Як і де провести сніжні вихідні з дітьми? Трохи про лижні курорти України.

Mar 02, 2011 16:30

Цього року менше, ніж в інші сезони каталася на лижах. Спочатку не було сезону, а потім не було як. От нарешті наступні довгі вихідні вибираємося цілою сім"єю і купою друзів на Закарпаття на Красію.

"Гірськолижний комплекс Красія знаходиться на одноіменній горі висотою 1036 м, недалеко від села Костріно, що лежить на трасі Львів-Самбір-Ужгород. 1 - крісельний витяг (довж. 2250м), 2, 3 - бугельні витяги (довж. 600м і 1000м), 4, 5, 6 - гачкові витяги (довж. 150...300 м)"




Ніколи там не була раніше, але відгуки виключно схвальні.Я страшенно люблю лижі і катаюся давно - давно. Старшу дитину вперше вивезла в гори і поставила на лижі у віці 3.3 роки і от прийшов час вже на молодшого - 3, 4 роки.
Перший рік дитини на лижах. -це звичайно,  що виключно пробний. Софія просто ходила в лижних черевиках, що з незвички не так і просто. Коли їй вже було 4 роки вона вже робила спроби їхати. Переважно це було виключно з моєю підтримкою. А от вже з 5-ти років дитина їздить сама.

Готуючись до поїздки я відкрила один сайт , де дуже гарно описано всі лижні курорти України.
Як виявила сама для себе на кількох таки була і от що я думаю про це.

Отже Буковель.





"Гірськолижний курорт Буковель знаходиться поруч з селом Паляниця, що 30 км від Яремче і 100 км від Івано-Франківська. Курорт розміщений на висоті 900 м над рівнем моря, найвища точка г. Довга 1400 м. Інфраструктура Буковелю найкраща з усіх українських гірськолижних курортів, на 2007 рік працює 14 витягів (всі 4-кріселки), 50 км трас, всі траси обладнані сніговими пушками. Протягом 2008-2009 років планується запустити 35 витягів і підготувати 278 км трас."

Дійсно все так і є, рівного курорту йому в Україні нема. Правда останніми сезонами там стає ну дуже людно, а трас не більшає. Не суть в певних чергах на підйомники, а власне у відсутності простору на схилах. Через людей часами іц снігу не видно. Тому напевно краще уникати вихідних днів і свят. Кілька років тому були на 8-му березня... - це був просто армагедон! Існує проблема туалетів. Навіть, якщо вказано на карті, що в певному закладі буде туалет, то не факт, щзо він буде працювати. Також там може бути просто нескінченна черга. Конкретна дороговизна в каіе і ресторанах. І повірте, часто і переважно, це не надто якісна їжа, від якої бувало різне. Напенво просто на те і розраховано, що люди не мають великого вибору от і все. Добре, що останнім часом вже нема проблем (практично) з паркінгом. З дітьми їздити нормально, проте дуже обережно, бо таких на широких лижах, які з криками летять вниз безліч. Їх інколи ганяють, проте таки вони є на кожному схилі. В цілому дуже люблю Буковель і нехай розвивається і надалі.

Захар Беркут (Писана Криниця, Високий Верх, Волосянка)



"Гірськолижний комплекс Захар Беркут знаходиться на схилі гори Зворець поруч з Високим Верхом на висоті 670 м, між Славськом і Волосянкою. Працює двохмісна кріселка, є два бугелі (нижній не працював). Довжина кріселки становить біля 2800 м, перепад висот 552 м є дві підсадки на висотах 825 м і 900 м, власне зона катання 825 - 1222 м. Верхня частина схилу - пологе снігове поле, середня - ліс, нижня горбиста і досить крута. Верхній бугель - довжина 750 м, перепад висот 169 м, нижній бугель - довжина 700 м, перепад висот 186 м. До верхнього бугеля, крім кріселки можна попасти на газоні чи уазіку."

Нормальна гора для спокійного катання. Але інколи буває ну дуже багато людей Окрім того дуже повільно крутиться підйомник. Інфраструктури як такої довкола не надто, проте перекусти є де. Через поголість трас можна ставити там на лижі дітей. Своїх не пробувала, але друзіхвалили. Була там кілька разів на один день. Нормально.

Орявчик (Звенів)



"Орявчик - мальовниче селище на відстані 15 км від райцентру Сколе і 130 км від Львова. Зразу за селом розташований гірськолижний комплекс "Звенів", у який входить бугельний підйомник завдовжки 1000 м і мультилифт довгої 300 м. У декількох кілометрах від селища знаходиться туристичний комплекс Тисовець з трьома трасами 700 - 800 м."

Близкість від Львова, нормальних схил. Львів"яни дуже часто туди їздять на вихідні. Снігу завжди є достатньо ( в сезон). Знову ж таки інколи просто безліч людей і через стояння в черзі можна з"їхати не так і багато разів. З дітьми нормально.

Плай





"Гірськолижний комлекс Плай знаходиться поруч траси Київ-Чоп, поблизу села Плав"є. В 2007 році працював один 4-х крісельний підйомник Допельмаєр, довжина витягу близько 1 км, багато варіантів спуску, верхня точка 1060 м, нижня - 792."

Близько до Львова. Дуже популярне серед Львів"ян місце відпочинку. Гарних схил. Для дітей не складний.
Традиційно багато людей і просто часами не спроможність знайти місце для паркінгу. Машини стоять вздовж траси нескінченно довго! Тому... треба скоро риїжджати))).

Тростян (Славське)





"Тростян гора висотою 1230 м знаходиться у селищі Славське, Сколівського району, 140 км від Львіва. Відома насамперед різномаїттям трасс як для професіоналів (центр, північ), так і для чайників (нижній захід), тут знайдеться і цілина, і горби, і стежки в лісі, і деколи навіть відратрачений схил. Сервіс та інфраструктура не на найвищому рівні, але завдяки кількості трас та залізниці, що проходить через Славське Тростян досить популярний серед лижників України."

Колись це було просто місце паломництва всіх і вся!!! Вперше туди попала в січні 1992 року і центральний схил видався мені просто Еверестом!)). З цим місцем пов"язано безліч чудових студеньских похздок. Дуже жаль, що з того часу там мало що змінилося. Хіба замінилося те, що колись треба було бігати і просити, щоб тебе відвезли на гору, а тепер коло вокзалу і коло бази Динамо стоять сумуючи і покурюючи безліч водіїй з надією, що зараз приїде купа туристів. Траси не ратрачені, бугелі - доісторичні... ітд ітд ітд. З дитиною туди б не рекомендувала їхати. Довкола дійсно краса...але враження, що все просто занепадає.

Тисовець


"Траса Київ -Чоп, в селі Козьова (Козеве) поворот направо, є вказівник. Гірськолижна база розташована на висоті понад 1000 м над рівнем моря, за 2 км від с.Орявчик. Поруч з базою, при в"їзді праворуч від дороги є короткий схил, там влаштовують змагання з могулу. До інших спусків (де власне основна зона катання) треба добиратись на кріселці або автомобілем якщо є повний привід. Є два бугелі довжиною 700-800 м, також можна їздити на підсадку кріселки (у вихідні бажано після обіду)."

Колись, так само, як і Тростян дуже славний серед Львів"ян і не тільки курорт. Проте шкода, що і там, як і у Славську час ніби зупинився. Два роки тому поїхали на один день і... позгадували старі добрі часи і вирішили, що напевно скоро ми сюди знову не поїдемо, а дітей не будемо сюди поки возити - це точно.

Була ще в Яблуниці сто років тому, як там зараз не знаю. І здається все.
Приємно, що на Україні вже тепер є багато місць де можна поїздити і судячи по чергах і кількості людей,- бажаючих спробувати себе у цьому стає лише більше.  Це чудовий відпочинок і дуже гарне навантаження для організму. Я взагалі люблю актиний відпочинок і лижі - це саме те, що мені лдуже підходить. Дітей також намагаюся до цього ніби привчити з дитинства. Якщо хтось ще вагається, то... чесно кажу, що це дуже класно!))).
 

Буковель, лижні курорти України, Карпати, діти, сніг, лижі, Краще гір можуть бути лиш гори!, активний спосіб життя, дитинство

Previous post Next post
Up