МТВ Україна глузує з домашнього насильства

Sep 18, 2008 22:25

MTV Ukraine Makes a Mockery of Domestic Violence
Natalia Antonova


український переклад

МТВ Україна глузує з домашнього насильства
17 вересня 2008 р. - 15:27

Минулих вихідних я сиділа в ресторані в Києві, їла смажені крильця і спостерігала за новим рекордом ницості у світі українських ЗМІ.

Телеканал MTV Україна, який тільки віднедавна почав ефірне мовлення, показував програму в перекладі - здається, в ній йшлося про хіп-хоп. Унизу ж екрану світився напис “Тема дня” - власне, я так розумію, це питання, на яке можна відповісти, відправивши смс-повідомлення на певний номер, якщо вже геть знудишся. Надіслані відповіді виводилися напряму на телеекран. Хоча я спочатку не повірила власним очам, питання було: “Чи можна бити дівчат?”
Так, саме так, прямо в мене перед носом.
Я підійшла до телевізора та зробила кілька знімків мобілкою. Тим часом люди, що з ними я ділила обідню трапезу, зрозумівши, що привернуло мою увагу, пожвавилися.
- Якщо ти гніватимешся, ти цим нічого не зміниш, - зауважив Мироська (це не його справжнє ім”я), - в будь-якому випадку, вони мають право задати пряме питання своїм глядачам.
- Це не пряме питання, - не погодилась Христина (насправді її теж звуть інакше), - це ніби вони жартують. Вони діють так, ніби це обговорення прийнятне для розважального ресурсу, ніби це не складна проблема всього суспільства. Перепрошую, але чи зійшло б їм з рук, аби вони питали - чи можна красти гроші в літніх людей? НІ. Чому ж тоді? Тому що домашнє насильство сприймається як щось нормальне.
- Проблема вже в тому, що вони взагалі задати таке питання, - зауважив Боря (не його справжнє ім”я), наймолодший з нас.
Як ви вже, мабуть, здогадалися, я не пристала на Мироськину точку зору. Я не маю нічого проти невигадливих опитувань, однак коли складну проблему домашнього насильства, з котрою Україна, як і багато інших країн, має ще дати собі раду, перетворюють на розвагу - це невігластво, знущання і сексизм.
Чи я вважаю, що редактори MTV Україна свідомо проявили ненависть до жінок? Ні, не вважаю. Однак так само я не вважаю, що вони не повинні відповідати за свої дії. Найстрашніше в ненависті до жінок - це те, що ми несвідомо засвоюємо її, аж доти, доки таке питання вже не зачіпає нас і видається цілком прийнятним.
Я не чекала такого від MTV Україна. Я не чекала такого від MTV загалом. Залицяння - це одна справа, нормалізація домашнього насильства - цілковито інша.
- Ти занадто політично коректна, - сказав мені Мироська.
- От власне, ти правильно розумієш! - рикнула я на нього, - І той факт, що цього року моя тітка нарешті пішла від чоловіка, котрий її бив, не має до цього жодного стосунку! О, і схоже, що вислів “Б'є - значить, любить” (популярний у багатьох прошарках нашого суспільства) теж до цього жодного стосунку не має!
Він замовк. Ми всі замовкли. Смажені крильця раптом якось вже не смакували. Відповіді на “питання дня” лилися на екран. Дехто користувався можливістю повідомити про те, що їм нудно, та вказати свій номер телефону для всіх, можливо, зацікавлених дівчат чи хлопів, що дивилися телевізор на той момент. Інші відповідали на запитання. Багато хто казав, що бити дівчат неприйнятно. Але було й багато таких, котрі відповідали - так, можна, і навіть ділилися правилами для таких випадків.
Якщо маєте час та натхнення - будь ласка, напишіть за адресою mtv _сабака_ mtv.ua, яку дурню вони вчинили та що було б незле за че вибачитись. Також зверніться, будь ласка, безпосередньо до MTV, телефон їхнього офіса в Нью-Йорку - 212-258-8000.

А ось і кадри, котрі я зняла своєю мобілкою (текст українською, однак якщо ви володієте російською, то теж зможете їх прочитати):



Україна, права жінок

Previous post Next post
Up