Спадщина. Сасів. Миколаївська церква. Експедиція 2015 року.

Feb 16, 2015 16:12

Три дати, три століття, три епохи, де в затишному куточку історії надійно захований момент народження дерев'яного оплоту віри, чи в невеликому селі Комарово, що з давніх часів розташовувалося між трьох гір (XV століття), а може в торговому містечку Сасів, який часто страждав від турецьких набігів (XVII століття), або в майбутньому шикарному водолікувальному курорті, відомому на всю Європу (XVIII століття).



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/25. Sasiv/IMG_4386_middle.jpg


Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.



Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!
Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html





переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/25. Sasiv/IMG_4394_middle.jpg

Хоча офіційно прийнята версія все ж наполягає на кінці XVII століття, коли на руїнах пограбованого і згорілого вщент 1675 року турецько-татарськими військами містечка практично в самому центрі високо над землею підняв християнський хрест храму на славу святого Миколая, як життя стверджувальний дороговказ в неспокійному світі воєн і смути.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/25. Sasiv/IMG_4387_4392_middle.jpg



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/25. Sasiv/IMG_4393_middle.jpg

І, не дивлячись на відносно невеликий вік, через вже лічені десятиліття (1731 рік) після зведення дерев'яна християнська святиня зазнала значної перебудови, мабуть, з волевиявлення нових господарів Сасіва з давньої польської дворянської сім'ї Старженскіх.





переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/25. Sasiv/IMG_4397_4401_middle.jpg

Понад півтора століття Миколаївська церква підтримувала дух місцевої громади, а та в подяку за всі роки вірного служіння винагородила її підтримкою в гідному високого звання відмінному стані та розширенням внутрішнього обсягу шляхом прибудови з півночі нового прямокутного приміщення в 1883 році.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/25. Sasiv/IMG_4396_middle.jpg

Святість місця майже в самому стародавньому Сасівському центрі ще раз довело чудове збереження його дерев'яною твердині віри під час руйнівної пожежі 1887 року, коли прилеглі будівлі, а разом з ним і головний католицький храм Іоанна Хрестителя, практично зникли в полум'ї.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/25. Sasiv/IMG_1659_1684_middle.jpg

Початок XX століття принесло храму на честь святого Миколая оновлення зовнішнього вигляду, яке доповнила, крім іншого, нова цегляна дзвіниця 1910 року побудови в північно-східній частині комплексу.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/25. Sasiv/IMG_1687_17091_middle.jpg

Дивовижна доля зберегла дерев'яну святиню Сасіва і під час всіх трагічних перипетій XX століття. Вона служила надійною опорою для місцевих парафіян аж до 60-х років, коли антирелігійна політика СРСР, у складі якого виявилися галицькі землі за підсумками Другої світової війни (1939 - 1945), наздогнала і храм в невеликому селі - його закрили, а будь-яку діяльність - заборонили.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/25. Sasiv/IMG_1712_1714_middle.jpg



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/25. Sasiv/IMG_1715_1717_middle.jpg

Так і скнів древній галицький оплот віри на задвірках історії аж до 1990-х, коли була знята державна заборона на свободу віросповідання, що привело його в привітні обійми місцевої Української греко-католицької громади.









А з часом (вже на початку нового другого тисячоліття від Різдва Христового) була здійснена капітальна реконструкція сасівської Миколаївської церкви з заміною пошарпаних часом опорних конструкцій, яка була успішно завершена до 2008 року, представивши світу оновлену, але не втратившу нальоту загадкової таємничості старовини перлину в високому званні пам'ятника архітектури України.







Нині розташований в східній частині Сасіва дерев'яний храм після перебудов минулих століть і генеральної реконструкції 2000-х є тризрубною (центральний високий зруб, нижчий бабинець із заходу і східний п'ятистінний зруб) триголовою сакральною спорудою з північною прибудовою, де над схилами оперізуючої відкритої аркової галереї височіють однорівневі обсяги зрубів.







Справжньою окрасою церкви св. Миколи служать близько розташовані один до одного купола, центральний з яких у вигляді цибулевидної голови з перехопленням і маленькою головком на вершині височить на восьмигранному барабані з прямокутними світловими вікнами, а бічні - виростають зі скатів даху.









Внутрішнє вбрання сасівської святині створює ілюзію величезного спрямованого вгору простору внаслідок розкриття центрального зрубу підкресленого виходячими з бабинця хорами. Прикрашає його, оформлений в темно-зелених тонах з золотим оздобленням семиярусний іконостас (імовірно пензля Івана Рутвовіча), де особливий інтерес викликають сюжети "Георгій-Змієборець", "Вихід з Єгипту" і "Христос і Самаритянка".



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/25. Sasiv/IMG_1734_1743_middle.jpg



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/25. Sasiv/IMG_1744_1750_middle.jpg

У північно-східній частині храмового комплексу розташована споруджена в 1910-му тризвонна кам'яна дзвіниця з високими арковими прорізами, яку вінчає трикутний фронтон з розірваним лобовим карнизом під двосхилим дахом і датою будівництва.







переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/25. Sasiv/IMG_1754_1761_middle.jpg



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/25. Sasiv/IMG_1764_1768_middle.jpg

Вигадливі абриси та декілько різноманітний стиль і матеріал будівель церковного комплексу в Сасові створили неповторний архітектурний шедевр галицької народної архітектури, який ввібрав в себе віяння часу від барокової пишності до класичної строгості, малюючи чарівну картину натхнення.



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/25. Sasiv/IMG_1784_1800_middle.jpg



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/25. Sasiv/IMG_1801_1825_middle.jpg

Додаткова інформація:
Місце знаходження: Україна, Львівська обл., Золочівський р-н, с. Сасов.









погляд на останок



переросток - https://www.4sync.com/web/get/MadMax_UA/2014/25. Sasiv/IMG_4402_middle.jpg

Джерело:
http://zabytki.in.ua/ru/1132/nikolaevskaya-tserkov-v-sasove

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.
Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проєкту: на експедиції та існування блогу та файлосховища.

Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини та нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.
Підписуйтесь на сторінки проєкту на:

Patreon 
Twitter

Технічні партнери проєкту:
найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів та багато якого іншого обладнання в Україні


та



хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.

ну як то, так =))

P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!
P R E S S ===>>>
and support us!

P.S. ПРОЕКТ НЕ ЗАЙМАЄТЬСЯ ЗБОРОМ КОШТІВ І ПОЖЕРТВ НА РЕМОНТИ, РЕСТАВРАЦІЇ ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ ОБ'ЄКТІВ АРХІТЕКТУРНОЇ СПАДЩИНИ, ПРО ЯКІ МИ РОЗПОВІДАЛИ ТА РОЗПОВІДАЄМО У СВОЇХ СТАТТЯХ.

Це є прерогативою місцевих органів, громад, громадських об'єднань чи благодійних фондів.

деревянная церковь, іконостас, иконостас, церква, Львівщина, Львовщина, храм

Previous post Next post
Up