DYAH-koo-yoo, або Особливості подорожей Україною для іноземців.

Jan 08, 2009 22:54

Це пост перегнутої палки, я знаю.


Польска брама, сьогодні ввечері.

МОПЕД НЕ МОЙ!
Стаття з Wikitravel про Україну, вибране, сильно скорочене. Картинки мої.


Про те, що в Західній Україні (куди відноситься навіть Вінниччина) збереглося чимало середньо-європейських речей, як от архітектура, кухня, мова і релігія, пропустимо. Як і про долю Центральної та Східної Україн.

Коротенький абзац UNDERSTAND пояснює, що з часів отримання незалежності в 1991 р. назву Ukraine слід вживати без артикля the: ситуація змінилася, з нею змінилися мовні реалії.

Віза і таможня
...По в'їзді в Україну вас попросять заповнити міграційний лист - на даний момент це простий білий папірець з двох частин, на якому міститься більш-менш ідентифікаційна інформація. Обидві частини потрібно заповнити по в'їзді: одну частину візьме прикордонник, вам залишиться друга, яку потрібно буде показати прикордоннику, виїжджаючи з країни. Дуже не рекомендується губити цей легкий до загублення папірець, бо в такому разі в вас майже гарантовано будуть певні проблеми з виїздом з України (і скоріше за все, доведеться сплатити "штраф"). Вам треба знати, де ви збираєтесь зупинитися в Україні, щоб записати це в лист - і прикордонник наполягатиме на внесенні цієї інформації.


Кременець, Тернопільщина. Сувеніри.

Подорож потягом
...Як правило, швидше і дешевше брати квиток до кордону, а там пересідати на інший поїзд, аніж чекати, поки поїзд лаштуватимуть під іншу колію.
...Доведеться витратити майже добу, щоб проїхати через країну, тож якщо ви не поспішаєте, вибирайте поїзд. ...Уникайте загальних вагонів.

Подорож автомобілем
...Раніше це було кошмаром, з апокаліптичними розповідями про 5-6 (і навіть більше) годинне стояння на кордоні (і станом на липень-2007 це все ще можливо), але українці прогресують в цьому напрямку - і перетин кордону займає зараз близько години. Не чекайте, що прикордонники будуть ставитися до вас дружньо чи хоча б з повагою, насправді, чекайте на все, від нейтральної до вкрай хамської (в оригіналі майже матюк) поведінки.

...Кілометрів через 15-20 від кордону, здається, в cелі Мостиська, в них рве дах на грунті запровадження засобів зменшення швидкості (сплячі поліцейські тощо). Вони неначе айсберги над дорогою, і дуже погано позначені (мається на увазі на знаках). Їх в селі чотири чи п'ять комплектів.



Шалено заклопотана швидкістю руху Мостиська, Львівщина, в 1905 р.

...Досить швидко ви зрозумієте, чому в Україні така жахлива статистика смертностей на дорогах серед водіїв і пішоходів.

Ознайомлення з населеними пунктами
Найшвидший спосіб ознайомитись з великими містами - так звана marshrutka (мінібус, який рухається за сталим маршрутом, як звичайні автобуси). Ви можете зупинити їх майже скрізь, а не лише на автобусних зупинках. Платити доведеться як тільки ви зайшли в транспортний засіб, плата стала - не дивлячись на те, скільки ви проїхали.

Поїздом:
...Щоб взяти квитки на поїзд, який не відходить в цей самий день, вам як правило доведеться досить довго стояти в черзі. Іноді до 4 годин!



Містечко Вашківці, Буковина. Автостанція.

Машиною:
...Всі дорожні знаки - лише українською.Бажано мати гарну карту, (...) тому що назви населених пунктів не дуже гарно написані на знаках.
Дуже рекомендуємо звертати увагу на знаки, особливо по обмеженню швидкості. На відміну від західних країн, де подібні знаки повторюються кілька разів, в Україні вони часто означені єдиним знаком, та й той може бути далеко від дороги, прикритий гілками тощо. Поліція завжди поруч, щоб нагадати вам про нього.
...Корупція широко розповсюджена серед української поліції, і туристи - особливо ласий шматочок.

...Дороги між селами часто є чимось, більше схожим на брудну колію, а не на шосе. Розцінюйте їх як непрохідні, хіба лише в вас 4x4.



Село Брага, Хмельниччина. Дорога.

...Будьте уважні, коли їдете містами і селами. Домашні тварини часом віддають перевагу прогулянкам по дорозі, і є потенціальним ризиком для всіх водіїв. Ви побачите чимало тварин, збитих машинами, тож будьте готові до цього...

...Велосипедистів небагато, але ви часом будете зустрічати літніх чоловіків, що перевозять мішок трави на старому дорожньому велосипеді чи любителя велоспорту в яскравому одязі, що їде на напівпрофесійному гоночному байку. Не дивуйтеся тому, що побачите чимало возів, запряжених конем чи кіньми...



Чортория, Буковина.

Розмови (chih toot htos hoh-vo-RIT an-HLEE-sko-yoo?)
...Якщо ви подорожуєте Україною, краще заздалегідь вивчити хоча б дещицю з української або російської мови (приміром, гарно вивчити ваш розмовник) і/або мати якісь засоби спілкування з кимось двомовним - їхні номера мобілок (всі мають мобілки) будуть даром з небес. Практично ніхто на офіційних постах (вокзали, міліція, водії автобусів тощо) не розмовляє ніякими мовами крім
української і російської.
Непоганою ідеєю буде ознайомлення з кирилицею: це заощадить вам чимало часу і проблем.

Український розмовник

Іжа
Українська кухня досить смачна, але, як і інші кухні регіону, використовує забагато жирних інгридієнтів, особливо в святкових стравах. Традиційна їжа місцевих включає "salo" і супи на кшталт борщу (з буряка) або солянки (смачний овочевий суп). Перше, оте "сало", є чимось, що ви напевно не захочете скуштувати, але воно тим не менш смачна закуска, ну а супи треба скуштувати неодмінно.
Якщо ви поза містом чи сумніваєтесь на рахунок їжі, включіть свою уважність і здоровий глузд з приводу місць купівлі продуктів.(...) Ніколи не купуйте м'ясні або молочні продукти на вулицях (ви можете купувати їх на ринках, але не коло ринків).



...Це може звучати дивно, але в більшості українських міст є дуже хороші ресторани - і навіть розкішні, і там подають правильно зготовану їжу. Якщо вам подобається подорожувати в більш віддалених місцях і ви сумніваєтесь щодо їжі, пам'ятайте, що овочі - завжди безпечний вибір.

Дорогою ви можете віднаходити гарні місця для їжі - і не за нечастими знаками, а всього лише слідуючи за димком у небі від традиційних багать, розпалюваних дровами. Часто це місця, де подають традиційну українську їжу, включно з дуже смачнимии shashlyky. Ресторатори дуже привітні, і найчастіше ви будете їхніми першими іноземними відвідувачами.
Після борщу попросіть вареники чи деруни. Ви можете спробувати вареники з картоплею і сиром та з цибулею і сметаною - це фантастична страва. Це лише аперитиви, але вони можуть вас швидко наситити.

Напої
...Уникайте найдешевшого вина (за долар або дешевше). Українське пиво - дуже гарної якості. З неалкогольних напоїв варто скуштувати квас - типовий слов'янський напій з пшениці чи жита. (...) Коли ви шукаєте бутильовану воду, попросіть "voda bez hazu", інакше вам, найшвидше, продадуть карбонатний напій.
(З підрозділу "Кримінал"):
Не пийте в компанії незнайомих (що будуть пропонувати значно вільніше, аніж на Заході). Ви не знаєте, скільки вони збираються випити (і примусити вас пити з ними), і які конфлікти між ними виникнуть. Також багато українців, відомих своєю пристрастю до гарної випивки, можуть часом спожити таку кількість горілки, яка б виявилася летальною для пересічного західного жителя, звичного до пива.


Будиночок в придорожньому ресторані, Оришківці, Тернопільщина.

Ночівля
Готелі можуть бути травматичним переживанням для європейців скрізь, крім Києва. Чим дешевшим є готель, тим більше шанс зустрітися з вкрай неприємними сюрпризами, особливо для тих, хто не знайомий з совєтським стилем послуг, який все ще існує в багатьох місцях.
Багато людей з пост-радянських країн йдуть просто на вокзал, де намагаються знайти тих, хто здає кімнати. Ціни зазвичай значно дешевші і якщо кімнати пропонують багато людей, ви можете поторгуватися (в Ялті люди майже б'ються, щоб з вами поговорити). (...) Якщо вони носом зачують в вас іноземця, ціни злетять втричі або й більше.



Хотин, готель

Навчання
В Україні багато іноземних студентів, але рівень освіти щороку знижується. Хабарі макабричні, ви можете отримати диплом, відвідавши університет лише двічі (в перший і останній день навчання) - якщо в вас є гроші. Це, звичайно, перебільшення, але справжнє життя не набагато від нього відрізняється. Звичайно, якщо хтось хоче мати гарні знання, він їх отримає, але мотивація в таких обставинах низька.



Харків.

Расизм
Територія навколо американської амбасади в Києві відома групами провокаторів, які вишукують чорношкірих; поступали повідомлення про схожі атаки на Андріївському, головній туристській вулиці.
Анекдотизм ситуації в тому, що в Україні існує фундаментальний расизм, як і в більшій частині колишнього СРСР. Мігранти з Середньої і Центральної Азії і цигани викликають значно більшу увагу в міліціонерів. Завжди майте з союою ваш паспорт (чи фотокопії документів), тому що до іноземців ставляться більш прихильно, аніж до інших.



Королево, Закарпаття.

Нещасні випадки
Не дивлячись на те, що по всій Україні є чимало місць для плавання і занурювання, місцева служба порятунку на водах неймовірно погано фінансується. Скоріше за все, вас не помітять, якщо ви почнете тонути, особливо в річці. Користайтесь лише офіційно встановленими пляжами.
Україна має одну з найгірших в світі статистик смертей на дорогах, тож поводьтесь відповідно. (...) Часом вам навіть треба обережно ходити по тротуарах, бо в години пік чорні масивні ауді/бмв/мерседеси намагаються уникнути корків, використовуючи широкі тротуари, не зважаючи на перехожих. Володарі/водії дорогих машин відомі тим, що значно менш обережно ставляться до перехожих. Водії нечасто надають перехожим перевагу в перетині перехресть. (...).



Динівці.

Також майте на увазі, шо тротуари страждають від погіршеної інфраструктури не менше за проїжджі частини, тож уважно дивіться, коли прогулюєтесь, особливо в темряві і далеко від центру великих міст (ліхтарик буде цінним предметом), так як вулиці погано освітлюються, як і більшість входів/сходів в будинках. Не наступайте на люки.

Залишайтесь здоровими
(...) Не пийте воду з-під крану. Головне тому, що вода дезинфікується хлоркою, тож смак в неї жахливий.
Україна має найвищий рівень СНІДу серед дорослих (1 з 66). Будьте обережні.

Повага
Поважайте факт, що українці - незалежна нація і вже не "частина" Росії. (...) Україна дуже консервативна країна (...). Країна дуже різниться від наших західних звичок в деяких випадках.

Також, деякі українські жінки носять ризикований одяг. Це не означає, що вони проститутки чи легкодоступні.




Хотин, Польська Брама

Previous post Next post
Up