Тюльпановое дерево

May 26, 2014 21:10

Лириодендрон тюльпановый, или тюльпанное дерево (лат. Liriodendron tulipifera) - высокое дерево семейства магнолиевых, в природных условиях растущее на востоке Северной Америки.
Но увидеть воочию его можно и поближе в Европе, в Ужгороде, например.




Одно из наиболее экзотичных деревьев - Лириодендрон тюльпановый  В переводе это название означает "дерево-лира". Именно так назвали это дерево за оригинальную форму листьев, присущую только ему. А тюльпановым его называют за цветы, которые внешним видом напоминают тюльпаны. Хотя оно и является родственником магнолий, но цветет не так показательно - его нежные цветы можно не заметить, если не остановиться около дерева. Однако, обратив на них внимание, нельзя не удивляться красоте и схожести цветов с тюльпанами.

Цветок вблизи


Найперші насадження тюльпанового дерева в обласному центрі зробив дендролог Лаудон ще на початку 20 століття. Саме в його славнозвісному на той час саду і «поселилися» перші в краї тюльпанові дерева. Їх Іштван Лаудон завіз до нас з Європи. Друга хвиля насадження цих дерев в Ужгороді, за словами науковця Едуарда Туриса, була вже за часів Радянської влади, а саме в 40-60 роках.

Цветок внутри



В нашому краї тюльпанове дерево прекрасно акліматизувалося, оскільки закарпатський клімат схожий до клімату Північної Америки - батьківщини екзота. Науковець (Едуард Турис) каже, що не раз чув скарги грузинів: ліріодендрон «плодоносить», але не проростає, бо не запилюється. У нас тюльпанове дерево проходить повноцінний цикл розвитку.

Ліріодендрон тюльпановий у США, де він відомий під назвою «жовтий тополь», має велике лісопромислове значення. Деревина легка, добре обробляється і полірується; використовується на виробництво фанери, на корпуси музичних інструментів і радіоприймачів, як столярний і тарний ліс, на баланси для паперової промисловості і т. д. До того ж дерево має швидкий цикл розвитку: «Вже на 25 році життя в Грузії має до 40 сантиметрів в діаметрі, а у нас і того більше»
Бутоны - их еще много, и можно успеть увидеть своими глазами новые цветы.




Как найти - площадь Народная, сквер у памятника Шевченку (угол ул. Боженка), через дорогу от Большой рафанды.
(Кстати, рядом - еще одно такое же дерево, просто повыше и фотографировать его не так удобно).


Фотографии от 26.05.2014 г
Інформація з сайту и Википедии.

вдома гарно, цветы, ботаническое

Previous post Next post
Up