Культури і традиції народів: дещо про походження єврейських імен та прізвищ...

Jan 26, 2012 13:53



Цікава стаття: "Походження єврейських прізвищ"...
http://www.jewish.ru/history/words/2002/01/news994258240.php

Приклад зі статті:

Цві-бен-Йехуда - Гірш син Юделя - Григорій Юрійович Кожушнер...
("Цві" дослівно означає "олень")...

Зазвичай за традицією новонародженому дають «святе ім'я» (шем кадош). Воно завжди на івриті і походить з книг святого писання. Хлопчик отримує його на 8-й день життя - при обрізанні, ім'я ж дівчинки оголошує її батько в першу суботу від народження з підвищеного місця в синагозі.

Прийнято, що «святе ім'я» не вимовляють часто: його використовують при обрізанні, при вступі в дорослий вік - 13 років при обряді «бар-міцва», при вступі в шлюб, а також при всіх релігійних ритуалах; його ж пишуть на могильному камені . Для повсякденного вживання служить «кінуй> -«побутове ім'я». «Цві» - «олень» - «гірш» мовою ідиш. А батька звуть «Йехуда» - на ідиш «Юдель».

Таким чином, Цві-бен-Йехуда - він же Гірш син Юделя. Скажімо, за офіційним документам Гірш (або Герш в залежності від діалекту і грамотності писаря) Юделевич Кожушнер. При потребі Гірш Юделевич адаптує ім'я в Григорія, по батькові може бути Юделевич, а може бути і Юрійович.

Хлопчик не може отримати ім'я батька. Єврей по батькові Михайло Михайлович - немислимий. Втім, в суспільстві, на рівні "кінуй" - чому б і ні, якщо він по паспорту, скажімо, Мойсейович.

Інші цікаві приклади - див. вказану на початку статтю.

культура, традиції

Previous post Next post
Up