Чому 24 жовтня - не було стартів на Байконурі?

Oct 24, 2015 14:17






Байконур працював без вихідних, але раз на рік полігон №5 не стартував…
Увечері 24 жовтня 1960 р. на стартовому майданчику №41 космодрому Байконур (полігон №5) за півгодини до першого пуску стався вибух ракети Р-16, конструктора Михайла Янгеля. Почалася пожежа внаслідок несанкціонованого спрацьовування одного із пневмоклапанів.
Пожежа продовжувалася дві години, загинуло від 74 до 126 осіб, серед яких Головний маршал артилерії Митрофан Недєлін, 10 осіб померли в госпіталі.
24 жовтня 1963 р. виникла пожежа в ракетній шахті Байконура, вибухнула міжконтинентальна ракета МБР Р-9А, спроектована Сергієм Корольовим; загинуло 8 осіб : і ті, хто був у шахті, і хто їхав у ліфті їх рятувати.
І про користь вад.
1. Конструктор ракети Михайло Янгель, Мрикін, Йосип Ян і Богомолов перед стартом ненадовго відійшли покурити. Вони вижили. Коли Янгель докладав Хрущову про трагедію, той запитав про долю Недєліна. Янгель відповів, що Митрофан Недєлін загинув. «А ти чому живий?» - поставив питання руба Генсек. За кілька годин у 49-річного Янгеля стався перший інфаркт.
2. Один із членів комісії (азартний картяр і пияк) набрався так, що поставив підпис заздалегідь, бо будити його було великою проблемою. Це врятувало йому життя.

image Click to view



image Click to view

История, Космос

Previous post Next post
Up