Непотрібний п`єдестал

Apr 12, 2016 13:00

           

Найбільший в Україні пам`ятник Леніну було встановлено 1963 році. Фігура мала 8,5 метрів висоти, разом із постаментом весь пам`ятник був заввишки 20,2 метри. У вересні 2014 року фігуру було повалено активістами. Керівництво міста обіцяло відновити пам`ятник і до теперешнього часу його рештки стояли обнесені будівельною сіткою. Зараз, без гучних заяв, його демонтують.
А харківці жваво обговорюють варіанти перетворення цих рештків на арт-об`єкт.

"Ще трохи обскублити, і можна повернутися до проекту 1964 року Василя Єрмілова - т.з. "пам'ятник Ленінській епосі", що планувався на тому самому місці під час реконструкцій площі.




Розробляючи цей проект Єрмілов вочевидь думав не про Леніна і його "епоху", а про конструктивізм - на його думку саме такий монумент гармоніював би з конструктивістським Держпромом та Будинком проектів, який на той час вже був реконструйований.
Василю Дмитровичу, ви ж чудово знали, що зовсім не "конструктивізм" хотіли бачити можновладці з вікна Обкому, а самого "символа епохи"... і щоб 20 метрів заввишки, не менше! Але сеодно ви намагались... Тепер же, через 50 років, на цьому місці нема ні Леніна, ні його епохи. Є лише клумба імені того самого Єрмілова, що понад усе думав про конструктивізм, який ми досі намагаємося захистити.



Довідка: Єрмілівська клумба (на фото) - квітник на майдані Свободи, висаджений волонтерами навесні 2015 року в рамках фестивалю "Е121Fest", що був присвячений річниці відомого українського художника-авангардиста Василя Єрмілова. Проект клумби був розроблений дизайнерами у стилі творчості Єрмілова."

"Пора остановиться и законсервировать арт-объект вместе с экскаватором. и объявить об организации харьковского биенале. кассельцы обзавидуются smile смайлик заметь вокруг этого места 4 художественных галереи. рядом отель и самая, или почти самая большая площадь европы. это ж какой крутой арт-форум можно устроить.



Можно так оставить. Достойно Венецианской Биеннале ( крупнейшей выставки современного искусства)."

Раніше були пропозиції встановити на цьому місці пам`ятник іншій особистості. Серед кандидатів називали Степана Бандеру і Михайла Грушевського. Також пропонувалось поставити "щось зі змінною головою, аби на довше вистачило" або збудувати фонтан. Втім, здається, що це місце буде просто зрівняне.

Харьков, фото з інету, Харків

Previous post Next post
Up