Лёт на дзевятнаццаты паверх прайшоў паспяхова. Сталёвыя дзверы расчыніліся, і пагляду з'явілася зала ўздоўж барнай стойкі, у прыглушаным святле якога сустракалі белыя ўсмешкі чароўных дзяўчын. Першым чынам яны забралі вопратку наўзамен манетам са знакам стыхіі і карце вечара. Так-так, выпаліць на нататніку любую стыхію, змайстраваць арыгамі, паслухаць аповед гісторыка пра Цмокаў у Беларусі, адправіць у інтэрнэт малюнак гэтага вечара, паспрабаваць густы новых кактэйляў у рамках конкурснага праекта «Цмокi на новы лад», каб аддаць свой голас за лепшыя. У бары «Maraschino» трое вядомых мінскіх бармэнаў падрыхтавалi на конкурснай дэгустацыі дзевяць кактэйляў. Толькі тром наканавана стаць фірмавымі кактэйлямі горада і падавацца ў барах сталіцы.
Людзей было шмат, знаёмых - не вельмі. Я не аматар кактэйльнай культуры, культура белага сухога мне бліжэй, аднак дапушчаю гэта свавольства ў некаторыя моманты жыцця. Заўважыла за сабой, што калі п'ю іх, значыць у жыцці ўсё добра, спакойна і… хочацца прыгод, уражанняў, прыемных нечаканасцяў. Кактэйлі - гэта напоі з творчым падыходам. Яны не могуць быць бяздушнымі. Важна падабраць свой кактэйль, сустрэць свой густ. Сярод дзевяці кактэйляў Цмокі былі і мае густы. Пара бутэрбродаў для адвагі і дэгустацыя пачалася.
Хто такія Цмокі?
Легенды апавядаюць, што цмокі жылi ў вадзе, аднак унутраная iх прырода - агнявая. Мікалай Півавар, вядомы вывучэннем містычных персанажаў беларускага фальклору, назваў некалькі месцаў на Віцебшчыне, злучаных з паданнямі пра Цмокаў: гэта возера Ліпкі, Віцебскі раён, гара Змяёўка каля вёскі Вымна, велізарны Змеяў камень каля вёскі Гогалевка пад Чашнікамі і іншыя. Фактычна цмок сумяшчае ў сабе ўсе стыхіі - ваду, агонь, паветра. У апошнія гады тэма цмокаў стала папулярная на Беларусі. Цмокаў не раз апісвалі класікі беларускай літаратуры ў сваіх творах, этнографы ведаюць нямала гісторый і легендаў, злучаных з гэтым фантастычным персанажам.
Бармэны выдатна працавалi. Яны ўмела эксперыментавалі з густамі, стваралі добрыя букеты, якія ярка гучалі падчас ужытку і пакідалі прыемны прысмак - у канцы. Больш за ўсё мне спадабаўся падыход да інгрэдыентаў: многія кактэйлі былі адаптаваны пад Беларусь. Замест віскі ці рому - традыцыйная настойка, замест колы шэйкеры змешвалі квас, замест лайма дадаваўся вытанчаны слайд агурка, замест ананасавага - маркоўны сок, замест содавай - газаваны бярозавы сок, замест какосавага сіропу - вішнёвае варэнне. І кактэйлі атрымоўваліся цудоўнымі. Яны гучалі знаёмымі нотамі густаў і разам з тым дарылі новыя адчуванні. Я шаную гэту тэндэнцыю і ахвотна падтрымлiваю.
Што да падачы Цмокаў, то ўсё традыцыйна ў кактэйльным свеце: яркі напой, шмат лёду, гарнір у выглядзе дзелькі апельсіна, сцябла салеры, цукровай ваты або марозiва - і вось ужо напоем можна цешыцца перш, чым яго паспрабуеш.
Сама задумка, на мой погляд, добрая. Пасеяць у беларусах ідэю таго, што кожнаму з нас уласцівая сіла і адвага Цмокаў. Падчас прэзентацыі напояў віцебскі гісторык Мікалай Півавар выказаў здагадку, што выява Цмокаў можа спрыяць праяве такіх рыс характару беларусаў, як сіла і адвага, якія часта саступаюць месца больш звыклай для нас «памяркоунасцi». Чаму не?!
Каб паспрабаваць кактэйлі-пераможцы вам не абавязкова ляцець у бар і гартаць меню. Іх можна згатаваць і дома, у добрай кампаніі, прыемнай атмасферы, пад лЮбую музыку і душэўную нагоду. Я з РЭЦЭПТАМІ!
«Паветраны Цмок»
Настойка “Бульбашъ На бярозавых пупышках” - 50 мл
Мята - 7 лісцікаў
Сок лімона - 25 мл
Цукровы сіроп - 20 мл
Бярозавы сок - 120 мл
Сіроп “Кюрасао блю” - 5 мл
Гарнір:
Мята і салодкая вата
* У шэйкер кладзём мяту, наліваем настойку, лімонавы сок і цукровы сіроп.
* Узбіваем 10 секундаў і працэджваем у астуджаны высокі куфаль з лёдам.
* Зверху дадаём бярозавы сок і сіроп “Кюрасао блю”.
* Упрыгожваем суквеццем мяты і цукровай ватай.
«Скарбны Цмок»
Настойка “Бульбашъ Зубровая” - 50 мл
Сок лімона - 15 мл
Цукровы сіроп - 10 мл
Абрыкосавы джэм - 2 лыжкі
Маркоўны сок - 50 мл
Гарнір:
Цэдра апельсіна і залатыя кандытарскія шарыкі
* У астуджаны нізкі куфаль кладзём абрыкосавы джэм і астатнія інгрэдыенты.
* Дадаём няшмат лёду і моцна размешваем лыжкай.
* Дасыпаем лёд і ўпрыгожваем.
«Цмок Шыпахвост»
Настойка “Бульбашъ Мядовая з перцам” - 40 мл
Агурок - 3 лустачкі
Салера - 1/4 сцябла
Табаска зялёны - 2 кроплі
Цукровы сіроп - 20 мл
Сок лімона - 25 мл
Яечны бялок - 1 шт.
Гарнір:
Сцябло салеры з гваздзіком
* Размінаем у шэйкеры салеру і агурок.
* Уліваем у шэйкер усе астатнія інгрэдыенты і дадаём лёд.
* Узбіваем 10 секундаў і працэджваем у астуджаны высокі куфаль з лёдам.
* Упрыгожваем і падаём.
Больш рэцэптаў кактэйляў-цмокаў.
РЕЦЕПТЫ на русском языке, для моих русских читателей
«Паветраны Цмок»
Настойка “Бульбашъ На березовых пупышках” - 50 мл
Мята - 7 листиков
Сок лимона - 25 мл
Сахарный сироп - 20 мл
Березовый сок - 120 мл
Сироп “Кюрасао блю” - 5 мл
Гарнир:
Мята и сладкая вата
* В шейкер кладем мяту, наливаем настойку, лимонный сок и сахарный сироп.
* Взбиваем 10 секунд и процеживаем в охлажденный высокий бокал со льдом.
* Сверху добавляем березавый сок и сироп “Кюрасао блю”.
* Украшаем соцветием мяты и сахарной ватой.
«Скарбны Цмок»
Настойка “Бульбашъ Зубровая” - 50 мл
Сок лимона - 15 мл
Сахарный сироп - 10 мл
Абрикосовый джем - 2 ложки
Морковный сок - 50 мл
Гарнир:
Цедра апельсина и золотыя кондитерские шарики
* В охлажденный низкий бокал кладем абрикосовый джэм и остальные ингредиенты.
* Добавляем немного льда и сильно размешиваем ложкой.
* Досыпаем лед и украшаем.
«Цмок Шыпахвост»
Настойка “Бульбашъ Медовая с перцем” - 40 мл
Огурец - 3 ломтика
Сельдерей - ¼ стебля
Табаско зеленый - 2 капли
Сахарный сироп - 20 мл
Сок лимона - 25 мл
Яичный белок - 1 шт.
Гарнир: Стебель сельдерея з гвоздикой
* Разминаем в шейкере сельдерей и огурец.
* Вливаем в шейкер все оставшиеся ингредиенты и добавляем лед.
* Взбиваем 10 секунд и процеживаем в охлажденный высокий бокал со льдом.
* Украшаем и подаем.
Спадзяюся, вы ведаеце, што алкаголь шкодны для здароўя?
Таму, піце безалкагольныя кактэйлі!