Дякуючи pani_grunia за нагадування та віа Вуді Ален.

Feb 22, 2007 08:19




Рабі Екель із Занську, що мав найкращу у світі дикцію, поки один ідолопоклонник не поцупив його резонуючу білизну, три ночі підряд бачив сон про те, що якщо він поїде у Воркі, то знайде там великий скарб. Розпрощавшись із жінкою та дітьми і пообіцявши повернутись через декілька днів, ребе відправився в дорогу. Два роки по тому його знайшли на Уралі, де він вештався по лісах в лахмітті та компанії гімалайського єнота, до якого рабі мав явно якісь ніжні почуття. Голодного та холодного священика відвезли додому, де рідні змаогли повернути його до життя за допомогою гарячого супу та вареної говядини з хріном. Після чого йому дали поїсти. Пообідавши, рабі розповів домашнім свою історію. Через три дні після виходу із Занська, його захопили дикі кочівники. Довідавшись, що він єврей, варвари примусили його перелицювати іх мисливські куртки і підшити штани. І, ніби цього приниження було мало, негідники влили йому у вуха сметану та запеячатали їх воском. В кінці-кінців рабі вдалося втекти, але, по відправившись до найближчого міста, він замість того забрів на Урал, тому що соромився запитувати в зустрічних дорогу.
Розповівши своб історію, рабі встав з-за столу і пішо у спальню, бажаючи відіспатись, і ось, прямо в нього під подушкою лежав скарб, який він так шукав. хоплений блаоговійним захопленням, рабі став навколішки і склав подяку Господу. Три дні потому він знову вештався по Уралу, цього разу перевдягшись у березневим зайцем.
Приведений тут шедевр зразково ілюструє всю бузглуздість містицизму. Рабі бачив один і той же сон три дні поспіль. Якщо із десяти заповідей відняти п*ять Книг Мойсеєвих, отримаєм п*ять. Віднімем тепер братів Іакова та Ісава і отримаєм три. Такого типу розрахунки привели рабіі Іцхака Бен Леві, великого єврейського містика, до того, що він п*ятдесят два дні поспіль ставив у казино на двійку і вигравав, і все одно закінчив тим, що живе тепер на допомогу для безробітних.
Previous post Next post
Up