Законодавство для профанів: підсумки-2012, новації-2013

Jan 16, 2013 12:54




Свята закінчилися, календарі за високосний 2012 рік здано в архів чи на макулатуру, кінець світу не настав, свята відгуляли, почався новий рік. Традиційно ( 1, 2) вашій увазі у цьому ЖЖ пропонується огляд вітчизняної нормативки, важливої для нас, простих громадян. Цього разу спочатку озирнемося назад, а потім розповімо, що чекати далі.

Основні новації українського законодавства у 2012 році

Минулого року з’явилися одразу два нових кодекси. Першим був Митний кодекс України, який запрацював 1 червня 2012 р. Другий став Кримінальний процесуальний кодекс України, який запрацював 19 листопада. Серед помітніших законодавчих актів був і Закон України «Про засади державної мовної політики» від 3 липня 2012 р. № 5029-VI. Про нього говорено-переговорено, зупинятися не будемо.

Власникам депозитів цікавим буде Закон України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» від 23 лютого 2012 р. № 4452-VI. Серед іншого, він (з урахуванням наступних змін) говорить, що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб гарантує кожному вкладнику збанкрутілого банку відшкодування коштів за його вкладом (включаючи відсотки). Суму граничного розміру відшкодування коштів за вкладами встановлює адміністративна рада Фонду, але вона не може бути меншою за 200 тис. грн.

Тим, у кого є кредит, варто знати, що минулого року Цивільний кодекс України доповнили нормою, яка передбачає: у разі визнання недійсним кредитного договору суд за заявою сторони в обов’язковому порядку застосовує наслідки недійсності правочину, та визначає грошову суму, яка має бути повернута кредитодавцю. Визнаючи недійсним кредитний договір, у якому виконання зобов’язання позичальника забезпечено заставою майна позичальника або поручителя, суд за заявою кредитодавця накладає на таке майно арешт. Це зроблено, наскільки я розумію, для захисту інтересів банків: навіть якщо позичальник зумів переконати суд визнати свій договір недійсним, то гарантією повернення ним "тіла" кредита виступатиме арештоване майно.

Щодо трудових правовідносин, то відзначимо Закон України «Про професійний розвиток працівників» від 12 січня 2012 р. № 4312-VI. Його варто погортати тим, кого хвилюють питання організації професійного навчання працівників та їхньої атестації.

Для акул, піраній та коропів океану бізнесу важливі новації, окрім змін до Податкового кодексу України, принесли Закони України «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні» від 22 березня 2012 р. № 4618-VI (визначив кого вважати суб’єктами мікропідприємництва, малого, середнього та великого підприємництва), «Про ціни та ціноутворення» від 21 червня 2012 р. № 5007-VI, «Про охоронну діяльність» від 22 березня 2012 р. № 4616-VI, «Про державні лотереї в Україні» від 6 вересня 2012 р. № 5204-VI.

Платникам єдиного податку, окрім численних фіскальних преференцій, 2012-й приніс ще й Закон України «Про особливості здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності щодо фізичних осіб - підприємців та юридичних осіб, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності» від 23 лютого 2012 р. № 4448-VI. Він забороняє перевіряти спрощенців з низьким та середнім ступенем ризику діяльності, окрім випадків проведення позапланових перевірок органів захисту прав споживачів (але тільки за скаргами самих споживачів), СЕС та Пенсійного фонду.

Звісно ж, не можна не згадати, і що 16 грудня почав діяти Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів» від 24 червня 2012 р. № 4844-VI, який встановив новий перелік місць, де заборонено куріння тютюнових виробів, електронних сигарет і кальянів. Питанням, над яким зламано вже стільки списів в український блогосфері, стала цілковита заборона куріння у ресторанах, кафе, барах та інших закладах харчування.

Щодо відповідальності, то збільшили адміністративні штрафи для водіїв за ненадання переваги маршрутному транспорту чи порушення правил руху і зупинки на смузі для маршрутних транспортних засобів, а також за порушення правил руху через залізничні переїзди. Жорсткіше каратимуть і за порушення, пов’язані за використання травматичних чи гумострілових пістолетів. Якщо ви звільняєтеся і екс-роботодавець не дає документи про вашу трудову діяльність, повідомте, що за подібне минулого року суттєво збільшили штрафи керівників юридичних осіб та фізосіб-підприємців.

Жорсткішала і кримінальна відповідальність телефонних жартівників (за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян), фальшувальників (за підробку акцизних марок, захисних голограм, грошей, цінних паперів чи білетів державної лотереї), а також за незаконне поводження зі зброєю та вибухонебезпечними матеріалами.

Серед іншого можна згадати, що у 2012 році підвищили шлюбний вік жінок з 17 до 18 років (Закон України від 15 березня 2012 р. № 4525-VI), визначилися з присвоєнням юридичним особам чи об'єктам почесних найменувань (Закон України від 24 травня 2012 р. № 4865-VI), оновили правила для адвокатів (Закон України від 5 липня 2012 р. № 5076-VI), вирішили боротися з дискримінаціями (Закон України від 6 вересня 2012 р. № 5207-VI), а також ухвалили ще один нашумілий закон - про нові, "біометричні", паспорти (від 20 листопада 2012 р. № 5492-VI).

Як змінилося законодавство 1 січня 2013 року

Найгучніші, мабуть, новорічні новації - щодо нерухомості. Житлова тепер обкладатиметься податком (у Податковому кодексі запрацювала ст. 265). На додачу кардинально змінилася реєстрація прав на нерухомість (Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 1 липня 2004 р. № 1952-IV). Ну і почав діяти Закон України «Про Державний земельний кадастр» від 7 липня 2011 р. № 3613-VI.

Якщо вже мова за гроші, то Держбюджет-2013 передбачив, що мінімальна зарплата становитиме з 1 січня 1147 грн. у місячному розмірі та 6,88 грн. у погодинному, з 1 грудня - 1218 грн. та 7,3 грн. відповідно.

Цікавою широкому загалу може бути і новація щодо оподаткування доходу від продажу (обміну) легкового автомобіля, мотоцикла чи мопеда. Суму податку тепер визначають, виходячи із ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче його оціночної вартості, визначеної згідно із законом (за вибором платника податку). Це передбачено Законом України від 2 жовтня 2012 р. № 5413-VI.

Щодо питань праці, то ключовим стало набуття чинності 1 січня Законом України «Про зайнятість населення» від 5 липня 2012 р. № 5067-VI. Приміром, він передбачає категорії громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню (щодо них для підприємств та установ зі штатною чисельністю понад 20 працівників запровадили квоту для працевлаштування). Якщо ви старші 45 років, то є шанс безкоштовно отримати ваучер на перепідготовку чи підвищення кваліфікації. До того ж, встановили більш жорсткі вимоги для посередництва у працевлаштуванні та змісту реклами щодо вакансій (не згадувати вік, стать етс.).

Якщо ви судитеся з державою, то варто простудіювати Закон України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» від 5 червня 2012 р. № 4901-VI, який передбачає гарантії щодо виконання судових рішень про стягнення коштів чи вчинення дій щодо майна, боржником за яким є державні органи чи підприємства.

Громадським же активістам слід взяти на озброєння новий Закон України «Про громадські об'єднання» від 22 березня 2012 р. № 4572-VI.

Ще можна згадати про те, що цей рік ми почали з новаціями щодо екстреної медичної допомоги (Закон України від 5 липня 2012 р. № 5081-VI) та забезпечення санаторно-курортними путівками «чорнобильців» (Закон України від 5 липня 2012 р. № 5062-VI).

Які ще зміни на обрії

18 січня у новій редакції почне діяти Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» від 14 травня 1992 р. № 2343-XII. З 13 червня - Закон України «Про морські порти України» від 17 травня 2012 р. № 4709-VI, який дозволить приватизацію портової інфраструктури, крім стратегічних об'єктів.

З 1 липня 2013 року діятиме Кодекс цивільного захисту України, який регулюватиме цивільну оборону, пожежну безпеку, цивільний та від надзвичайних ситуацій захист.

Ось такі от пироги ©

© мій


профанська екзегетика, femida's games

Previous post Next post
Up