Скільки назв у цього дерева родини бобових! Ріжкове (Ceratonia siliqua L.), цареградський стручок, солодкий ріжок.
А напій з його плодів - кероб (англ. carob). Порошок продається в супермаркетах. В Україні не бачила. Корисний (багато калію, кальцію, мікроелементів і вітамінів) і, як виявилось, смачний. Вегетаріанці і прихильники здорового способу життя вживають його замість какао (не містить кофеїну). Люблять його й ті, кому не можна цукру, бо в керобі є трохи природної солодкості.
Начиталась я минулої весни про цей продукт (читала на українських сайтах адвентистських інтернет-магазинів, там чимало корисного і смачного). І раптом згадала: "Ми ж його бачили в Іспанії! Часто й багато." Знайшла но Ютубі відео, як один іспанець його рвав просто на вулиці (збивав пакетом), як готував, і - вперед, за урожаєм.
1. В основному, бачили його в лісах. І це лісок, в районі зони відпочинку під горою Сегарія. От такі стручки. Висять і на гілках, і на стовбурі. В спеку поруч навіть трохи аромат чути.
2.Вперше ми їх побачили навесні 2015 року, біля села Сагра. ще й здивувались, що за такі дерева, що до них крапельний полив проведено. Не цитрусові, не мигдаль, не оливи...
3. А це теж в гірському поході вже зараз, в жовтні 2017р., - в природному парку Серпіс. Їх там було дуже багато. Цвіли і одночасно висіли зрілі стручки. Запах на весь ліс, і не дуже приємний, якийсь трохи приторний. Але оригінальний, ні з чим не сплутаєш.
В місті ми спостерігали за одним деревом, де стручки були зелені, коли ми приїхали, а через півтора місяці вже були зрілі.
4. Нарвали ми їх і під Сегарією, і в Серпісі... Внучка допомагала рвати, де низько, і збирати. Ми їй казали, що це - дитяча кава :) . (А чому б і ні, приїде до нас, пригостимо її). Посушили їх на сонці. Стручки легкі, але об"ємні, два пакети ледве втрамбували в чемодан. Вдома половину обсмажили в духовці, потім потовкли в ступці, бо кавомолка в нас ручна, стручок не влізе. І чоловік змолов, як каву. Зернята , в основному, не мололись, довелось викинути.
Знайомий чоловік з діаспори казав, що альгарробою свиней годують. Ще б пак, воно досить калорійне. В них і мандаринами корів і свиней годують.
Прочитала, що свиней годують саме зернами.
В промисловому виробництві їх мелють дрібно, на порошок, як какао, і вживають не лише, як напій, а й для випічки і різних кондитерських виробів.
Заварили ми його, як какао, додали молока, трошки цукру...
І вийшло зовсім не схоже на какао, але смачне. Вже не перший раз заварюємо, подобається. І сестру пригостили, і теж вподобала.
От таке в нас "відкриття" року.
Інші пости цього цієї серії:
Предисловие. Испания 2017. Начинаю серию фотоотчетов1.
Киев-Амстердам-Валенсия. Перелет с ребенком. Проблемы с МАУ2.
Первые дни. Море. Что такое Вок-буфет...3.
Тормос і Печера Калаверас (Cueva de las Calaveras) біля Бенідолейч (Benidoleig) 4. Валенсія. Місто мистецтв і наук (Ciudad de las Artes y las Ciencias) 5. А назавтра був шторм.6.
Динозавры Альгара (DinoPark Algar). И немного Кальпе со скалой Як я вперше в житті паелью готувала Маленькі пости, написані в Іспанії:
Вчора порадувало. Супермаркет Carrefour, Гандія. Іспанія 2017 На гору Сегария. Дино-парк, бывший Сад кактусов Альгара. Іспанія 2017. Порічка, 18,32 є. за 1 кг