atceroties vecus postus :)

Mar 27, 2014 12:38

atceroties Alisez oktobra jautājumu un papētot šito saiti atminējos vienu vecu valodnieku anekdoti. Stāsta, ka Endzelīns savulaik esot teicis - nevajag jaukt dažādas lietas, it īpaši, ja tām ir dažādi nosaukumi:
pakaļa, dibens, aizmugure, sēžamvieta, dupsis, pēcpuse un dirsa. un tālāk skaidrojis, kurš vārds ko īsti nozīmē.
tātad - kas ir kas ? visi šie vārdi šādā vai tādā veidā tiek izmantoti kā apzīmējums cilvēka ķermeņa daļai, kas strodas virs gūžām un zem muguras. bet ko gan tie patiesībā nozīmē?

pakaļa - ZIRGA (vai cita lopa) ķermeņa daļa, no tās zirgam aug aste.
dibens - KATLA (vai cita trauka) plakanā vai ieapaļā apakšējā daļa, ar šo pusi katlu (parasti) liek uz plīts. dibens ir vākam pretējā trauka puse.
aizmugure - RATIEM (vai citam braucamrīkam) - tā daļa, kas atrodas pretēji parastam kustības virzienam. sportā (futbolā, hokejā) - stāvoklis, kad spēlētājs, kas saņem piespēli, atrodas tuvāk pretinieka vārtiem nekā visi pretinieka komandas spēlētāji (izņēmot vārtsargu).
sēžamvieta - KRĒSLAM (vai citai mēbelei) - mīkstākā daļā, kas paredzēta sēdēšanai.
dupsis - vieta, ka analoga dzīvnieka pakaļai, tikai MAZAM BĒRNAM.
mugurpuse, pēcpuse - ĒKAI - daļa (puse), kas ir pretēja fasādei.

tātad pieaugušam cilvēkam paliek tikai viens vārds, kas nav eifēmisms. tomēr šis vārds tiek uzskatīts par vulgāru, pat obscēnu. tāpēc droši izmantojiet visus pārējos - visi taču visu saprot :)

atgriežoties pie savādāks/citādāks... var teikt, ka tie ir sinonīmi... bet, ziniet, te ir viena maaz nianse - savāds vienā no nozīmēm ir sinonīms dīvains. konotācijas ar nenormāls. citāds ir bez šādām konotācijām. :)
Previous post Next post
Up