Сколівські Бескиди: Фортеця Тустань

Jun 12, 2015 01:40

                  А в Уричі камінь, і ковані в нім
         Покої, і брами, і льохи;
    Чи велетнів се, чи розбійників дім,
Не знає ніхто анітрохи...
                                             Іван Франко.1884р.

Поблизу с. Урич Сколівського району, на лівому схилі долини потоку Уричанка серед лісу височіють величні урвисті скелі,які являють собою ерозійні останці масивних пісковиків палеоцену.Вони входять до історико-ландшафтного комплексу “Тустань” у складі природного національного парку “Сколівські Бескиди”.
Фото 1.

Фото 2.


Урицькі скелі - не тільки визначна природна, але й археологічна пам’ятка. Тут знайдені рештки стін та будівельних конструкцій, які є залишками давньоруської фортеці Тустань (ХІ - ХІІІ ст). Захисники цієї фортеці на протязі довгого часу чинили опір татаро-монгольським завойовникам.
Фото 3.

Фото 4.


Укріплення контролювало Великий Шовковий торгівельний шлях з Китаю в Португалію, та Соляний шлях, що проходив з Галичини в країни центральної Європи. За часів княжої доби фортеця була прикордонним центром та митницею на кордоні Галицько-Волинського князівства та Угорщиною.
Фото 5.


Фестивальна фортеця


До комплексу урицьких пісковиків входять 7 груп скель: Камінь, Острий Камінь, Мала Скеля, Жолоб, Ґулька, Хрест та одна безіменна скеля. Основною домінантою в ландшафті є скельна група Камінь.Висота Каменя становить 87 м. над рівнем долини.
Фото 6.


Фото 7.


З часом пісковики змінювали свій первісний вигляд, набуваючи дивовижних форм. В одних місцях вони виступають у формі великих монолітів, в інших - безладно сформовані брили. Тут є багато природних тріщин, печер, в тому числі і рукотворні. У нижній частині скельних виступів утворилась низка гротів до 2 м заввишки та 3-5 м завдовжки.
Фото 8.


Фото 9.


З кін. IX ст. скельні комплекси освоювало плем’я хорватів. У цей період формувалась та розбудовувалось місто-фортеця Тустань. Центральна частина граду площею 3 га розташувалась на скельній групі Камінь та навколо нього. Дитинець був на самому скельному плато. Форма скель слугувала природними стінами, а проміжки між ними заповнили дерев’яними колодами. В скелі, де прилягали колоди та бруси, видовбували пази та вруби.Таким чином сьогодні залишилось бл. 4000 слідів на селях від дерев’яних конструкцій.
Фото 10.


Фото 11.


Протягом ІХ-ХІІІ ст. укріплення 5 разів перебудовувалося.В період п’ятої забудови (доба Галицько-Волинського князівства) фортеця піднялася на пять поверхів.
Фото 12.


Фото 13.


В історичних джерелах Тустань згадується у літописі (1333-1384 рр.) підканцлера короля Казимира Янка та у польського історика Яна Длугоша під роком 1340. Тоді фортеця була захоплена польським королем Казимиром Великим і наново відбудована. На той час фортеця була досить відомою і стояла поруч із такими містами як Львів,Перемишль.
Фото 14.


В печері


В 1390 р. фортеця згадується в листі папи Боніфація ІХ.
Фото 15.


Фото 16.


Фортеця із часу її захоплення перебувала від владою Польської держави.Про те, що Тустань була центром волості, свідчить Королівська дарча грамота 1395 р. Згодом місто-фортеця переходить під владу польських магнатів та шляхти. У 1539 р. король дарує Тустань М.Блізинському, а останній продає її у 1541 р. Янові із Тарнова. Ця грамота свідчить, що фортеця перебувала у занедбаному стані.
Фото 17.


Фото 18.


Фортеця (замок) Тустань проіснувала включно до XVI ст. У люстрації Дрогобицької соляної жупи (1565 р.) вказано, що «…у Тустані беруть мито від купців, котрі йдуть горами, минаючи Дрогобич». В XVII ст. Тустань втрачає роль митниці і занепадає. Серед причин занепаду слід виділити наступні: стабілізація відносин між Польщею та Угорщиною, поширення кордону Польщі на схід; розробка власних покладів солі у країнах центральної Європи; зміна у військовій техніці і, відповідно, у тактиці ведення бою.
Фото 19.


Фото 20.


Починаючи з XVIII ст. розвалини замку-фортеці Тустань привертають увагу численних подорожніх, туристів, етнографів, істориків.У травні 1914 р. на території скель відбувся мітинг-фестини української молоді, приурочений до сотої річниці з дня народження Т.Шевченка. З цього часу на Камені залишився напис :«І вражою злою кров’ю волю окропіте!».
Фото 21.


Житель фортеці


Серед археологічних знахідок найбільш сенсаційними виявились дерев’яні конструкції Х ст. Крім залишків дерева тут знайдено металеві вироби, кераміку, скло, шкіряні вироби.На північному боці великого крила урицьких скель археологи виявили кілограми наконечників стріл для луків та арбалетів.
Церква Св.Миколи (1910р.)


Дзвіниця храму


Особливістю пам'ятки є те, що на ній зосереджена найбільша у всіх Карпатах, кількість наскельних зображень-петрогліфів. В основному це солярні знаки - символи Сонця. В даному випадку вони відображені у вигляді кіл, дисків, спарених і концентричних кіл, загальною кількістю близько 270.
 Інфоджерело: http://7chudes.in.ua .
Храм та дзвіниця


Сторож музею


На території Державного історико-культурного заповідника "Тустань" відкритий музей, в якому відвідувачі можуть оглянути експозицію про наскельний град-фортецю Тустань, ознайомитися з його історією, дослідженнями, археологічними знахідками.
Модель фортеці у музеї


Реконструкція наскельної фортеці.Модель


Із 2006 р. на території Заповідника відбувається щорічний Фестиваль української середньовічної культури "Ту Стань!". Фестиваль переносить відвідувачів у Середні віки та творить атмосферу тих часів - окрім реконструкції боїв, на території скель лунає середньовічна музика, відтворюють традиції, ремесла та розваги.
Музейні експонати


В долині-село Урич


Цікаві свідчення дає нам дослідження назви Урицьких скель, які в народі прийнято називати "Тустань" і трактувати як "тут стань".
Скелі здалеку


Панорама


За матеріалами дослідження О.Купчинського, назва Тустань належить до праслов'янських утворень, двочленного типу і складається з двох коренів: ТУ + СТАН. Є версія,що вона походить від білохорватського ім'я Тустан. Сам же корінь "стан" на перській мові означає "місце стоянки, стійбище", а згодом в сучасному значенні - "станиця, поселення". Щодо кореня "Ту", то він може походити від праслов'янського і означає - відважний, сильний, твердий.Тож можливо, і назва твердині спочатку звучала як Тухостан(Тугостан), пізніше скоротившись в Тустан,а під дією місцевої говірки до неї додався м'який знак і не вірне трактування. Отож, вимальовується цікаве значення: Тустан - "станиця сильних, град відважних".
Фото 22.


Літньо-осіннє...

храми, скелі, природа, Львівщина, мандрівки, Урич, музей, фортеця

Previous post Next post
Up