Заява ВО "Свобода": Янукович прагне створити в Україні власну армію "опричників"

Mar 14, 2013 19:54

Одна з найбільш резонансних за останній час ініціатив влади - це законопроект "Про службу фінансових розслідувань України (фінансову поліцію)", який зараз проходить розгляд у Кабінеті Міністрів. Фактично передбачається створення нового силового відомства, яке буде наділене надзвичайними повноваженнями.

Створення нової силової мегаструктури мотивується нібито благими намірами - боротьбою з тінізацією економіки та посиленням контролю над використанням бюджетних коштів. До компетенції майбутньої служби фінансових розслідувань пропонується включити контроль за дотриманням законодавства в галузі держзакупівель, боротьбу з розтратою бюджетних коштів на всіх рівнях, включаючи підприємства, які отримують допомогу з державних або місцевих бюджетів, проведення внутрішнього аудиту розпорядників бюджетних коштів. Крім того, новоствореному органу пропонується надати повноваження для протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, та для запобігання вчиненню правопорушень, спрямованих на отримання таких доходів.

Дійсно, боротьба з економічними злочинами, які сьогодні нищать українську економіку, є нагальною необхідністю. Проте навіщо створювати новий орган з величезними повноваженнями, якщо вже сьогодні є маса структур, які мали би займатися тим самим? Фінансовій поліції пропонують надати функції та повноваження податкової міліції, служби у боротьбі з контрабандою, служби у боротьбі з економічною злочинністю МВС, відділу контррозвідувального захисту економіки СБУ, Державної фінансової інспекції України та навіть УБОЗ МВС. Передбачена часткова або повна ліквідація цих структур і концентрація їхніх функцій фінансовою поліцією дасть останній небачені раніше можливості для репресивних дій.

Співробітники фінансової поліції лише на підставі письмових вимог матимуть змогу отримувати від банків та інших кредитно-фінансових установ, податкових і митних органів інформацію та документи про операції, рахунки, вклади, внутрішні та зовнішні економічні угоди підприємств. У будь-який час доби вони зможуть безперешкодно входити на територію та до приміщень підприємств, вилучати документи, опечатувати каси, склади, архіви, здійснювати експертизи сировини й продукції, контролювати виробництво, зупиняти операції з бюджетними коштами. У разі непокори співробітникові служби фінансових розслідувань особу може бути затримано мінімум на добу. І все це - без санкції прокурора та рішення суду. Більше того, фінансовій поліції пропонується надати повноваження, які матимуть лише опосередкований зв'язок із боротьбою проти економічної злочинності. Це - право перевіряти у будь-яких громадян документи, що підтверджують особу, інші документи, затримувати осіб, яких підозрюють у скоєні злочину, утримувати відповідних осіб у відведених для цього приміщеннях, заходити безперешкодно в помешкання громадян в будь-який час доби. Фінансовій поліції буде надано право застосовувати фізичну силу, носити і застосовувати кийки, сльозогінний газ, а також вогнепальну зброю.

Проте влада й сьогодні має потужний апарат для тиску на підприємців та контролю над державними фінансовими потоками. Якби метою режиму справді була боротьба з економічною злочинністю, то достатньо було би викорінити корупцію в наявних структурах. Але ж мета, очевидно, інша - недаремно новостворену фінансову поліцію з її колосальними повноваженнями пропонується підпорядкувати напряму Януковичу. Тим самим хочуть створити механізм, який дозволить клану Януковича отримати карт-бланш на особисте збагачення, а ті, хто відмовляться віддавати свій бізнес за копійки, потраплять під каток нещадних репресій. Більше того, таку фінансову поліцію будуть використовувати і проти політичних опонентів та малих і середніх підприємців, які симпатизують їм.

Ухвалення цього законопроекту дозволить окупаційному режиму Януковича збільшити свої особисті статки, фінансово знекровити або знищити опозицію та закріпити панування приватних олігархічних монополій в українській економіці шляхом нищення або взяття під повний контроль поки що незалежного малого та середнього бізнесу. Це призведе до перетворення нинішнього авторитарного режиму у відверту диктатуру з повним підпорядкуванням української економіки клану Януковича та олігархам, які його утримують.

Як відомо, цар Іван Грозний запровадив у Московській державі XVI століття опричнину з її репресіями, стратами, конфіскаціями земель тощо як механізм зміцнення особистої влади, боротьби з опозицією та посилення асиміляції завойованих територій.

Всеукраїнське об'єднання "Свобода" заявляє: ми не дозволимо Януковичу створити свою власну армію "опричників" в Україні. Будь-які спроби чинної влади проштовхнути законопроект про створення ручної фінансової поліції через Верховну Раду України отримають належну відсіч як у залі засідань парламенту, так і на вулиці.

Прес-служба Всеукраїнського об'єднання "Свобода"

Україна

Previous post Next post
Up