Конті. Бонжур, тужур, лямур

Oct 11, 2010 22:08


Як і кожен, хто бачив фільм «Чарлі та шоколадна фабрика», уяву щодо кондитерського виробництва я мав. Проте побачена мною реальність як то кажуть перевершила сподівання.



На цьому я би мав поставити крапку.

Високотехнологічне та інноваційне обладнання фабрик вочевидь так непокоїть конкурентів, що політикою безпеки «Конті» фотографувати на виробництві заборонено. Навіть на офіційному сайті, звідки я поцупив всі «внутрішні» фото технологічні лінії показано або загальним, або надто крупним планом.



Та все ж, з огляду на люб’язно проведену екскурсію та подарований мішок цукерок, додам ще кілька речень.



Група компаній «Конті» має кілька заводів. Окрім донецького, де я й побував, виробництва розташовані також в Горлівці, Костянтинівці, Курську. Долю ринку фірма оцінює процентів у 15 (на першому місці - «Рошен»). Успіхи в Росії наразі скромніші - 3-4% тамтешнього ринку.







Власне виробництво - це з десяток ліній, закручених у кількох площинах задля раціонального використання місця. Людей мінімум, а ті що є виконують переважно підстраховочну функцію. Бо навіть брак відстежує в першу чергу автоматика.

До речі, браком вважаються щонайменші дефекти продукту. Нерівно залита глазур, дві злиплі цукерки, тріщина на кексі. Все це на кожному з етапів скидається в ящики й потім - переробляється.

Описувати на пальцях всю технологічну красу безтолково. Безперервний потік ліній, впевнені рухи роботів - чесно скажу, нічого сучаснішого я досі не бачив. Певно, для підвищення людської самооцінки живим працівникам ще довіряють приклеїти етикетку на вже спаковану коробку з вже спакованими коробками солодощів.



Тож найголовніше. Шановні жінки! Вас обдурюють. Замість напівголих чоловіків десерти «Бонжур» клепають автоматичні лінії.



Поїздка організована Українським журналістським фондом за сприяння Донецької ОДА.

мандри, фото, донеччина

Previous post Next post
Up