Про COP15 українською

Dec 27, 2009 01:26

Моя стаття стосовно конференції ООН зі зміни клімату у Копенгагені: http://livasprava.info/index.php?option=com_content&task=view&id=1563&Itemid=1

Розповідь очевидця подій (журнал "Країна" №3 від 25.12.09):
У данську в'язницю українця запроторили за участь у демонстрації

Саміт в Копенгагені став відомий не лише завдяки кліматичним проблемам
25.12.2009 16:23

Київський студент Ілля, 20 років, називає себе альтерглобалістом. Упродовж 10 днів він спостерігав за конференцією ООН із кліматичних змін у Копенгагені.

Відвідав п'ять демонстрацій й альтернативну конференцію "Клімафорум". Устиг подихати перцевим газом і побувати у в'язниці.
Про перебіг "кліматичного саміту" та вуличні протести він розповів журналу "Країна".

"13 грудня. Зранку йдемо на блокаду порту. Сьогодні значно холодніше, доводиться вдягти два светри. Рухаємось колоною за вантажівкою з музикою, скандуємо всім зрозумілі лозунги “A, anti, anticapitalista!”, “Our climate - not your business!”. Болить голова, певно, тиск. Поліція оточує нас і намагається стягнути з машини промовця, починається штовханина. Машину відбити не вдається. Стаємо у ланцюг і йдемо на прорив: перший кордон розірвано, другий валить нас на землю. Саджають на холодний асфальт. Наручники. Автобус".

"Нас, сотні зо три, привезли у спеціально обладнаний під в'язницю фабричний цех - добре підготувалися до конференції. Обшукують, і по камерах. Обвинувачень не висувають - у Данії тебе можуть затримати, якщо підозрюють, що ти хочеш вчинити злочин. Один із ментів вдоволено посміхається. Починаємо кричати, співати, з пісень, що знаю я, лише “Белла, чао!” - пісня італійських антифашистів".

"Потім хтось відриває лави від ґрат і намагається бити ними у двері камери. Нас травлять перцевим газом, завішуємо ґрати простирадлами. Якимсь дівчатам усе-таки вдається зламати двері. Прибігають копи, ще раз заливають усіх газом і забирають все з камер - навіть взуття. Ми залишаємось босими, без лав, на бетонній підлозі. Знову співаємо..."

Як великі данські демократи саджають за ґрати мирних демонстрантів та ситуацію навколо останнього місця зборів світової еліти читайте у матеріалі нового номеру журналу "Країна".
Скани журналу:







acab, action, экология

Previous post Next post
Up