Загадка виборів-2012: список Кличка та його приколи

Jul 14, 2012 11:35

Однією із загадок виборів-2012 є "УДАР" Віталія Кличка.


Українці, які гарячково шукають чергову "третю силу"/"нове обличчя" (при тому що Яценюк тепер в БЮТі, а Тігіпко - в "Ригіонах"), майже вимушено схиляються на бік красивого боксера. При тому що він і говорить правильно - як тренери політтехнологи навчили, і не йде ні до опозиції, ні до влади, при цьому часто з'являється з потрібним виразом обличчя в потрібних місцях, як-то у хмарі сльозогінного газу під Українським домом.

Але от питання: ну Кличко, ну НУНСівка Іра Геращенко - а хто ще буде в тому "УДАРі"?
І ось оприлюднено список "УДАРних" кандидатів по мажоритарці.

Для більшості спостерігачів 90% цих прізвищ нічого не говорять. Хоча, за деякими обговореннями в інтернеті, можна зробити висновок, що на місцях (а це ж не партійний список, а висуванці в конкретних округах) принаймні декого із заявлених людей знають. Іноді - з хорошого боку. Іноді - так собі.
Не факт, що в разі обрання ці "невідомі" не стануть "тушками", як уже було з деякими кличківцями в Київраді.

Як видно, список Кличка - такий собі вінегрет, у який накришили "єжа й ужа".
І знову маємо справу з партією без ідеології, зате - лідерського типу, в якій наступні за першим номером кандидати губляться або вигідно ховаються в його тіні.

По Івано-Франківщині, скажімо, від "УДАРу" йтиме колишній КУНівець-нардеп, націоналіст, син дисидента Євген Гірник - а по Одещині проросійський соціаліст Євген Філіндаш.
Там же, в Одеській області, балотуватимуться громадські активісти - ЖЖ-френд Сергій Дібров, dibrov_s умовно близький до "помаранчевих", і Сергій Дубенко, ближчий до "синіх", як про нього пишуть.

Ще на Прикарпатті від Кличка балотується колишній "губернатор" часів Ющенка, бізнесмен-екс-нашоукраїнець Микола Палійчук. Із ним ніби все ок, зате на Київщині, в Яготині й Борисполі, від "УДАРу" йде Кирило Поліщук. Тут він вигравав мажоритарку у 2002 році як представник "Нашої України", але одним із перших (а то й, дай Боже пам'яті, найпершим) утік від Ющенка в "ЗаЄдУ" і Партію регіонів, а потім перейшов у ХДПУ нинішьного януковця Журавського. Теж бізнесмен і дуже неоднозначне "нове обличчя".

По Закарпаттю балотується від Кличка колишній перший зам міністра охорони здоров'я в уряді Тимошенко часів епідемії "свинячого грипу" Василь Лазоришенець.
Є ще старе обличчя - екс-міністр енергетики Іван Плачков. Утім, він із Кличком досить давно, і ВР штурмуватиме зі своєї малої батьківщини в місті Арциз Одеської області.

Показово, що НУНСівця-перебічика Кирила Куликова запхнули в київський округ із нечіткими шансами на виграш, а в список - не взяли. Тут же, в Києві, - Анатолій Коваленко, екс-начальник Печерська, знайомий ще з часів Кучми. Колишній СУСівець Андрій Странніков - було б добре, якби він завалив на окрузі ту скотину Олеся Довгого.
У Вишгороді - колишній зять Володимира Литвина, бізнесмен із неоднозначною репутацією Дмитро Крейнін, заступник голови фракції Кличка в Київраді.

Цікаво, все таки, хто балотуватиметься по списку, бо Кличко майже гарантовано проводить у ВР як мінімум 30 списочників, а при вдалих розкладах - може й 40.

Що ж до мажоритарки, то, показово, що в багатьох округах "кандидат визначається", і можуть бути несподіванки. Крім того, такий широкий список означає гарановане протистояння партійців Кличка із висуванцями КОДу і "Свободи", що в багатьох округах гратиме на руку кандидатам від влади. Очевидно, Кличко йде на це свідомо.

А подекуди вже зараз видно доситькумедні позиції.
Скажімо, письменник Макс Кідрук, який пише про свої подорожі в Нову Зеландію, на острів Пасхи, в Перу тощо, виріс до такого рівня, що представлятиме партію "УДАР" на Кіровоградщині.


А ще розв'язалася інтрига з ведучою "соціального ток-НЕшоу" "Київський форум" Реною Назаровою, яка працює на найменш рейтинговому столичному каналі КДТРК чи щось таке.
Уже кілька років, як спершу в метро, а потім на величезних білбордах на вулицях з'явилося її відфотошоплене обличчя із закликами дивитися цю програму. Потім ще й УНІАН почав пропонувати фотографії із таких нібито важливих зйомок НЕшоу Назарової.
Як з'ясувалося, Рена - дружина політика-бізнесмена Юрія Збітнєва (нардеп 1990-1994 рр., колишній есдек і "молодоукраїнець", "Єврогаз", технічний кандидат 2004 року проти Ющенка, забута партія "Нова сила"). Очевидно, саме Збітнєв оплачує політичну розкрутку дружини - ведучої НЕтелеканалу. Вона навіть інтерв'ю дає, а не лише бере.
І ось бачимо Рену Назарову як кандидатку в нардепи від "УДАРу" в одному з округів Києва.

Якщо більшість не відомих широкому загалу кандидатів Кличка - люди такого ж плану, то... навряд чи це можна назвати сильним ударом Кличка.

P.S. Для апдейту використано матеріал "Главкома".

вибори, Київ, політика

Previous post Next post
Up