14 декабря, 1992, окончание

Dec 15, 2009 16:19

Конечно, и сербы своих жертв поминают. "Нет правды. И я не верю, что доживу до того времени, когда преступники будут наказаны, говорит Славка Матич, у кторой 14 декабря 1992 года головорезы Насера Орича убили всю семью: мужа Радивое и дочерей Снежану и Гордану. Где-то раньше мне попадались, кажется, именно ее слова. "Иногда думаю, что вернусь домой, а все, как прежде, встречают меня муж и дочки. Но возвращаться некуда".

Вот сегодняшний "Глас српке".
http://www.glassrpske.com/vijest/2/novosti/32390/cir/Nijedne-optuznice-za-masakr-109-Srba.html

Ниједне оптужнице за масакр 109 Срба





Datum: 14.12.2009 23:00
Autor: Кристина ЋирковићБРAТУНAЦ - Славки Матић 14. децембра 1992. године војници Aрмије РБиХ, под командом Насера Орића, побили су у селу Бјеловац код Братунца цијелу породицу - двије кћерке и супруга.
- Моје кћерке Снежану и Гордану и супруга Радивоја измасакрирали су на кућном прагу. Правде нема и не вјерујем да ћу икада доживјети да злочинце стигне казна - каже она.
У цркви Светог пророка Илије у Бјеловцу јуче је служен парастос за 109 убијених српских цивила и војника из овог и сусједних братуначких села Лозничка Ријека и Сикирић.
Поводом обиљежавања 17. годишњице страдања мјештана ових села, од којих је њих 68 убијено 14. децембра 1992. године, свештенство братуначке и сребреничке цркве освештало је спомен-плочу која је постављена на зиду цркве.
Молећи се за душе невино страдалих Срба мјесни свештеник Миле Јовановић помолио се и за љубав и мир међу људима.
- Да нам Бог да мирна времена, а да никада не заборавимо оне који су положили животе за свој народ. Да се никада не понове тешка времена али, и ако дођу, да имамо снаге да очувамо честитост православља, које је уткано у сав српски народ - рекао је парох Јовановић захваливши Борачкој организацији и свима који су помогли да се подигне спомен-обиљежје мјештанима ових подрињских села.
Чланови породица, саборци и пријатељи погинулих посјетили су Војничко гробље у Братунцу, гдје су паљењем свијећа и полагањем цвијећа одали пошту настрадалим цивилима и војницима.
Крсто Ранкић из Бјеловца каже да су јаке муслиманске снаге из Сребренице, под командом Насера Орића, упале у рану зору у три велика српска села, која се налазе на лијевој обали Дрине.
- Почињени су злочини над женама, дјецом и старцима, али, нажалост, још нико није одговарао за та, као и многа друга недјела над Србима. Ми, који смо преживјели, знамо шта се дешавало тог трагичног дана и вјерујемо да ће казна стићи злочинце кад-тад - рекао је Ранкић.
Пристрасни тужиоци
Радојки Филиповић убили су шест чланова породице. Огорчена је на Тужилаштво БиХ које још није процесуирало злочин над Србима у Бјеловцу и другим братуначким селима.
- Страни тужиоци у БиХ, којима је повјерена истрага о нашим жртвама, показали су да су пристрасни и у служби бошњачке политике у БиХ - каже Филиповићева.

Up