Leave a comment

Comments 3

Коментар (скоро) од одма' ... novisrbljak July 27 2024, 12:08:44 UTC
Нисам баш претерано одушевљен овом компилацијом, рекло би се „крпеж к'о сваки крпеж“, ал' што се каже "Дај шта даш", како-год може да послужи за потребу свечанијег прослављања, која у СПЦ постоји већ деценијама око не само локалног већ и поприлично распрострањеног култа ове свете, чији се празник (ко ће га знати зашто) у народу назива "Огњена Марија" и попримио је не само црквене него и пропратне фолклорне елементе, уз тзв. женску побожност (може бити и сујеверје) и оно због чега не ваља да се ради или ово и оно на тај дан, а и сам назив „огњена“ говори о већем страх(опоштовањ)у него према оној која се назива „блага“ и слави се 5 дана потом - 22. јула / 4. авг.). Додуше није ни први ни једини празник у чији народни назив није баш лако и на прву проникнути, ако нећеш да се „етнолошки“ позовеш на претхиришћанску словенску прошлост ... а кад се проникне, углавном и нажалост, испадне да је нешто погрешно схваћено, али пустило корење ....

Reply


ustavschik July 31 2024, 19:16:27 UTC
Святой великомученице Марине написано всего (насколько мне известно) шесть акафистов: на церковнославянском, греческом, сербском, грузинском, румынском и болгарском языках.

Reply

novisrbljak July 31 2024, 19:43:07 UTC
Додао сам линкове за акстисте [на 5 језика (нисам истраживао да ли су сви различити, или је неки превод), што са она 2 чини укупно 7] и 2 молебна канона у апдејту на крају поста.

Reply


Leave a comment

Up