Пізнаємо Рівненщину.День III.Ч 3:Базальтове

Sep 07, 2012 00:23



Цей пункт "завис" у нас в маршруті під знаком питання...Тобто...відвідати його я планував вже давненько,але переглянувши перед виїздом пост http://ua-travels.livejournal.com/2018768.html ,засумнівався-перспектива повзти поганою дорогою під кінець останнього дня поїздки,коли час і сили на вагу золота нам ой як не симпатизувала..На щастя все виявилось не так плачевно-автор просто їхала іншим маршрутом,а дорога яку вибрали ми,а ще по українським міркам,була просто чудовою.
Пропоную фотомандрівку у с.Базальтове.

Базальтове(в минулому Янова Долина)  село у Костопільському районі Рівненської області.На даний час населення складає біля 500 чол,а колись..А колись тут працювали тисячі робітників - мешканців навколишніх сіл.Роботу давали базальтові карєри-базальт у цих місцях добували з 1861р.
Робота триває...


При плануванні будівництва робітничого селища в Яновій Долині(у 1934р) була використана, зокрема, ідея робітничих селищ (колоній).У 1936р почалась реалізація плану-в основу схеми,було покладено регулярну прямокутну сітку вулиць, зорієнтованих до зовнішніх доріг, що вели сусідніх сіл. Для їх прокладання у лісі зробили просіки завширшки 100 м. Проїжджу частину та тротуари забруковували, уздовж них зводили 2-, 4- і 6-квартирні житлові будинки (кожен був споруджений із дерев’яних брусів на базальтових фундаментах). Селище було електрифіковане, мало водопровід і каналізацію. Більшість мешканців становили поляки.
Не тільки "Минздрав" попереджає!


Між вулицями-алеями були залишені 100-120-метрові смуги лісу для забезпечення комфортного проживання.Житлові вулиці не отримали назв, а позначались літерами: А, В, С, D. Лише основні артерії мали відповідні до свого розташування назви.
Протягом 1936 р. зі 100 житлових будинків, передбачених генеральним планом, звели 20 і ще 20 перебували в процесі будівництва.
Затоплений карєр з "Острівцем кохання"


Панорама карєра №3-смарагдова вода + романтичний острівець.Краса!


У центрі Янової Долини сформувався громадський центр. Тут містилися кінозал, глядацька зала, готельні номери та житлові кімнати для спеціалістів, їдальня, кіоски. Біля нього був розташований спортивний майданчик для легкої атлетики та футболу. Смуга зелені між майданчиком і кар’єром ізолювала селище від виробничої зони. В Яновій Долині також були сучасно обладнана школа, дитсадок, поліклініка, дирекція кар’єру, власна електростанція, поліцейський відділок, стадіон, торговельні ряди, житловий будинок директора (майже всі споруди - з дерева).
Діючий карєр.Зачаровує...


Згідно з українськими джерелами, у ніч проти 22 червня 1943р відділи УПА здійснили наступ на добре укріплений німцями військово-господарський пункт у містечку Янова Долина.Внаслідок цих подій населений пункт було вщент спалено і вже ніколи не відроджено в тому вигляді, яким він був у 1936-1943 роках.
Техніка присутня


А тепер трохи про сам геологічний заказник «Базальтові стовпи»-унікальне творіння природи.
  Заказник «Базальтові стовпи» розташований біля сіл Новий Берестовець та Базальтове Костопільського району Рівненської області. У червні 1972 року “Базальтовим стовпам” був наданий статус пам'ятки природи місцевого значення. Тепер цю зону рекомендують як зону відпочинку. Івано-Долинське родовище базальту, на території якого і розташований заказник, представляло область у всеукраїнському конкурсі «7 природних чудес України» і увійшло до фіналу.


Заказник «Базальтові стовпи» є комплексним: стратиграфічним, петрографічним, мінералогічним, палеовулканічним. Загальна протяжність відшаровувань базальту в межах заказника 180-230 м. Також на території заказника є мінерали: адуляр, хлорит, яніт, халцедон, барит, гематит, пірит, марказит, псиломелан, борніт, азурит, мідь самородна. На базальтових родовищах трапляються і самоцвіти - напівкоштовні камені: агат, кварц, кальцит. Вони утворюються в результаті попадання насичених певними хімічними елементами розчинів в тріщину базальтової породи.
Це унікальна споруда з базальтових стовпів-багатогранників, які збудовані стрункими лавами і приголомшують своєю монументальністю і чіткістю геометричної фігури. Стовпи мають незвичайну властивість давати прямий рівний розкол. Тому при здобичі їх можна розділити на блоки довжиною 1,5-3 метрів. З таких блоків виготовляються поліровані плити різної товщини, що є прекрасним облицювальним матеріалом. Базальт з Іванової Долини використовували для мощення мостових в столицях європейських держав, зокрема в Парижі і Лондоні. Цим базальтом викладена і Червона площа в Москві.
Камяні "старожили"-базальтові стовпи


І,саме,що це таке?:Базальт - рідкісна порода вулканічного походження. В Українському Поліссі базальти залягають у вигляді лавових потоків. Базальтові стовпи - різновид базальту, який має в поперечному розрізі, - форми від чотиригранних до семи- і навіть восьмигранних. Товщина стовпів коливається в межах від 0,6 до 1,2 м. Переважають з товщиною 0,8-1,0 м. Висота - від 3-х до 30 м. Іншими словами, це створені природою архітектурні колони.
Видобуток  базальту у селищі ведеться відкритим способом.В наш час Івано-Долинське родовище складається з п’яти кар’єрів, чотири з яких досі діють. Відпрацювала своє лише п’ята копальня, яка заповнилася водою,і саме тут  базальтові стіни,в поєднанні зі спокійною гладдю води, виглядають особливо мальовничо.Посеред затопленого водою кар'єра тут утворився маленький острівець, який називають "Островом кохання".
Базальт


Між іншим, глибина затопленого кар"єру до 9м(за іншими даними-до 15м).Підживлюється підземним джерелом. Вода кришталево чиста і прозора з смарагдовим відтінком, як на тропічних островах( завдяки великій концентрації мінералів).На дні озера також величні стовпи з базальту (а ще ковш екскаватора)) ,тому й не дивно що це місце стало популярним серед дайвінгістів.
Карєр


Цікаво знати, що такий камінь, як базальт, дивує не лише своєю правильною геометричною формою, а й властивостями. Він є незамінним теплоізоляційним матеріалом, тобто вогнетривким. Цей камінь використовують при виготовленні космічних кораблів, пам’ятників, камінів. Більше того - з нього навіть нитки роблять за допомогою спеціальної технології. Одяг з таких ниток носять пожежники за кордоном. Скловату, до речі, теж виготовляють з базальту.
Базальт дроблений.Подано!


Доречі,у щілинах між стовпами часом зустрічаються і самоцвіти. Це напівдорогоцінне каміння - аметист, агати,  а ще тут виявлений камінь берестовіт (від назви сусіднього села Берестовець), який геологи ще називають мальовничим - він ще не описаний у каталогах, у його розрізах можна побачити цілі картини…
Стрункі ряди вражають своєю монументальністю та довершеністю.Ай да природа,от творить так творить!
Чим не туристичний обєкт?


Роздумуючи логічно,то всі карєри після припинення видобутку з часом заповняться водою.А потім вона очиститься,позеле(-смарагдо)віє,стіни карєрів обростуть симпатичними деревцями і таку базу відпочинку можна відкрити що ого-го! І озер копати не потрібно і "фон" просто мега-шикарний!От туристи попруть так попруть!
Ну,головне ідея,це ж вже половина справи)
Не стовпи,так,"стовпчики")


Решту карєрів ми вирішили не шукати-не "збивати оскому",так як згідно отриманої інформації найефектнішими є саме ці дві(нами побачені) копальні -з "Островом кохання" і з технікою на дні)
Камяна стіна


640 млн.років!А виглядають всього-то на 600 млн))


Як вже згадувалось вище-поволі й цей карєр заповнюється водою,правдв до кришталевої чистоти і смарагдово-зеленкуватого коліру їй ще далеко...
Майбутнє озеро



Берізка на краю обриву


Панорама


Нагулявшись по території карєру вирішуємо дати спокій своїм ногам і не лоскотати нерви робочим,які напевне думали-коли вже ці допитливі находяться?) З почутям гордості покидаємо місце видобутку і відправляємось до озера з смарагдовою водою(перейти через дорогу),щоб занурити тіло у бажану прохолоду!
Чудове озеро з острівцем


На протилежній стороні озера скоріш за все дроблять базальтові уламки-звідти доносився гуркіт,а обєктив "піймав" розміщені там конвеєри для транспортування дробленої породи і саме купи подрібненого базальту.
Подрібнений базальт.Подано!


Спуск до озера виявився не таки вже й романтичним як його вигляд-потрібно було перевтілитись у скелелаза-початківця і ,чіпляючись за камяні виступи і "мимопроодящі" різноманітні гілки-кущі помаленьку(щоб не відбулось "цілковитого зануреня") пробиратись все нижче і нижче.
Як виявилось потім,є набагато легша,навіть протоптана доріжка для спуску.Нічого,навики пригодяться ,у майбутньому.
А навкруги-нікого


"Тесла" від слова "тесати"?Якщо так,то вловлюю суть і логіку даного графіті.Якщо ні,то..
"Графіті наскельне".Подано!


Берег озера


Досить дивним було те,що в такий спекотний літній день на озері не було ні душі...
Така довгоочікувана прохолода в спекотний день-наче бальзам на рану!Покупавшись досхочу і поніжившись на сонечку з новими силами відправляємось далі...
Далі буде

мандрівки, Рівненщина, Базальтове, природа, озеро

Previous post Next post
Up