Історія сучасного Санта Клауса

Dec 02, 2011 16:22

Тема не нова, але кожного року знову надходять свята і знову діти чекають Миколая, а сусідські діти чекають Діда Мороза, а ще десь чекають ще когось. І діти знову і знову задають питання, чому так. І чи можна, щоб і такий Миколай і такий от Лід Мороз приходив (ну з подарунками відповідно))).
Отже, що не край то обичай і

в Україні - «Святий Миколай»
Напевно найвідомішим і найбільш популярним  у світі є таки Санта Клаус.  
Щодо популяризації його образу, то тут є реально цікава історія.
Так от, Санта Клаус, яким ми його знаємо, у вигляді такого поважного дідуся, одягненого у червоне, є справою рук маркетингового відділу компанії Кока-кола ( художник Хеддон Сандбл)), який вже майже 80-ть років пов"язує цей образ зі своїм брендом.  
Це бв 1931 рік, коли вищевказана компанія вирішила перетвоити Ельфа-гнома з зелених панчішках в доброго поважного дідуся - рекламний символ торгової марк Кока-кола. Санта-Клаус з пляшкою кока-коли в руках який подорожує на оленячій упряжці і який потрапляє в домівки до дітей через комини, щоб принести їм подарунки.

Перший принт з тепер усів відомими Сантою.





Раніше традиційним кольором костюму Санти був зелений. Він являвся людям у найрізноманітніших образах: від маленького карлика до страшного гнома. Хоча Санту раніше вже пробували переодягнути у червоне (у 1886 році власник типографії Луіс Пранг випустив різдвяну листівку з Санта Клаусом одягнутим у червоне), але саме серія малюнків маслом виконана Хеддоном 78 років тому, повністю зміниола зовнішність Санти. Сам художник помер у 1976 році, а Кока-Кола і надалі продовжує використовувати його рисунки у своїх рекламних цілях.









Протопитом сучасного Санта -Клауса був Лу Пентісе (Lou Pentice) - продавець-пенсіонер, товариш Сандблома (художника), який на думку художника повністю відповідав зовнішності святого: дуже добрий, зі зморшками довкола очей, які додавали йому виду абсолютно щасливої людини. Цікаво, що сам художник, який був шведом за походженням, зробив з Пентісе Санта Клауса після того, як той вже помер, а його дітей і внуків художник використовував в якості натурщиків для зображення дітей, які зустрічають Санту. 
Новий Різдвяний персонаж виявився частково легендою, а частково - рекламою. Видозмінений Санта був вищим від Свтого Миколая, одягався в яскраві червоні курточки, обшиті білим хутром і любив побешкетувати в будинках, куди залазив через комин. Міг залізти до холодильника, погратися зі собакою і інколи відпивав ковточок свого улюбленого напою.


















Повністю стаття тут.

Кока-кола, цікаво, історія, Різдво, святкове

Previous post Next post
Up