Гліптотека

Mar 21, 2010 21:37

Мистецтво треба або розуміти, або не пхатися туди взагалі. Особливо мистецтво скульптури, особливо - Древної Греції чи Риму. А вже тим паче - понищеної та покаліченої.

Сочно!




Гліптотекою прийнято називати колекцію скульптур давньоримської та древньогрецької скульптури.
Мюнхенську було споруджено за наказом кронпринца Людвіга І. Будівля, в якій зараз розміщується відновлена гліптотека, налічує тридцять залів, часом півкруглих, замкнуті між собою довгим обхідним музейним трактом. Вікна у споруди зорієнтовані на внутрішній дворик, де так само, окрім кафешок, є декілька скульптур, хоча основна маса зосереджена по залах.
       Друга світова війна зруйнувала не тільки будівлю гліптотеки, але й експонати, безцінні фрески. Внутрішній дворик назавжди позбувся Ассирійського залу, а ассирійські рельєфи і вавилонські леви емігрували до музею єгипетського мистецтва. Після війни багато скульптур нагадують інвалідів, які виглядають просто контуженими і з понівеченими частинами тіла.
       Колекція скульптур, мозаїки та рельєфів наповнювалася головно ентузіазмом Людовіка І, який системно скуповував шедеври античної скульптури, фронтонні фігури егінського храму Греції. Тут можна побачити (а чи - можна було) експонати від архаїки (650 рік до н.е.) до пізнього Риму (400 рік н.е.).

Тут нормальним є розглядання голих скульптурних тіл.


Відновлені позиції скульптур портика древнього храму.


Зал тисячі голів. Чиїхось.


У цьому залі - складне мозаїчне панно.


Увінчаний скульптурами саркофаг.


Безголові, безрукі, безтулубні.


Аполон Тенейський.


Скульптура в ніші.


Фоткати у гліптотеці не можна. Навіть купити фотоквиток не можна. Щоб отримати дозвіл на зйомку, необхідно заповнити анкету (скачати в неті), отримати запевнення у необхідності цього матеріалу, можливо, заплатити навіть. Через те фоток не багато, бо доводилося таємно фоткати і ховатися від персоналу, який моніторив зали. Таких хвацьких фотографів було кілька, тому це додавало мені кайфу. Навіть не жалкую, що не сфоткав ще щось. Там мало що затримувало мою увагу.

Коротко для тих, хто стрімголов метнеться в музей.
Glyptothek
Königsplatz 3
80333 München
http://www.antike-am-koenigsplatz.mwn.de/glyptothek/

Працює:
Вт-Нд - з 10:00 до 17:00
Чт - з 10:00 до 20:00

Квиток коштує 3,50 €, пільговий - 2,50 €; у неділю - 1 €.

Мюнхен, Æвропа, Германия, музей

Previous post Next post
Up