Rurki z kremem

Mar 17, 2012 08:02





Składniki:

Ciasto:

·         3 szklanki maki

·         1 szklanka gęstej śmietany (użyłam 18%)

·         2 żółtka (białka też będą nam potrzebne ale później)

·         180g (bardzo zimnej) + 70g (bardzo miękkiej) margaryny

·         Szczypta soli

Krem:

·         2 szklanki mleka

·         1 jajko

·         1 żółtko

·         100 g masła

·         Kilka łyżek cukru (dałam 5)

·         Cukier waniliowy

·         4 łyżki (z górką) mąki pszennej

·         400ml śmietany kremówki 30-36%

Dodatkowo:

·         Białka pozostałe od ciasta

·         Cukier rafinda

Sposób przygotowania:

Mąkę z dodatkiem szczypty soli posiekać na kaszkę z zimną margaryną. Dodać śmietanę i żółtka i jak najszybciej zagnieść ciasto. Gotowe podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na duży prostokąt, który należy posmarować miękką margaryną, na całej powierzchni. Następnie każdy z prostokątów zwinąć w ciasny rulon (jak roladę) a rulon zawinąć w ślimak. Ślimaki z ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na kilka godzin (ja zostawiłam na noc).

Schłodzone ciasto rozwałkować cieniutko i wykrawać radełkiem paski o szerokości ok. 2-3cm. Paski ciasta nawijać na foremki rurek.

Białko roztrzepać widelcem i smarować nim rurki (spodu rurki nie smarujemy) a następnie posypać cukrem.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy ok. 17-20 minut.

Krem: W rondlu należy zagotować 1 szklankę mleka z cukrem i masłem. Drugą szklankę mleka należy wymieszać z jajkiem, żółtkiem i mąką i następnie wlać na gotujące się mleko.  Ciągle mieszając zagotować a następnie odstawić do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony budyń zmiksować.

Kremówkę ubić na sztywno i dodać do niej rozmiksowany budyń. Delikatnie wymieszać razem.

Kremem nadziewać rurki. Ja robiłam to szprycą do dekorowania , najpierw od strony cieńszej i uzupełniałam rurkę kremem od strony szerszej.



wypieki, śmietana kremówka, rurki, budyń, krem

Previous post Next post
Up