Дилетантське

Oct 11, 2020 15:57


З'ясувалося, що я не знаю відповідей на ці два питання:

1. Чи можливо хворому інфікованому одужати, не виробивши імунітет та не отримавши ліків? Інфікованому будь-яким патогеном - еболою, кишковою паличкою, пріонами чи тим же ковідом.
2. Скільки відомо інфекцій, імунітет до яких зникає протягом місяця-трьох-півроку?

Leave a comment

Comments 14

euthanasepam October 12 2020, 05:06:42 UTC
1. Мій внутрішній імунолог-аматор на підставі загальновідомих даних міркує так:

- набутий імунітет не обов’язково стає довічним;

- одужання може відбутися з причин, що не пов’язані з імунітетом і зі свідомим прийманням ліків (наприклад, через підвищення температури тіла, що не пов’язане з патогеном).

Тобто нема прямої кореляції між фактом одужанням та наявним імунітетом.

2. Купа їх, і навіть Вікіпедія про теє пише: https://uk.wikipedia.org/wiki/Імунітет (там, де про набутий імунітет).

3. І малесеньке епідеміольоґічне спостереження: від макароновірусу одужують усі, крім смертельно хворих, бо він заслабкий для вбивства людини. Окрім, власне, тих випадків, коли хворий вже до зараження фактично був приречений на смерть якоюсь іншою недугою. Проте впертість загалу у невизнанні цього неспростовного і очевидного факту вражає непозбувною бентегою. Пороблено…

Reply

kondybas October 12 2020, 06:55:18 UTC
По першому питанню згідний, є приклад сифілісу, що його лікували, додатково заражуючи сифілітика малярією. При малярійних нападах піднімалася дуже висока температура, що вбивала трепонему. А вже малярію вміли лікувати хініном.

По другому складніше. Є патогени, імунітет до яких слабшає і вакцінацію до яких треба робити раз на 5-7 років. Це ті ж кір-коклюш. Але питання інше: чи є патогени, імунітет до яких тримається менше, ніж півроку?

По третьому. Родичка працює в лікарні, в дитячій реанімації. Там лежить хлопчик, 8 років, остання стадія раку. Хімієотерапією в крові вже знищено всі антитіла, імунітет вкрай слабкий. Захворює на ковід (підтверджено серією тестів), і через тиждень одужує. Від ковіду. Онкологія, на жаль, залишилася, і це вже ненадовго. Поодинокі приклади, звісно, нічого не доводять, але факт залишається - слабкість організму та імунітету не завжди є факторами ризику при ковіді.

Reply

euthanasepam October 12 2020, 08:15:50 UTC
Беручи до уваги, що до патогенів нині широко долучають, по суті, все, що не є частиною організму і робить йому якусь шкоду прі употрєблєнії увнутрь, стає некоректним саме формулювання проблеми імунітету до них.

Скажімо, алкоголік без ліків зненацька вилікувався від глистів. Це ще дія імунітету чи вони просто виздихали від хронічного голодування, бо в нього був запой?

За місяці «пандемії» я здобув тверде переконання у її суто медійному характері та у масовій ідіотії людства. Страшно думати про те, що би з нами трапилось, якби в парі з макароновірусом прийшло щось справді небезпечне. Був би пиздець, скоріш за все.

Reply

kondybas October 12 2020, 08:44:18 UTC
Найгірше те, що був марно витрачений ресурс мобілізації. Якщо завтра прийде щось дійсно небезпечне, то суспільство, втомлене річними знущаннями над здоровим глуздом, віднесеться до того небезпечного на розслабоні. З усіма випливаючими.

Ну, один раз крикнули "Вовки!" папріколу. А далі шо?

Reply


vladlitovchenko October 12 2020, 11:56:01 UTC
сначала второй - УСТОЙЧИВЫЙ иммунитет это скорее исключение, организм экономит усилия и держит иммунную систему наготове к конкретному патогену непродолжительное время, мол это имеет смысл пока в популяции циркулирует зараза, поскольку люди в природных условиях жили небольшими популяциями, это время (3-6 мес) было вполне достаточным...
но иммунитет это не только антитела, там более 500 факторов и потому на первый вопрос ответ - да. то что сейчас можно проверить и что имеет отношение к иммунитету - титры антител, необязательно именно тот фактор что поборол инфекцию.
т.е. сам термин "иммунитет" - неоднозначный и вполне вероятно что человек переболеет новой для него инфекцией без специфического лечения и анализы не выявят антител новых - это сейчас фиксируется сплошь и рядом с ковидной инфекцией... разгадка проста - антитела это не весь иммунитет, это всего лишь один из полутысячи защитных рубежей организма. видимо срабатывает какой-то другой фактор иммунитета.

Reply


zamuchenjslonik October 13 2020, 16:19:39 UTC
1. Кожна інфекція викликає імунну відповідь, і якщо людина одужала від інфекційного захворювання, то значить у неї виробився якийсь імунітет. Тільки не треба сприймати цей імунітет як 100% броню, він просто збільшує шанси на одужання або відвертає повторне захворювання - з певною вірогідністю, в залежності від причини хвороби, від виду бактерії або віруса (скажімо, чи штам той самий чи інший), та від інших обставин.

Але це все зовсім не стосується пріонових захворювань, бо від них завжди помирають та імунної відповіді на них немає.

Reply


euthanasepam October 13 2020, 17:40:29 UTC
Надибав почитати у вільну хвилинку:

https://zdesv.livejournal.com/37975.html

https://zdesv.livejournal.com/38368.html

Reply


sakurovskiy November 29 2020, 19:10:36 UTC
1. Да. У нас несколько видом иммунитета, можно заразиться и вирус-бактерия будут заборены еще на подходе. Ну и болеющие в легкой форме не имеют внутре столько вируса-бактерии чтоб иммунитет возбудился выработал антитела, а если возбудился и выработоал - то не факт что выработает клетки памяти.*

2. ОРВИ и гриппы, ими можно болеть много раз. *

* Я не настоящий иммунолог, это то что известно на данный момент, в наших знаниях про иммунитет очень дофигищи пробелов.

Reply


Leave a comment

Up