Спадщина. Данилово. Церква Миколи Чудотворця. 1779. Експедиція 2015 року.

Mar 01, 2016 18:14

Село Данилово знаходиться на території Хустського району, раніше входив в князівство Трансільванія, що вважається місцем винаходу комбайна і є епіцентром формування Карпатської України, в період між відторгненням краю від Австро-Угорщини та приєднанням його до СРСР.
Одною з головних прикрас Данилова, крім яскравої історії та дивовижної природи, є місцевий дерев'яний храм Миколи Чудотворця, побудований в 1779 році. В той час, коли на Гавайських островах аборигени «доїдали» Джеймса Кука, полягав Тішенскій мир, а Іспанія нападала на Гібралтар, чим спровокувала моторошну немилість Британського Льва. Водночас, в мальовничій долині Чорної Тиси місцева угорсько-українська громада почала зведення Миколаївської церкви, одного з найкрасивіших храмів Закарпаття. До речі, ще за радянської влади його було визнано «пам'ятником архітектури Української РСР», що послужило йому гарну службу, дозволивши зберегти оригінальну красу.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/22. DANILOVO/IMG_1920_1922_middle.png

Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.



Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!
Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html





переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/22. DANILOVO/IMG_1911_1914_middle.png



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/22. DANILOVO/IMG_1915_1919_middle.png



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/22. DANILOVO/IMG_1912_middle.png



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/22. DANILOVO/danilovo_out_middle.png

панорама від transcarpathiatour.com.ua


До індивідуальних особливостей цієї сакральної споруди відноситься її несхожість на звичайний український храм. Швидше за все, її можна порівняти з готичними соборами Західної Європи, зі сторожовими вежами замків Трансильванського плато або укріпленими містами Київської Русі. Такий мілітаризований і похмурий вигляд Миколаївської церкви села Данилово пов'язаний з «трохи» неспокійною історією самого краю, розташованого в місці, де сходяться Закарпатська і Верхнетиська низовини, і який був транзитною територією для кам'яної солі, що везли з Солотвина на територію Угорського королівства.



декілька фотографій Юрія Крилівця






Миколаївська церква була побудована в 1779 році. Про це свідчить різьблений напис на її вхідних дверях. Як матеріал був використаний дубовий брус. Це вигідно відрізняє Даниловський храм від сакральних споруд інших сіл Закарпаття, при будівництві яких використовувалася переважно ялина і сосна. До того ж він поставлений на кам'яний фундамент, на розчин до якого пішло більш як 5 тисяч курячих і гусячих яєць, «відірваних від серця» місцевими ґаздинями, то б то господарками.

пійдемо в середину















переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/22. DANILOVO/danilovo_back_middle.png



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/22. DANILOVO/danilovo_in_middle.png

панорама від transcarpathiatour.com.ua


Храм складається з двох зрубів, колоди яких з'єднані врубами. Над бабинцем знаходиться головна прикраса церкви - висока тонка вежа. Здається, що вона протикає закарпатське небо своїм гострим шпилем і нанизує хмари на чотири башточки, розташовані по кутах гранованої верхівки. Під дахом зрубу з вежею розташована аркада - в ній легше уявити фліртуючих дам і кавалерів в середньовічному вбранні, ніж Даниловських селян в домотканому одязі, але саме так і є. Ті ж самі асоціації викликає ажурний ґанок, різьблені вікна та арка між бабинцем і нефом. Інтер'єр дивного храму прикрашали розписи, нанесені на стіни в 1828 році художником І. Корнмаером, яких більш нема.

2013


2015









переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/22. DANILOVO/IMG_1940_1945_middle.png

Данилівська готична церква - наймолодша серед готичних церков Хустщини й, можливо, найгарніша. При підході до храму з боку північного сходу виходить цікавий ефект. Перший час церква захована за пагорбом, проте, пройшовши по пагорбу вище можна побачити як шпиль церкви спрямовується вгору і пронизує небесну матерію. У цей момент погляд втрачає всю навколишню обстановку, залишається лише купол церкви, вся увага зупиняється на конусі шпиля. Через момент знову відбувається зміна обстановки та вже в уяві постає картина глибокого колодязя,що ніби пробивається світло, розсічене стрункою лінією шпиля. Навколо розташувалися пологі пагорби Закарпаття і цей контрастуючий ансамбль поєднує сувору геометрію церкви та спокій природи.













Враження, яке робить церква на гостей, підсилює потужна дзвіниця. Вона мало схожа на традиційно витончені європейські кампанели. Ця дзвіниця масивна, двоярусна, вкрита гонтом і здається страшним, крислатим монстром, що охороняє спокій своєї напівготичної дами.

Незвичайна для української землі церква і її звіроподібна дзвіниця пройшли якісну реконструкцію в 1968 році, тому є одними з кращих зразків дерев'яних церков Карпат XVIII століття.














І на останок


переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/22. DANILOVO/IMG_1925_middle.png



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2015/ZAKARPATTYA/22. DANILOVO/IMG_1950_1953_middle.png

проїзд:
1. Від Ужгорода до Хуста дизель "Едельвейс", далі на будь-якому дизелі в сторону Солотвино до пл. Стеблівка. Далі пішки або автостопом ок. 6 км
2. на автомобілі або маршрутному автобусі від м. Хуст проїхати 12 км на південний схід по національному шосе Н-09 (Мукачево-Рахів-Яремче) до с. Сокирниця, де потрібно повернути ліворуч і проїхати 7,5 км по територіальному шосе Т0733 до с. Данилово.

ще трошки кадрів Юрія Крилівця



























Джерела:

http://www.transcarpathiatour.com.ua/ru/Деревяні_церкви_Хустського_району

Юрий Криливец

http://otdyhaem.com.ua/zakarpatskaja/hust/danilovo-cerkov.html

http://www.doroga.ua/poi/Zakarpatskaya/Danilovo/Nikolaevskaya_cerkovj/1500

https://www.facebook.com/profile/100000763939352/search/?q=данилово

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.

Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проєкту: на експедиції та існування блогу та файлосховища.

Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини та нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.

Підписуйтесь на сторінки проєкту на:

Patreon 
Twitter 
Telegram 
Instagram

Технічні партнери проєкту:

найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів в Україні



та




хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.

ну як то, так =))

P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!

P R E S S ===>>>
and support us!

P.S. ПРОЕКТ НЕ ЗАЙМАЄТЬСЯ ЗБОРОМ КОШТІВ І ПОЖЕРТВ НА РЕМОНТИ, РЕСТАВРАЦІЇ ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ ОБ'ЄКТІВ АРХІТЕКТУРНОЇ СПАДЩИНИ, ПРО ЯКІ МИ РОЗПОВІДАЛИ ТА РОЗПОВІДАЄМО У СВОЇХ СТАТТЯХ. Це є прорегатіва місцевих органів, громад, громадських об'єднань чи благодійних фондів.

Закарпаття, деревянная церковь, колокольня, іконостас, иконостас, деревяна церква, дзвіниця, Закарпатье

Previous post Next post
Up