Спадщина. Середпільці. Римо-католицька церква-капличка. Експедиція 2017 року.

Aug 08, 2017 16:20

На південній околиці села, недалеко колишніх колгоспних будівель, напроти залишків старого цвинтаря можливо побачити на диво добре збережену римо-католицьку церкву-капличку, збудовану в кінці XIX або в першій третині XX століття. Даних про неї просто ніде немає, ні коли побудована, ні під чиїм ім'ям був освячена.




Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.



Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!
Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html











Щоб побачити храм, потрібно з головної дороги в селі, біля великого хреста повернути праворуч і рухатися на південь. Не відомо, чому святиню не розібрали люди на будматеріали, або час її не понищив, або якийсь снаряд не зруйнував (місцеві казали що біля села під час другої світової точилися запеклі бої), проте відомо, що в радянський час в неї влаштували колгоспний склад, але не хімдобрив (бо всередині нема ні дерев'яного перекриття на два яруси, ні запаху), а скоріш всього збіжжя.









Вікна в будівлі одні замурували, інші забили дошками, видно, що до святині була підведена електро мережа. Але це так, історія... Перше, що впадає у вічі, це повністю збережена сигнатурка, майже збережений дах з черепиці, не поруйновані стіни... Так подивишся збоку, і майже живий храм - його трохи привести до ладу і можна використовувати функціонально. Проте кому це потрібно...










При вході до середини, праворуч побачите оригінальні гвинтові сходи на колишні хори.
Крім них в інтер'єрі ще є проповідниця, порожні ніші при вівтарі, а у вівтарі - металеві двері, за якими, як розумію, колишня захристія.














В покритті даху вже є великі діри, через які дощ падає в середину будівлі та миє від нечисленного сміття підлогу...
Дивно, як дана святиня без особливих втрат пережила непрості роки військового і радянського часу.
Рекомендовано до відвідання тим, хто опинився біля Радехова і має власний транспорт або любить далеко ходити ногами або не може жити без таких будівель.









Погляд на останок




Джерело:
http://koscioly.livejournal.com/5695.html

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.
Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проєкту: на експедиції та існування блогу та файлосховища.

Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини та нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.
Підписуйтесь на сторінки проєкту на:

Patreon 
Twitter

Технічні партнери проєкту:
найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів та багато якого іншого обладнання в Україні


та



хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.

ну як то, так =))

P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!
P R E S S ===>>>
and support us!

P.S. ПРОЕКТ НЕ ЗАЙМАЄТЬСЯ ЗБОРОМ КОШТІВ І ПОЖЕРТВ НА РЕМОНТИ, РЕСТАВРАЦІЇ ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ ОБ'ЄКТІВ АРХІТЕКТУРНОЇ СПАДЩИНИ, ПРО ЯКІ МИ РОЗПОВІДАЛИ ТА РОЗПОВІДАЄМО У СВОЇХ СТАТТЯХ.

Це є прерогативою місцевих органів, громад, громадських об'єднань чи благодійних фондів.

костел, Львівщина, руїна, руина, Львовщина

Previous post Next post
Up