, за покликом серця - допомагати українцям відстоювати свою незалежність та свободу. А гроші та статки - дасть Бог - будуть, але вони - не головне. Головне - вільно дихати й не озиратися з острахом, чи хтось не цілиться в тебе чи твоїх дітей зі снайперської гвинтівки".

Детальна історія цієї жінки викладена тут: Сербська патріотка України знайшла прихисток для своєї родини на Закарпатті

У Саманти є чоловік, колишній військовий сербської армії (вже влаштувався на роботу в Мукачеві) та двоє маленьких доньок-близняток. Нещодавно, після стресів, викликаних радикальними змінами в житті, Саманта потрапила до лікарні в Ужгороді. Але вона не постить прохань допомоги з номером картки, натомість скромно пропонує купити видану у Львові книжку її віршів, написаних "бачвансько-руською бесідою" (мікромова, якою послуговуються  15 тисяч чоловік у світі), з українським перекладом Олександра Гавроша.

Детальніше про збірку поезій тут:  Русалка з Бачки

Замовити книжку або просто написати Саманті кілька слів підтримки можна на її сторінці в Фейсбуці:
Саманта Рац Стоїлькович



Украинская Революция, Нelp!

Previous post Next post
Up