Короткий нарис кримського роверизму

Jul 11, 2011 14:48


Джерело: Demirci
Поїхавши якось до степового Криму в справах, ніяк не хотілось в той же день повертатися до дому. Бо це маячня - пертися через всю країну і не дати своїм очам і душі розраду. Ось і я, владнав свої справи, і мерщій на стоянку до тьоті Валі на Соснівку.

Якщо б когось цікавило, це за Перевальним, у пару метрах від населеного пункту, що колись мав назву Тавшан Базар (кролячий базар), а нині - Привільне.

Ця пані - наша, місцева. Походить з Бородянки. У Криму живе під самим Чатир-дагом, опікуючись стоянкою з будиночками. Та от біда: повені останніх декількох десятиліть призвели до того, що будиночки прогнили. Бабця, звичайно, не буде їх лагодити, хіба шо вапном підведе, а державним установам просто начхати. То й опечатали вони все скрізь.

Тому зараз є два варіанти - або жити в наметі, або у тьоті Валі у добудові. Оскільки я був сам, то зручнішим мені здалося останнє. Тим паче, що кататися з баулом по горах не дуже приємно.

Перший із запланованих маршрутів починався за перевалом. Метою був водоспад Джурла, хоча хотілося дістатися і до Джур-джура.


До перевалу можна їхати трасою Акъмесджит-Ялта, але більш розумне рішення - покинута дорога. Через деякий час після Соснівки вона починається праворуч. Місцями видно наслідки руйнівної дії природи. Але машин там неє, а лісапєд почувається чудово.

Джерело: Demirci

Ну і от, Чердак, чи то як його - Чатыр дагъ - лишається в стороні, а це означає, що незабаром буде Ангарський перевал. З цього боку підйом не такий крутий, так що доїхати на гору вдається без проблем.

Джерело: Demirci

Далі досить крутий спуск. Тут слід зважати на автівки відпочивальників. Резонно пересуватися цією дорогою рано вранці, коли вони ще не оклигали від попередньої п’янки і сплять.

Через деякий час буде поворот на Лаванду, за якою розташована кінська ферма. Звідси вже крутими і менш крутими стежками дуже просто доїхати до старовинної фортеці Фуна. От такою вона була на думку реставраторів:


Джерело: Demirci
А ось так виглядає місто на під'їзді до нього:

Джерело: Demirci

Назва фортеці перекладається з грецької як «димна». Вони так і весь Демірджі називали, у підніжжя якого й знаходиться це місто. Ніхто не може пояснити, чому гора димна. Так само, не зрозуміло, чому вона Демірджі - «коваль» кримсько-татарською. Ще смішніше виглядають з вуст місцевих назви «Південна» або «Північна Демірджі» - себто шо - ковалихи?


Джерело: Demirci

Фортеця - це ж і є справжня готика, чи точніше - греко-готика. Бо жили тут і ці, й ті. У свій час Фуна відігравала серйозну роль, бо була форпостом Феодоро.

Джерело: Demirci


Джерело: Demirci

Кажуть, що десь тут, у підніжжя Південного Демірджі, готи поховали одну свою царицю. І не просто так, а вклавши їй на голову корону із щирого золота. Нацисти під час Другої світової повелися на балачки давнини і заповзялися шукати міфічне золото. Але знайти нічого не вдалося.


Джерело: Demirci

роверизм, Къырым

Previous post Next post
Up