Пізнаємо Рівненщину.День III.Ч 1:Рівне

Aug 28, 2012 01:48

Місто Рівне відкрило нам свої щедрі обійми у вигляді цілодобового магазину "Сільпо",вже закритого(вечір все ж таки) зоопарку та придорожньою рекреаційною зоною,де так хотілось поставити свій намет...Не піддались спокусі....Повечерявши на лавочці біля того ж "Сільпо" ми відправили себе у глибокий сон,щоб вранці ближче познайомитись з містом..



З кінця X ст. територія Рівного в складі Володимирського князівства була в залежності від Києва, з другої половини XII ст. - першої половини XIII ст. входила до складу т.зв. Погорини, яка кілька разів переходила з рук у руки київських та волинських князів.З 1200 до 1340 року територія нинішнього міста належала до Галицько-Волинського князівства. Саме до цього періоду відноситься перша письмова згадка про Рівне - 1283 рік, коли під цим населеним пунктом відбулася битва польських та литовських військ.
Після розпаду цього князівства 1340 року територія нинішнього міста в складі волинських земель відійшла до Великого князівства Литовського.
Ранок


Адміністративне територія Волині була поділена на три староства. Територія нинішньої Рівненської області, а в її складі і Рівне, відійшла до Луцького повіту.
Будинок перед площею


На поч. XV ст. Рівне згадується як село луцького землевласника Дички. Один з його нащадків в 1461 році продав свій маєток волинському князеві Семену Несвицькому за "300 кіп широких грошів празьких".У 1481 році король польський і великий князь литовський Казимір надає поселенню Рівне магдебурзьке право, за яким воно зрівнялося з іншими містами, що мали своє самоврядування. Найбільш достойні люди увійшли до складу міської ради. У місті був і свій купецько-міщанський суд, який розглядав карні та цивільні справи.
Кінопалац "Україна",в минулому-кінотеатр "Октябрь"(1967р)


У XVI ст. Рівне перейшло до князів Острозьких. Саме тоді місто з' являється на географічних картах.Після Люблінської унії 1569 року Рівне разом з іншими українськими містами опинилося у складі Польщі як місто Луцького повіту.
Відомо, що за Андрусівським договором 1667 року Україна була поділена між Росією та Польщею, в результаті чого правобережну Україну, а в її складі і Рівне захопила Польща.Тоді Рівне було центром Луцького повіту Волинського воєводства. Цікаво, що за планом, виконаним в 1765 році варшавським архітектором Таушером, воно складалося з чотирьох частин(центральної частини, передмістя Острозького, Волі(економії або комісаріату), передмістя Дубенського, мало 370 будинків.
Памятник Уласу Самчуку(2005р)


У 1793 році Рівне у складі правобережної України увійшло до Російської імперії і стало окружним(повітовим) містом Волинського намісництва, а з 1797 року - повітовим центром Волинської губернії.
Назавжди в історію міста увійшла постанова Президії Верховної Заради Української РСР № 1183 - ХІІ "Про приведення назви міста Рівно і Ровенської області у відповідність до правил українського правопису"(1991), згідно з якою місто Рівно іменувалося Рівне, а область - Рівненська.
Драматичний театр(1940р)


Свято-Покровський собор
Наріжний камінь Покровського собору було закладено Предстоятелем УАПЦ - Святійшим Патріархом Київським і всієї України Мстиславом у 1990 році. У кінці 90-х рр. почав діяти нижній храм собору - на честь всіх святих землі Волинської. Освячення верхнього храму собору - на честь Покрови Пресвятої Богородиці - звершив Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у 2001 році.Покровський собор(1991-2001рр)


Покровський собор - один з найбільших та найвищих храмів України. Його довжина 51 м, ширина 42 м, висота - 55 м. Великий купол, який символізує Ісуса Христа, та 12 менших, які символізують апостолів, а також 8 малих куполів створюють чудову композицію, яка є окрасою Рівного та проглядається з усіх сторін міста.
Покровський собор(1991-2001рр)


Нижній і верхній храми собору можуть вмістити більше 3 тисяч парафіян кожен. У храмі діють підйомники для інвалідів та людей похилого віку, є приміщення для дитячої недільної школи, медпункту, бібліотеки, репетицій хору, музею ..
Церква Св.Степана на кладовищі Грабник,поблизу Покровського собору


Собор побудовано в українському стилі. Це, зокрема, підкреслюють Золотий Тризуб з хрестом (Володимирський тризуб) на його фронтоні, вітражні хрести віконних заповнень над дверми з західного, північного та південного боків у вигляді орнаментів, запозичених з волинських рушників, золоті куполи, біло-блакитного кольору стіни.(інфа з http://rivne-cerkva.rv.ua/sobory/sobor-pokrova.html)
Покровський собор(1991-2001рр)


Свято-Воскресенський собор
Православна дерев’яна Свято-Воскресенська церква в Рівному була побудована в 1731 році в районі теперішнього міського продовольчого ринку навпроти Будинку побуту, серед дерев’яних будівель та торгових лавок.Та внаслідок великої пожежі у 1881р головний храм міста згорів,на його місці люди встановили дерев’яний хрест, до якого майже щодня покладали свіжі квіти.
  Новий храм вирішили побудувати в центрі Рівного на місці дерев’яної церкви Воскресіння Христового, збудованої в 1580 році та заснованої ще княгинею Марією Несвицькою-Рівненською, яка згоріла за часів татаро-монгольської навали.
  Проект нового храму розробив архітектор Дейнека. На плані собор має хрестоподібну побудову: середній, найбільший, купол та чотири маленьких, низеньких, по кутах. Із заходу над головним входом надбудована дзвіниця у вигляді міцної арки з невеличким куполом.
Свято-Воскресенський собор

30 серпня 1890 р. після закінчення богослужіння почалося закладення нового храму та освячення місця вівтаря та престолу нової церкви, куди імператор Олександр III(а він приїхав у Рівне), поклав срібні та золоті монети, потім поклав на вапняний розчин першу цеглу у фундамент майбутнього храму.
  Освячення нового Соборного храму було проведено 8 жовтня за старим стилем 1895 р.
Свято-Воскресенський собор


Спочатку новий храм мав назву Олександрівський, потім йому повертають першу назву - Свято-Воскресенський собор.
  У 1931 році проводиться ремонт соборної церкви, а в 1932 - 1933 роках на пожертви вдови генерала Конопка будівельною конторою Казиміра Шеліги біля Свято-Воскресенського Собору з боку головної вулиці міста будується велична дзвіниця з головним арочним входом на церковне подвір’я з іконною, свічковою та квітковою лавками з боків. Восени 1964 року за рішенням радянської влади дзвіницю разом з капличкою та огорожу соборного подвір’я зносять…
Свято-Воскресенський собор

За радянських часів згідно з планом реконструкції центру міста передбачалося знесення храму, а на його місці мали побудувати торгівельний центр. У лютому 1962 року влада закриває собор та зносить деякі церковні будинки. У приміщенні собору відкривають музей космонавтики та наукового атеїзму. І тільки після 27 років такого знущання та різних поневірянь в квітні 1989 року, в період святкування тисячоліття хрещення Русі, храм повернули православній церкві, і Свято-Воскресенський собор знову зустрів своїх прихожан.(інфа з http://rivne-cerkva.rv.ua/sobory/sobor-voskresinnia.html)
Памятник княгині Марії Рівненській/Несвіцькій(2007р)


Костел Св.Антонія(1868-1899рр)/Рівненська обласна філармонія(1939р)
Одна з найцікавіших з архітектурної точки зору споруд центру Рівного - Будинок органної музики, колись костел св. Антонія.Будівля костелу зведена на місці трьох попередніх римо-католицьких святинь (двох дерев’яних (1548 р. та 1606 (1608 -?)р.) та однієї кам’яної (1773 р.)). Будівництво споруди розпочалося в 1868 році(за іншими данними, це сталося пізніше: в 1890р) і тривало до 1899р. Керував будівництвом Константи Войцеховський. Гроші на костел надходили між іншим і з благодійницького фонду князя Романа Сангушка.
Костел Св.Антонія(1868-1899рр)/Рівненська обласна філармонія(1939р)

В Першу світову костел постраждав, реставрація мала місце в 1927р., тоді ж храм було розписано поліхромією в модерністичному стилі. Розписом займався художник К. Політинський. Крім того, костел отримав нові вітражі.На стінах храму знаходились епітафії членів князівської сім’ї Любомирських, між іншими - князя Казімєжа Любомирського (помер в 1871р.), каштеляна Юзефа Любомирського та його дружини Людвіки.
Костел Св.Антонія(1868-1899рр)/Рівненська обласна філармонія(1939р)

В 70 роки ХХ століття з святині були зняті готичні шпилі й відкрито кінотеатр «Хроніка», а в 1987 році відреставровано , де запрацював зал органної і камерної музики.
Костел Св.Антонія(1868-1899рр)/Рівненська обласна філармонія(1939р)


Тринефний костел загального типу, хрестоподібний в плані з однонефним вівтарем.Під нефом та вівтарною частиною будівлі розташовуються підвальні приміщення. Головний фасад костелу розчленований по вертикалі на три поля за допомогою контрфорсів, симетричний відносно головної осі, фланкований бічними вежами.
  Над головним входом центральної частини розташоване кругле вікно, а на вінчаючому ярусі - вікно-трифорій стрілчастої форми. Інші поля стіни прорізані вікнами стрілчастої форми та декоровані такими ж нішами, що розташовані симетрично. Об’єми башт завершені невеликими аркадами та аттиковими стінками, площини яких оздоблені квадратними нішами. Ритм бічного фасаду та вівтарної частини створюють контрфорси і високі стрілчасті вікна; його продовженням на площині даху є невеликі слухові вікна, накриті високими трисхилими дашками.
Костел Св.Антонія(1868-1899рр)/Рівненська обласна філармонія(1939р)


Новозбудований храм,недалеко від філармонії


Виходимо на міст.Праворуч-колії та міський ринок(центральний напевне,немаленький),ліворуч-вже згаданий вище будинок органної музики,під нами-вода і місток через р.Устя(?)
Річка Устя(?)


Але ж звідки цей неприємний запах?І тут помічаємо підозрілі білі цятки з обох боків річечки.Зум відкриває страшну правду...


Вдалині видніють куполи Петропавлівської церкви(1997-2007рр)


Римо-католицький костел Св.Петра і Павла(1934-38рр)


Будувався як гарнізонний костел.Будівля у стилі модернізму,як для храму виглядає досить оригінально.З 1991р служить римо-католикам міста.
Римо-католицький костел Св.Петра і Павла(1934-38рр)


Євангельська реформована церква(2004р)


Звичайно ж є тут де випити!


Будівля Рівненського заводу "Рівень"("Бергшлосс,1900р)


Районна рада


Танк-памятник на честь 30-ти річчя визволення міста у 1944р


От і все,здається непогано як для першого разу)).
А зустрічає/провожає місто таким от "фірменним" знаком:


храми, архітектура, мандрівки, Рівненщина, памятники, Рівне

Previous post Next post
Up