Святий Ніколаус

Dec 06, 2010 23:56


         У ніч із 5 на 6 грудня в Німеччині здавна (з 1555 року) відзначають перше різдвяне свято - День святого Ніколауса, заступника дітей. Відмотуємо календар на 14 днів уперед - і бачимо українське свято св. Миколая Чудотворця. Це - для аналогій :)

За традицією святий Ніколаус приносить дітям горіхи, сухофрукти і солодкий хліб, що випікається по особливому рецепту з додаванням сушеної груші. Малята для подарунків виставляють за двері начищені черевики або чоботи - щоб чарівний дідуган ненароком не пройшли повз. Правда, це стосується тільки слухняних дітей. Хто весь минулий рік не слухався батьків, отримує, за повір’ям, замість презентів - різки. Ось така жорстокість. Або відплата, як хочете, так і називайте.

Усміхнені печенькові. 6,60 €.


Серед німців-католиків популярний епізод із житія св. Ніколауса про злиденного батька, що був готовий від розпачу зробити трьох своїх дочок блудницями. Його врятував святий Ніколаус, таємно підкинувши три вузлики з золотом - як подарунок-придане для кожної з дівиць. Ця історія  породила традицію підкладати малятам уночі подарунки. А різки тоді ж звідки? Мабуть, з правила батога й пряника.

Звичайно, 6 грудня всі німецькі діти одержують перші різдвяні гостинці. Хоча у святого Ніколауса є й конкуренти. Протестанти, наприклад, історично «доручили» роздавати подарунки Крісткінду (ангелу в жіночому образі), і не 6 грудня, а в день Різдва - 25 грудня. Але до XX століття «протестантський» Крісткінд прижився й у католиків. А третій роздавач - Вайнахтсманн («різдвяний дід») - наче колега російського Діда Мороза й американського Санта Клауса, а по факту - просто вигадка рекламщиків, не сходить «зі сцени» весь різдвяний період.

Виглядає святий Ніколаус, як і личить сучасним казковим дідам в усьому світі: біла борода, червоний каптан і мішок, набитий подарунками. Однак в останні роки в Німеччині розгорнулася дискусія про те, що біблійний святий надто схожий на «американця» Санта-Клауса, що сприймається як символ дешевої комерціалізації.

І про погоду солодке: набивають торбинку-чобіток різним тутті-фрутті: цукерки, марцепани, мандарини, мармелад, горіхи. До свята пекарі готують медові пряники у формі святого. Якщо для України зразком став виснажений аскетичний дід, то німці надали Ніколаусу більш приємних рис.

Задумані медові. 4,80 €.


Æвропа, не та' як у нас, Германия

Previous post Next post
Up