(not-so-)radical honesty

Jun 17, 2007 10:58

Ik las eergister dit artikel over radical honesty. De korte samenvatting: als iedereen altijd eerlijk tegen elkaar zou zijn, zou het leven een stuk makkelijker en leuker zijn. En dan écht altijd eerlijk. Dat is niet heel makkelijk. De schrijver van het stuk probeert het een tijdje, maar kan sommige dingen echt niet over zijn hart verkrijgen en komt ( Read more... )

dagboek, overdenkingen

Leave a comment

Comments 29

lievig June 17 2007, 13:09:11 UTC
Ik lieg tegenwoordig meer dan vroeger (4 jaar geleden ofzo) en volgens mij heeft dat deels met onzekerheid te maken. Ik kleur de werkelijkheid om aardig gevonden te worden, om mijn falen te verbergen of om mensen een goed gevoel over zichzelf te geven (met als bijkomend voordeel dat ze mij weer aardiger vinden). Wat ik wel heel belangrijk vind is dat je eerlijk moet (kunnen) zijn tegen je vrienden ( ... )

Reply

nieske June 17 2007, 13:44:30 UTC
Je hebt gelijk dat ik alleen argumenten geef voor de echt radicale eerlijkheid. Grappig, dat had ik niet eens gemerkt. Voor de afgezwakte variant zou ik als argument kunnen geven: het is wel bevrijdend om eerlijk te zijn en om heel open met iemand te praten. Dat doe ik te weinig tegenwoordig. Ik denk idd als een soort afweermechanisme. En ik vind het fijn dat je mijn stukje leuk vond om te lezen. Dat is deels de reden waarom ik weblogstukjes schrijf, denk ik, naast het voor mezelf op een rijtje kunnen zetten van mijn gedachten.

Over je vraag: ik vind het niet erg dat je er niet was gisteravond. Deels omdat je dat vantevoren had gemeld, deels ook omdat we er toch niet met de hele OK waren. Dat zou leuk geweest zijn, als soort van feestelijke opening, maar we hadden al geconcludeerd dat er geen enkele zaterdag was dat we allemaal kunnen. Ik vind het hooguit jammer dat je er niet was omdat je een leuke activiteit hebt gemist en omdat ik het leuk vind om met je aan de bar te zitten. En dat is niet om te slijmen, dat is gewoon waar :)

Reply

mrtibbles June 18 2007, 10:56:47 UTC
Agendapunt 0 "Schreeuwen, schelden, schoppen en slaan" (4S, voor de nerds onder ons: 'virus'), is al enige tijd bij ons in omloop. Werkt vaak erg goed én levert vaak onbedoelde extra agendapunten op.

Reply


hannawillemijn June 17 2007, 20:11:38 UTC
1. ik vind het een goed geschreven stukje met een laag lief-dagboek-gehalte.

2. het idee van radicale eerlijkheid pas ik sinds een poosje toe in mijn relatie en en het bevalt erg goed. als je zowel in positieve als in negatieve zin helemaal eerlijk bent, weet je helemaal waar je van opaan kan. en in mijn ervaring is dat geen spanningskiller oid, integendeel.

3. vraag: ben jij radicaal eerlijk in je relatie. en zo nee, waarom niet?

Reply

nieske June 17 2007, 20:31:18 UTC
1. Dank je. Het lief-dagboek-gehalte probeer ik meestal zo laag mogelijk te houden (met een uitzondering hier en daar).

2. Fijn dat dat zo goed bevalt. Was het niet heel erg wennen in het begin? Heb je je er nooit aangevallen door gevoeld ofzo?

3. Eerlijk gezegd was ik me er tot dit weekend nooit zo mee bezig, me er nooit zo van bewust. Ik probeer wel al een tijdje mijn ergernissen te uiten etc., waar ik nooit zo heel goed in was, maar dat is natuurlijk niet helemaal hetzelfde. Ik heb zeker niet altijd alles verteld in mijn relatie. Bijvoorbeeld mijn suffe mini-verliefdheidjes die ik soms heb, die gaan toch na een tijdje over en dan wil ik 'm daar niet mee lastig vallen ofzo. Maar: ik ben vannacht wel een beetje begonnen met alles vertellen (specifieker: aantrekkingskracht die ik gister even voelde t.o.v. iemand). Toch vind ik het lastig. Misschien nog een beetje wennen.

Reply

hannawillemijn June 19 2007, 10:29:34 UTC
2. Wennen? Nee. Bevrijdend is het en ik voel me er niet door aangevallen. Wordt wellicht anders als de ander een keer uit eerlijkheid vertelt dat ik enorm lelijk en saai ben ;)

3. Vertellen over suffe mini-verliefdheidjes is juist leuk! Geloof me. Zeker als de ander van je aanneemt dat ze suf en mini zijn, wat hij/zij moet doen, omdat jij eerlijk bent. Het zou geen lastig vallen moeten zijn, maar delen van iets dat een substantieel deel van je gedachten inhoudt op dat moment.

Overigens moest ik lachen om 'ik ben een beetje begonnen met alles vertellen'. Dat is net zoiets als 'ik vertel altijd de helft'.

En vertel eens, die aantrekkingskracht, m of v? Mag ook per mail natuurlijk :p

Reply

nieske June 19 2007, 21:28:04 UTC
Nou, het gekke is dat ik juist het gevoel heb dat ik de mini-verliefdheidjes belangrijker maak dan ze zijn door ze te vertellen.

Wat ik overigens bedoelde met 'ik ben een beetje begonnen met alles vertellen' is dat ik het aan het uitproberen ben, maar dan wel de genuanceerde (sociaal aangepaste) versie. Maar op zich snap ik dat je moest lachen om mijn originele bewoording :)

Reply


Tact swiert June 17 2007, 21:23:23 UTC
Ik mis wel net als Rianne een stukje tact in dit verhaal: eerlijkheid is allemaal leuk en aardig, maar als je niet weet hoe je er om mee moet gaan is het niet altijd "the way to go".

Reply


lyfsvanly June 17 2007, 21:34:05 UTC
Mmm... Ik vind het fijn dat je me hierover laat nadenken. Goed gedaan.

Ik betrap mezelf er ook vrij vaak op dat ik mijn verhalen mooier vertel dan ze werkelijk waren. En dat ik aardig ben tegen mensen die ik niet leuk vind. Maar ik denk dat dat wel een goed iets is. Mijn verhalen worden leuker en de mensen niet gekwetst. Ik ben er wel van overtuigd dat je tegenover je vrienden altijd eerlijk moet kunnen zijn, ook al heb je een obsessie voor je overleden goudvis. Maar je moet niet overdrijven, je moet niet bot worden tegen alles en iedereen.

Nu ben ik natuurlijk wel erg benieuwd naar de aantrekkingskrachtpersoon...:p

Reply

nieske June 17 2007, 21:53:01 UTC
Jij was het niet :P

Over jouw redenen om oneerlijk te zijn: ik denk eigenlijk dat de meeste mensen al interessant genoeg zijn van zichzelf. Maar ik vind het niet aandikken van verhalen ook erg moeilijk om niet te doen hoor. Ik betrapte mezelf er vandaag alweer op... Nouja, working on it!

Reply

lyfsvanly June 17 2007, 21:59:42 UTC
Tis ook niet dat je dat expres doet om jezelf interessanter te maken, het gebeurt gewoon af en toe omdat het net mooier of logischer klinkt of van een stom maar voor jou belangrijk verhaal een interessant verhaal te maken.

Maar goed, volgens mij doet iedereen dat wel.

Reply


lyfsvanly June 17 2007, 21:35:17 UTC
Overigens ben ik van mening dat ik niet altijd eerlijk WIL zijn. Sommige dingen zijn gewoon alleen voor mij. Of voor een stranger on the bus ofzo.

Reply


Leave a comment

Up