до свята

Mar 04, 2014 14:42

в мене тут брали інтерв"ю для газети. не знаю, що там увійде до матеріалу, тому викладу свої відповіді тут.

1. Ті, хто вважають, що не існує проблеми «прав жінок» в сучасній Україні, аргументують так: маємо досить багато жінок-високопосадовців, маємо задекларовані права жінок, ратифіковану "Конвенцію про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок"… Чи не надумана ця проблема? Можливо, порушення прав жінок - це порушення прав людей загалом?

кількість жінок на рівні прийняття рішень в Україні десь така, як в Саудівській Аравії, так що пишатися особливо нічим -- особливо якщо зважити, що у нас жіноче населення на 100 % грамотне, а серед людей з вищою освітою жінок більше половини -- 54%.
як відомо, сталінська конституція була і лишається однією з найкращих в історії. але як в СССР за часів Сталіна було із дотриманням прав людини, сподіваюся, розповідати не треба. отже, наявність гарної конституції жодним чином не гарантує дотримання прописаних в ній прав.
порушення прав жінок є окремою групою порушень прав людини, і корекція такої ситуації потребує спеціальних, послідовних, тривалих заходів -- а найбільше вона потребує зміни ставлення до неї.

2. Опоненти феміністичних рухів вважають, що заклики до гендерної рівності насправді є спробою жінок здобути більше прав, ніж є у чоловіків. Тобто посісти якесь особливе місце у суспільстві.

це звичайний страх будь-якого рабовласника -- що коли раб звільниться, він зробить із рабовласником те, що рабовласник до того робив із ним.
а ще чимало чоловіків чомусь вважають, що коли жінки починають користуватися тими ж правами, що й вони самі -- то це їх дискримінує. як той, хто довго тебе грабував, починає обурюватися, коли ти більше не дозволяєш йому цього робити.
особливе місце у суспільстві в нас займають чоловіки -- їх тримають за норму людини, їх хочуть брати на роботу -- а жінок не хочуть, їхні потреби (чи те, що вони вважають за свої потреби) оголошуються нормою -- в результаті ми бачимо повсюдно рекламу з оголеними жінками -- хоча вже давно доведено, що така реклама є вкрай неефективною.
досягнення феміністичних рухів поліпшують життя для всіх пригноблених груп -- жінок, інвалідів, лесбійок і геїв, багатодітних родин, етнічних меншин -- бо забезпечують ефективнішу роботу з розподілу ресурсів та послуг та повніше задоволення потреб, не кажучи вже про механізми захисту від дискримінації -- і як наслідок, також для чоловіків.

3. У дореволюційній Росії права жінок відстоювали свідомі жінки рухів лівого спрямування. Сучасні феміністичні рухи - «ліві» чи «праві»?

сучасні феміністські рухи дуже розмаїті. в країнах третього світу вони ліві. в тих самих Штатах є й такі, й такі. в Україні власне феміністського руху нема. але це питання часу

4. «більшовики розглядали потенціал організованого і свідомого жіноцтва інструментально» - чи зараз не так само? Жіночі громадські організації при партіях і т.д.

так, абсолютно.
на парламентських виборах 2002 року у партії "Жінки за майбутнє" в прохідній частині списку з 8 осіб всі восьмеро були чоловіки.
в нас в країні сформувалося чимало громадських жіночих організацій, однак вони поки що не об"єднуються в спільний жіночий рух. коли вони це зроблять, вони зможуть висувати своїх предстаниць, які будуть спроможні формулювати потреби жіноцтва в політичній сфері -- і обстоювати інтереси жіноцтва на рівні прийняття рішень.

5. Юлія Тимошенко - на Ваш погляд - феміністка чи ні?

феміністка -- це людина, яка декларує феміністські погляди і діє у відповідності до них. тому ні, Тимошенко не є феміністкою. вона не підтримувала і не підтримує жіночого руху в Україні.

6. Крайнощі сучасності - жінки звільнилися від «кухонного рабства», але іноді перетворюються на такі собі «сувеніри», «прикраси», на «болонок». Але! Це ж, зрештою, їхній вибір? Чи все-таки це гендерна проблема?

це якщо вони звільнилися. за дослідженнями соціологів, жінки в Україні і досі щоденно витрачають на хатню роботу і долгляд за дітьми в середньому на 3-4 години більше, ніж чоловіки.
я б не сказала, що це вони "звільнилися".
якщо суспільство послідовно розповідає жінкам, що їхня єдина цінність - в тому ,аби бути гарними, сексуально привабливими, "вдувабельними" -- не дивно, що жінки на це ведуться. при цьому суспільство підтримує панування чоловіків над жінками, але втрачає величезний людський потенціал половини населення. це злочинно і несправедливо.

7. В повоєнному СРСР і аж до його останніх років протиставлялися образи «справжнього чоловіка» (мужнього, захисника) і «справжньої жінки» (жіночної, матері, ніжної). Для Вас особисто яка вона - справжня жінка?

не існує несправжніх жінок, як і несправжніх чоловіків. всі, хто існують -- вони справжні.
а уявлення про т.зв. "справжніх" жінок чи чоловіків -- це фікція, як лінія горизонту, бо жодна людина не може відповідати такому ідеалові.
образ "справжньої" жінки, поширений в нашому суспільстві -- це така пастка, в яку жінок заганяють, аби вони були максимально зручними у користуванні: сексуально привабливі, все господарство тягнуть на собі, дбають про дітей і батьків, своїх і чоловікових, і при цьому надають чоловікові повний спектр побутово-емоційно-сексуальних послуг. за це вони не мають ані поваги, ані підтримки, лише наївну віру в те, що от тепер вони, мабуть, справжні жінки і їх за це любитимуть. на жаль, такий обсяг роботи для однієї людини непідйомний, в результаті вони постійно виснажені і втомлені. я вже не кажу про те, аби вкладати час і ресурси у розвиток своїх талантів і умінь.
а "справжній" чоловік -- це фікція ще гірша, бо єдине, у чому згідні всі, хто про це говорить, що він не баба. висновки з цього розмитого формулювання можуть бути якими завгодно: або що він не мусить займатися господарством, або що йому западло дбати про дітей, або він не мусить перейматися почуттями інших, або що він має право примушувати інших виконувати свої забаганки.
коли починають говорити про "справжніх" людей -- це завжди ознака того, що тобою намагаються маніпулювати.

8. Ідеальне привітання з 8 Березня - які слова мають бути в ньому?

свободи від дискримінації, дотримання прав, розуміння і солідарності з іншими жінками. мені було б приємно почути таке -- але мої друзі мене так зазвичай і вітають

9. Як можна святкувати 8 Березня?

в цей день можна віддати данину пошани жінкам, які на нас вплинули -- вчителькам, наставницям, тим, хто навчили нас бути такими, якими ми є.
провести події на вулицях, названих іменами жінок.

права жінок, теорія

Previous post Next post
Up