Коли немає солі в магазинах, самий час відвідати Дрогобицьку Солеварню :)

Mar 12, 2009 14:04

Отже, відвідавши дрогобицьких солеварів (нині солеварний завод називається ВАТ "Галка-Дрогобич"), можна вбити двох зайців одразу: по-перше, побувати на найстарішому промисловому виробництві України (безперервне виготовлення солі з 1250 року - принаймні, так записано в паспорті заводу і "десь так" на цій меморіальній дошці), ну і набрати гостродефіцитного продукту.



Іноді може скластися враження, що солеварні промисли в цих краях починаючи з 13-го сторіччя не дуже-то й ремонтувалися (це - виварний цех)




Первісно солона ропа береться ось у цій шахті, глибиною 47 метрів, шурф був введений в дію в 1473 році



Насос для викачки розсолу не тільки нагадує апарат-качалку з нафтопромислів сусіднього Борислава, а й фактично є нею.



По оцій ось покритій сіллю трубі, розсіл подається в россолозбірник, а звідти у виварний цех



Це - іще один ракурс випарного цеху. Через оту квадратну дірку у стелі пара випускається пара



Прямо під ціми дірками знаходяться так звані "черіні" - великі казани, в яких википлячується розсіл, а скребкових механізм збирає готову ще трохи вологувату сіль і кидає її в центрифугу для первинного знаводнення



"Ф топку!". Розсіл кип"ятять на откаих газових горілках



А через те, що газ дорогий нині, виварна сіль практично не витримує конкуренції з кам"яною артемівською.



Ось іще один черінь. До речі кожні півтори доби варка солі припиняється і майстри вибивають отими ломами накип



Сіль в"їлася у сходи



Біла смерть на конвеєрі



Потім сіль сушиться у такому от барабані



І запаковується таким ось архаїчним верстатом



Однім словом, хочете придбати сіль екзотичного виготовлення - приїздіть до Дрогобича.

А це свіжа стаття про солеварні в "Українському тижні"

подорожі, Львівщина, фото

Previous post Next post
Up