Дарія Цвєк "Малятам і батькам" і мала академія домашнього етикету частина 1)))

Jan 26, 2011 11:45

Робити вдома періодичні "глибокі" порядки дуже корисно. От перебрала дитячі книжки і виявилося, що в Софії є чудова книжка мої любимої Дарії Цвєк "Малятам і батькам". Про цього автора згадувалося тут http://ja-marjana-mama.livejournal.com/27195.html в дописах про готування святкових страв. Але я зовсім забула власне про цю книгу!!!




Отже та, що є в мене: "Видавництво Старого Лева", Львів 2002 року. Не знаю, чи перевидавалася, але напевно вдома таке треба мати всім!))).
Знайшла в ній супер розділ :"Мала академія домашнього етикету".
Рекомендую всім-всім прочитати! Викликало в мене море сентиментів і посмішок!!!))))
Окрім цього поради вірні і правильні.
"Чи доводилося Вас чути слова народної мудрості: яка мама, такі і діти? Отож, аби не було соромно за наших дітей, прошу терпляче вислухати кілька порад від бабусі (від автора Д. Цвєк), котра вже на порозі 93 року імає 5 онуків та правнуків". Чудовий початок!!!))
"Маленькі діти із задоволенням сидять за столом, люблять похвалитися,як вони вміють користуватися ложкою та виделкою. Подбайте, щоб дитині було зручно - при потребі підмостіть їй щось, аби вона могла легко дістати до тарілки. Стіл завжди повинен бути застелений скатеркою. Щоб її не поплямити, можна підкласти під тарілку серветку чи спеціальний пластиковий килимок. Покладіть глибоку тарілку на пласкому підтарельникові, праворуч - ложку і ніж гострим краєм до тарілки, ліворуч - виделку, перед тарілкою - чайну ложечку до десерту, зліва від неї - склянку для компоту, мінеральної води, чи соку. Іноді діти краще володіють лівою рукою, аніж правою - не примушуйте таку дитину їсти правою рукою, щоб вона не втратила апетиту.
Навчіть дитину правильно їсти суп. Не дозволяйте їй дмухати на суп, сьорбати, плямкати - поясніть, що набирати ложкою треба зверху, де суп зажди холодніший. Якщо в супі є щось таке, що не смакує дитині, то нехай вона обережно відсуне його на край тарілки, але не робить з неїстівних для неї речей віночок. Коли дитина доїдатиме суп, нехай обережно, щоб не вихлюпнути залишків, відхилить тарілку від себе, а доївши, нехай залишить ложку у тарілці, а не кладе на обрус коло тарілки. Підкажіть дитині, що ліву руку треба тримати на столі по лікоть ліворуч тарілки. Зазвичай у нас до супу подають нарізаний хліб на застеленій серветкою тарілці, чи в кошичку. Той нехай дитина покладе скибочку на серветку ліворуч від тарілки і ламатиме її собі по частинках - не личить брати до рота цілої скибки. Якщо подали на полумиску другу страву, набирати її в тарілку потрібно ложкою з полумиска і скільки, скільки дитина можне з’їсти (зазвичай мама виручає малу дитину і набирає їй відповідно сама)».

Далі буде... )))

етикет за столом, діти, здорова їжа, дитина, "Малятам і батькам", обід, Дарія Цвєк, харчування, рецепти, академія етикету

Previous post Next post
Up