РЕЗОЛЮЦІЯ науково-практичної конференції

Feb 10, 2009 23:42

на тему: "Актуальні питання щодо проведення додаткової імунізації проти кору та краснухи в Україні"

03.02.2009

http://moz.gov.ua/ua/main/press/?docID=11930

Враховуючи ситуацію, що склалася в Україні з додатковою імунізацією проти кору і краснухи учасники конференції

КОНСТАТУЮТЬ, що значне зростання захворюваності на кір та краснуху реєструються в Україні кожні 4-5 років. Передостанній спалах кору в Україні зареєстровано в 2001-2002 роках під час якого захворіло понад 24000 осіб. Найбільшу кількість випадків було зареєстровано також серед підлітків та дорослих, більшість хворих були раніше вакциновані.

Починаючи з другої половини 2005 року відбулося зростання захворюваності. Всього у 2005 році зареєстровано 2392 випадків кору (у 2004 році - 146).

У 2006 році зареєстровано пік епідемічного підйому захворюваності, захворіло 42724 осіб, що в 17,86 раз більше ніж у попередньому році.

Протягом січня-травня 2006 року щомісячно реєструвалось від 4000 до 10 000 хворих на кір. За період спалаху кору в 2005-2006 роках зареєстровано 5 летальних випадків. Епідемічною особливістю цього процесу була його висока інтенсивність, реєстрація захворюваності у всіх регіонах та те, що 65% випадків відмічались серед осіб 16-29 років.

В Україні спостерігається постійно високий рівень захворюваності на краснуху. Останніми роками реєструється понад 15 тисяч випадків щороку, при тому, що у країнах Скандинавії спостерігаються поодинокі, в основному, завізні випадки. В Україні не налагоджена система епіднагляду за синдромом вродженої краснухи, захворюваність на який в світі складає 0,6-2,2 випадків на 1000 живонароджених під час спалаху.

ПІДТВЕРДЖУЮТЬ, що зростання захворюваності на кір та краснуху у 2005 - 2006 роках обумовлено значним "втягненням" в епідемічний процес підлітків та дорослих, що відбувалося на фоні зниження стану імунітету до кору та краснухи, з таких причин:

=> зменшення у попередні роки обсягу вакцинації і, особливо ревакцинації;

=> порушення термінів проведення щеплень за календарем;

=> погіршення умов зберігання вакцин на кінцевих етапах її використання.

ВИЗНАЮТЬ, що небезпека цих інфекцій полягає:

1) у тяжких ускладненнях внаслідок кору (енцефаліт, менінгіт, токсичне ураження нирок, пневмонія, отит, поліневрити), що можуть призвести до смерті пацієнта;

2) у загрозі виникнення тяжких, іноді не сумісних з життям вроджених вад розвитку немовлят, матері яких під час вагітності були у контакті, або перенесли краснуху;

Захворювання жінки на краснуху у першому триместрі вагітності є 100% показанням для переривання вагітності.

ПОСИЛАЮТЬСЯ на те, що ВООЗ розглядає значне зростання захворюваності на кір та краснуху в Україні у 2005-2006 роках, як надзвичайну ситуацію з ризиком розповсюдження вірусів в інші країни.

Під час спалаху, випадки кору в Україні становили 83% усіх випадків кору в Європейському регіоні ВООЗ, що об’єднує 53 країни. Вірус кору із України було завезено в 12 країн Європейського регіону та США.

Після наукового аналізу ситуації ВООЗ, CDC (Атланта) та Європейський CDC (Стокгольм) рекомендували Україні провести додаткову імунізацію проти кору та краснухи у віковій групі від 16 до 29 років, незалежно від їх вакцинального статусу та перенесеного захворювання в анамнезі.

Додаткову імунізацію проти кору та краснухи було проведено в ряді країн Європейського регіону ВООЗ, а саме: у 2000-2002 роки - у Киргизстані, Молдові, Албанії; у 2003 році - у Туреччині; у 2004 році - у Таджикистані; у 2005 - у Казахстані; у 2006 році - у Азербайджані; у 2007 році - у Вірменії, Туркменістані, Узбекистані, у 2008 році - у Грузії. Оголосили про проведення додаткової імунізації проти кору, краснухи та паротиту Швейцарія та Великобританія.

НАГАДУЮТЬ, що у 2005 році на п’ятдесят п'ятій сесії Регіонального комітету Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) було прийнято резолюцію "Зміцнення національних програм імунізації, використовуючи елімінацію кору, краснухи та профілактику і попередження синдрому вродженої краснухи в Європейському регіоні ВООЗ".

Україна, як країна - член ВООЗ, підтримала цю Резолюцію, з метою здійснити до 2010 року елімінацію кору, краснухи та попередження вродженої краснушної інфекції.

ПІДТВЕРДЖУЮТЬ, що Україною відповідно до зазначеного документу ВООЗ впроваджено на своїй території План з елімінації кору, контролю за краснухою і попередженню синдрому вродженої краснухи в Україні на 2005-2010 роки.

Основними принципами елімінації кору та краснухи є досягнення високого (не менше 95-98%) рівня охоплення щепленнями та ефективний епідеміологічний нагляд за кором, який передбачає повне і активне виявлення всіх випадків кору та впровадження лабораторної діагностики.

Ураховуючи, що 65% випадків захворювань кором у 2005-2006 роках відмічались серед осіб 16-29 років, які вже не підлягають плановій імунізації за віком, для досягнення необхідного рівня охоплення щепленнями виникла нагальна необхідність додаткової імунізації цієї вікової групи населення поряд з якісним проведенням планової імунізації дітей.

ПІДТВЕРДЖУЮТЬ також, що

1) проведення додаткової імунізації населення проти кору та краснухи дозволить:

- створити стійкий специфічний популяційний імунітет до цих інфекцій;

- знизити захворюваність на кір та краснуху до поодиноких випадків;

- попередити випадки уродженої краснухи та зниження малюкової смертності, інвалідності в країні.

2) не проведення додаткової імунізації населення проти кору та краснухи вплине на зростання захворюваності на ці інфекції та виникнення у найближчі роки чергового спалаху, основною причиною якого знов буде накопичення значної кількості осіб, які не матимуть специфічного імунітету до кору та краснухи.

ПІДКРЕСЛЮЮТЬ, що з метою визначення позиції щодо додаткової імунізації проти кору та краснухи в Україні було проведено:

1) круглі столи з питань вакцинації проти кору та краснухи за участю вчених, провідних фахівців України (інфекціоністів, педіатрів, епідеміологів, імунологів, сімейних лікарів), керівників медичних закладів, обговорені проблеми та шляхи їх вирішення;

2) колегії МОЗ, Державної санітарно-епідеміологічної служби України, профільні наради, де детально обговорені питання проведення додаткової вакцинації проти кору та краснухи а також вакцинації, як найбільш ефективного на сьогодні шляху боротьби з інфекційними захворюваннями у світі.

Учасники зазначених нарад визнали, що організація та проведення додаткової імунізації населення проти кору та краснухи є такою, що відповідає епідемічній ситуації в країні та висловились за її проведення.

З метою поліпшення ситуації запропоновано:

1) розробити науково-обґрунтований комплекс заходів щодо імунізації населення, у тому числі додаткової, розширити наукові дослідження щодо інфекцій, керованих засобами специфічної профілактики;

2) удосконалити до- та післядипломну підготовку молодших спеціалістів та лікарів з питань імунопрофілактики у вищих медичних навчальних закладах І-ІV рівня акредитації та закладів післядипломної медичної освіти. Включити питання з вакцинації у атестаційні питання лікарів та середніх медичних працівників усіх спеціальностей, у тому числі з питань поствакцинальних реакцій та ускладнень;

3) передбачити запровадження соціальної реклами щодо необхідності проведення специфічної імунопрофілактики з метою попередження інфекційних хвороб серед дітей та дорослих;

4) удосконалення міжнародного співробітництва та надання допомоги МОЗ України в організації та проведенні вакцинопрофілактики;

5) посилити систему лабораторного контролю за імунобіологічними препаратами;

6) підготувати інформаційні матеріали щодо необхідності проведення вакцинації, можливих реакцій та ускладнень.

ВІДМІЧАЮТЬ важливість співпраці з міжнародними організаціями щодо подальших дій на шляху елімінації кору та краснухи в країні, проведення спеціальної місії для додаткового вивчення ситуації з кором та краснухою в Україні. Найважливішим кроком на сьогодні є активізація роботу щодо соціальної мобілізації населення, роз’яснення необхідності проведення вакцинації, як єдиного ефективного заходу профілактики інфекційних хвороб та епідемічних спалахів.

ЗАСУДЖУЮТЬ безпрецедентну для України за масштабами, скоординованістю, фінансовим і організаційним забезпеченням антивакцинальну кампанію. Основною метою цієї кампанії є відмова населення України від вакцинації дітей за календарем щеплень, додаткової імунізації проти кору та краснухи та перехід до природного шляху отримання імунітету - через інфекційну хворобу. Застосовані аргументи є бездоказовими, не підтверджені жодними результатами досліджень і базуються виключно на власній, переважно не фаховій, думці тих, хто їх висловлює.

ВИСЛОВЛЮЮТЬ свою послідовну позицію підтримки Глобальної програми елімінації кору та краснухи.

Разом з тим учасники конференції ПІДКРЕСЛЮЮТЬ:

Для подолання ситуації, яка виникла з імунізацією проти кору та краснухи потрібно зосередити зусилля не тільки медиків, а і політиків, державних та громадських діячів, засобів масової інформації тощо на підтримку профілактичних щеплень.

У зв'язку з вищезазначеним учасники конференції:

ВИЗНАЮТЬ, що в Україні залишаються сприйнятливі до кору і краснухи групи населення, що несе загрозу виникнення спалахів захворювань і ризик появи випадків вродженої краснухи;

зберігається необхідність елімінації зазначених захворювань шляхом проведення позапланової додаткової імунізації згідно чинного законодавства та міжнародних зобов'язань України;

тактика проведення додаткової імунізації потребує подальшого опрацювання у зв’язку із ситуацією, що склалася в Україні;

якість вакцини проти кору і краснухи, що застосовувалась при проведенні додаткової імунізації;

смерть підлітка Т. співпала в часі з проведенням додаткової імунізації і не має підстав стверджувати про причинно-наслідковий зв'язок з щепленням проти кору і краснухи.

ВРАХОВУЮЧИ:

=> економічну та політичну нестабільність в країні, при якій питання проведення щеплень використовуються, як інструмент політизації ситуації;

=> низький рівень готовності суспільства та громадськості до додаткової імунізації, що підтверджено соціологічним дослідженням, проведеним у 2008 році;

=> фінансову кризу, що охопила у тому числі і медичну галузь;

=> неможливість, з одного боку, в існуючих умовах залучити бюджетні кошти для здійснення заходів посиленої інформаційної підтримки та проведення додаткової імунізації; а з іншого - термін придатності наданої для додаткової імунізації вакцини проти кору та краснухи обмежений вереснем 2009 року.

ВИЗНАТИ, що протягом 2009 року не є можливим досягти індикативний показник 95% охоплення цільової групи вакцинацією проти кору та краснухи.

У зв’язку із цим пропонувати МОЗ України ЗВЕРНУТИСЬ:

- до Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України з метою доведення до відому Рішення цієї конференції щодо неможливості завершення додаткової імунізації населення проти кору та краснухи у 2009 році через недостатню готовність суспільства до додаткової імунізації;

- до Всесвітньої організації охорони здоров’я та Дитячого Фонду Організації об’єднаних націй ЮНІСЕФ щодо неможливості використання в Україні протягом 2009 року вакцини проти кору та краснухи, яку було надано у якості гуманітарної допомоги;

- до Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо проведення додаткового вивчення ситуації з кором та краснухою в Україні (підвищення захворюваності на ці інфекції прогнозується у 2010-2011 роках) з наданням пропозицій щодо розробки подальшої тактики елімінації кору та краснухи в країні;

- до фахівців АМН України взяти участь у подальшій розробці тактики елімінації кору та краснухи;

- до виробника вакцини проти кору та краснухи з пропозицією зареєструвати її в установленому порядку;

- до медичної спільноти забезпечити широку інформаційну підтримку заходів, спрямованих на формування прихильності населення до імунізації;

- до політиків, медичної громадськості, представників засобів масової інформації у своїх зверненнях використовувати матеріали щодо імунопрофілактики, які не суперечать національній безпеці, та принципам доказової медицини.

Учасники конференції

----------------------------------------------------------
     НЕСКОЛЬКО МОИХ КОМЕНТАРИЕВ.

1. Как филолог, замечу: текст резолюции - нечёткий, с пропущенными знаками препинания и кусками фраз. Например: "ВИЗНАЮТЬ, що... якість вакцини проти кору і краснухи, що застосовувалась при проведенні додаткової імунізації;" - ??? - где сказуемое?.. Что именно признают участники конференции относительно качества вакцины? Или они признают именно ее качество, то есть качественность? Но тогда всё предложение построено неверно. Одним словом, видно, что это решение в огромной спешке либо писалось и принималось, либо выкладывалось на сайт МОЗ.

2. Нетрудно заметить, что "предсказание" :)), сделанное Сергеем Дибровым, с одной стороны, дословно воплощено в документе - но с другой, некоторые формулировки гораздо более размыты, чем полагал Сергей. Вот:
     "ЗВЕРНУТИСЬ... до Всесвітньої організації охорони здоров'я та Дитячого Фонду Організації об'єднаних націй ЮНІСЕФ щодо неможливості використання в Україні протягом 2009 року вакцини проти кору та краснухи, яку було надано у якості гуманітарної допомоги;
...до виробника вакцини проти кору та краснухи з пропозицією зареєструвати її в установленому порядку".
     Из этих двух пунктов вовсе не следует, что КаКу уничтожат. Вполне возможно, что её попытаются сохранить (!!!!!) до 2011 года и снова попытаются ЕЮ ЖЕ (если производитель до того момента вакцину зарегистрирует, или даже снова без всякой регистрации) прививать украинцев.

3. Я присоединяюсь к тем, у кого перехватило дух от такой сталинско-бериевской оценки их скромных заслуг перед Батькивщиной: "...ЗАСУДЖУЮТЬ безпрецедентну для України за масштабами, скоординованістю, фінансовим і організаційним забезпеченням антивакцинальну кампанію", - и тоже хотел бы поинтересоваться, где я могу получить заработанную мной долю :)
     Если же серьёзно - то хочу прокоментировать следующие слова из того же параграфа: "Застосовані аргументи є бездоказовими, не підтверджені жодними результатами досліджень і базуються виключно на власній, переважно не фаховій, думці тих, хто їх висловлює". Не мне судить, вредны прививки или полезны. Но если человек принял решение от них отказаться - вне зависимости от того, пойдёт это ему на пользу или повредит, он должен иметь право реализовать это своё решение, не будучи ни в чём ущемлённым из-за отказа от "щеплення". Тем более, что украинское законодательство такое право нам предоставляет.

4. Если вакцинация действительно действенна, необходима и при правильном проведении безопасна - в этом нужно убеждать людей заново: доверие к прививкам подорвано всерьез. Как мы с коллегами написали в конце своей статьи, для этого нужен углублённый и честный разговор, без замалчивания всех "минусов", без "подтасовок": фундаментальное и всестороннее образование населения, а не рекламно-пропагандистская кампания; свободное сотрудничество с пациентами по предотвращению эпидемий, а не манипуляция ими.
     К сожалению, отсутствие необходимого подхода не воспринималось "участниками конференции" (как они безлико именуют себя в своей резолюции) в качестве недостатка: они с гордостью подчеркнули, что подготовительная работа включала в себя круглые столы с участием специалистов; коллегии министерства и санэпидемслужбы; профильные совещания; но о просветительской работе с гражданами не вспомнили и не выразили сожаления по поводу её недостаточности. Зато - заклеймили организованного и проплаченного врага... Так легче: списать всё на очередной "масонский заговор" (чей?..), вместо того, чтобы признавать свои ошибки и начинать трудную и долгосрочную работу, перестраивая всю свою деятельность.
     Сергей Дибров предупреждает о том, к чему может привести нарастание попыток манипулирования украинскими гражданами с целью "принудить их к здоровью": "Дальше, мне почему-то кажется, что в ближайшие года два о дополнительной вакцинации будут говорить не иначе, как "сорванная". Потом пойдет команда регистрировать все заболевания с повышением температуры и покраснениями и классифицировать как корь. К 2011 году так можно будет набрать тысяч двести случаев. Потом предъявить это нам и сказать: "что, отвергли КаКу? Вот вам, пожалуйста!". И - проведут нечто похожее, под хорошее пиар-сопровождение и, весьма вероятно, уже в виде противоэпидемиологических мероприятий".
     Вполне возможный вариант. Поскольку серьёзной просветительской деятельности, как легко убедиться из резолюции, не планируется "участниками" и впредь: социальная реклама, информационные материалы... и всё. То есть: как мы разъясним вам вкратце, куда призовём - туда будьте добры идти! Но - не получится. Не те времена, не та страна, плюс, как уже сказано, глобальная утрата доверия к вакцинации.
     И если массовый отказ от вакцинации действительно приведёт к эпидемиям - чья в этом будет вина?..
 

щеплення, права пациентов

Previous post Next post
Up