космічне: туманність "око Бога"

Feb 09, 2011 00:02

 

інші фото

"Око Бога"-Туманність Равлик
Була виявлена німцем Карлом Людвігом Хардінгом у 1824 році в сузір'ї Водолія. Лише більш пізні чіткі світлини показали, що туманність дуже схожа на зіницю. "Внутрішня зіниця" розширюється зі швидкістю 100 тисяч кілометрів на годину. Діаметр "зіниці" становить 2,2 світлових роки, що тотожньо половині шляху до найближчої до Сонця зірки (4 світлових роки).
Планетарні туманності є останками великих зірок на останній стадії їх існування. Наприкінці свого життя червоні гіганти масою від 2,5 до 8 сонячних скидають зовнішні шари газу. Вмираючі зірки перетворюються на білих карликів, оточених газовою хмарою. Ультрафіолетове випромінювання карлика підсвічує газ, надаючи планетарним туманностям  барвистого вигляду: за голубувато-зелене свічення центральної частини NGC 7293 "відповідають" атоми кисню.
Приблизний вік "зіниці" 10 000 років (час, коли потонула Атлантида).



"Рука бога" - це рентгенівське зображення двох гігантських газових туманностей, що знаходяться на віддалі приблизно 17 000 світлових років від Землі. Кольори туманностей показують їх енергетичний рівень. У центрі блакитної туманності під назвою B1509 (в районі кисті руки) видно яскраве світіння -це тільки що вибухнув гігант, почавши утворювати, так звану наднову. Червоне світло - це туманність під назвою RCW 89 і залишки розпеченого газу від вибуху наднової, а розмите світіння в лівій частині -формування нейтронної зорі. За розмитістю фото можна судити, що зірка не тільки обертається, але ще й коливається. Пальці руки - це газові скупчення, які притягуються до особливо щільних вузлів туманності RCW 89.
Від цих туманностей до нас 17 000 світлових років і всі події, які видно на фото, відбулися 17 000 років тому. Але все таки, не дивлячись на такий період, ці туманності настільки величезні, що обертання і коливання відбуваються й по сьогодні, і будуть відбуватися до тих пір, поки найбільші скупчення в кожній з туманностей не притягнуть до себе решту газових хмар.

Previous post Next post
Up